Omplacera?

Omplacera?

Att omplacera

Hundar Utan Hem hjälper även svenska hundar att hitta nya kärleksfulla hem. Att omplacera sin hund är ett stort beslut och vi är måna om att din hund hamnar i ett bra hem. När vi väljer hem utgår vi från din hunds behov så att matchningen med den nya familjen blir en hållbar och långsiktig lösning. Du är ansvarig att ta hand om din hund tills dess att en ny familj hittats.

För att vi ska kunna finnas här för de hundar som verkligen behöver oss, är det viktigt att du tänkt igenom ditt beslut och läst igenom våra villkor. Vår tid och våra resurser är inte oändliga.

Gäller omplaceringen en hund som du adopterat från Hundar Utan Hem så hör du av dig direkt till din kontaktperson (kontaktuppgifter finns i ditt adoptionsavtal). Om du inte har dennes uppgifter så fyll i en förfrågan om omplacering och skicka in så hjälper vi dig. Vi värnar om våra tidigare placeringar och är måna om att hitta ett nytt bra hem.

Journummer för veterinär, polis (eller privatperson) som behöver nå oss akut i samband med hund som riskerar att avlivas: 0723-41 22 77

Så här går det till

Vill du omplacera din hund så fyller du i en förfrågan om omplacering och svarar så ärligt och utförligt du kan på frågorna. Dina svar kommer ligga som underlag för en bedömning om vi har möjlighet att hjälpa din hund att få ett nytt hem. Ibland vill vi också träffa din hund eller se videofilmer på den innan vi kan ta beslut.
Omplacera?
Din hund ska vara ID-märkt/microchippad och ha uppdaterade vaccinationer, du behöver också veterinärbesiktiga din hund. Veterinärbesiktningsprotokollet fotas av och mailas till oss.

Om din hund är oförsäkrad måste detta meddelas så att Hundar Utan Hem kan försäkra den. Viktigt att veta är att du står för eventuella veterinärkostnader om den nya försäkringen behöver nyttjas innan nytt hem hittats.

En fin annons är till stor hjälp i jakten på rätt hem. Skicka in flera skarpa och nytagna/aktuella bilder på din hund, både ansikte och helkropp, inomhus och ute i dagsljus. Har du möjlighet att filma din hund när den leker, myser eller gör något annat gulligt så brukar det resultera i fler intressen.

För att minimera stress för din hund ser vi gärna att den bor kvar hos dig eller någon annan som den känner sig trygg med fram tills omplaceringen sker. Hur lång tid det tar innan vi hittar rätt hem beror helt på hur många lämpliga intresseanmälningar vi får in. Bara det bästa hemmet är gott nog.

Kärnan i Hundar utan Hems verksamhet är att hjälpa hundar som behöver ett kärleksfullt hem, vi lägger mycket tid på att säkerställa att hundarna vi omplacerar trivs med sitt nya liv och våra adoptörer ansvarar för att uppdatera oss regelbundet. Adoptionsavgiften som hundens nya familj betalar går till att hjälpa andra utsatta hundar i Sverige och på Irland.

Läs mer om hur du kan hjälpa oss att hjälpa fler hundar.

Omplacering steg för steg

 • Skicka in förfrågan om omplacering (ej bindande).
 • Vi kontaktar dig inom 7 dagar och diskuterar om vi kan ta på oss uppdraget att omplacera din hund.
 • Förmedlingsavtal tecknas.
 • Veterinärbesiktning görs.
 • Annonsmaterial samlas in (bilder/videos och presentation av din hund).
 • Din hund får en kontaktperson som är ansvarig för att välja ut det bästa hemmet.
 • Omplaceringsprocessen startar, vi lägger ut din hund på hemsidan så att nya familjer kan göra en intresseanmälan.
 • Kontaktpersonen intervjuar familjer som har skickat in intresseanmälan.
 • Lämpligast familj får hembesök.
 • Vi kontaktar dig så fort vi har en godkänd familj.
 • Du får prata med familjen och bestämma träff.
 • Du och din hund träffar familjen. Därefter tas beslut om det blir adoption eller ej.
 • Vid adoption görs ett ägarbyte i Jordbruksverket och försäkringen tecknas över på den nya familjen.

Jourhem

Om vi bedömer att din hund behöver flytta omgående och OM vi har ett lämpligt jourhem ledigt så händer det att vi placerar en hund i ett tillfälligt hem, s.k. jourhem, tills ett permanent hem hittas.
Valpar och unghundar upp till ca 9 månader kan vi oftast hitta jourhem till. I övrigt har vi har väldigt ont om jourhem och använder dem bara om det är AKUTA omständigheter (allvarlig sjukdom, dödsfall etc). Observera att vi inte har jourhem på lager till alla hundar utan ni måste räkna med att det kan ta tid att hitta ett passande jourhem beroende på hund. Omplacera?

Om vi bestämmer att ett jourhem blir aktuellt så tillkommer en engångskostnad om 2 500 kr för hundar äldre än 9 månader.

Du är ansvarig för att transportera din hund till jourhemmet. Det är fortfarande din hund så försäkringar och kostnader ligger på dig under tiden hunden väntar på ett permanent hem. Våra jourhem är godkända av oss och de familjer som ställer sitt hem till förfogande gör detta på ideell basis. Vi håller nära kontakt med jourhemmet under tiden hunden befinner sig där. När din hund är i jourhem är det jourfamiljen som träffar din hunds nya familj vid överlåtandet.

Vill du gå vidare med omplacering?

Fyll i vår förfrågan om omplacering så kontaktar vi dig inom 7 dagar. Din förfrågan är inte bindande. Vi skickar ut en automatiskt e-postbekräftelse på din förfrågan som du kan svara på och bifoga bilder på din hund.