Situationen i Polen

Situationen i Polen

Situationen i Polen är fruktansvärd för hemlösa hundar. Kommunala shelters får inte avliva friska hundar och därför har många av dem flera hundra hundar, som sitter där år efter år utan promenader och utan värme i kylan på vintern. Chansen för en vuxen hund att adopteras i Polen är väldigt liten.

Många gånger är situationen svår även för de hundar som har en ägare. Det är vanligt att hundar lever hela sina liv i kedjor utan skydd mot kyla och värme. Synen på hundar är en helt annan än här i Sverige och det finns ett stort behov av kastreringsprojekt på landsbygden. Varje år avlivas tusentals hundar, alla shelter är fulla och många jobbar med små medel. Det finns shelters som har ofattbara 2000 hundar.

I februari 2021 valde vi att åka till Polen och lämna filtar och hundmat till ett shelter där. Det blev början på ett nytt kapitel för Hundar Utan Hem. Efter att ha placerat hundar från Irland i 16 år kände vi att vi byggt upp en bra verksamhet, med hundinstruktörer och hundpsykologer som placerar våra hundar och kvalitetssäkrade veterinärrutiner, och med det fanns möjlighet att också göra en insats för andra hundar som behöver hjälp.

Varför Polen?

Vi frågade en veterinär, som gjort ett examensarbete om hundsjukdomar utomlands, vilket land vi borde satsa på om vi vill hjälpa hundar på ett tryggt sätt. Hennes svar blev lite oväntat Polen – ett land som ligger nära Sverige men som vi inte tänkt så mycket på. Det visade sig att det finns tiotusentals hundar som behöver nya hem i vårt grannland.

Kvalitetssäkrad process

Steg ett blev att kvalitetssäkra alla rutiner som behövs för att omplacera hundar från Polen. Under vår första resa till Polen träffade vi veterinär Slawomir Piekarz, som vi har fått ett stort förtroende för. Tillsammans med veterinär Jessica Entoft, som har varit på plats i Polen och och veterinär Kim Sjölander, så har vi tagit fram noggranna veterinärrutiner för de hundar vi omplacerar.

Precis som alla hundar som Hundar Utan Hem placerar från Irland är hundarna från Polen id-märkta med microchip, fullt vaccinerade med dhppi, leptospirosvaccin, rabiesvaccin och har EU-pass. De är också avmaskade och behandlade med Simparica eller Bravecto mot fästingar och behandlade med Advocate för andra parasiter. Vi rekommenderar alltid att du avmaskar din hund ytterligare en gång med Milbemax en vecka efter ankomst till dig.

Jessica Entoft
Jessica Entoft

Hundarna får tandvård och alla hundar som är gamla nog kastreras. Hundar Utan Hem lämnar som vanligt en garanti att våra adoptörer inte behöver betala veterinärvård för sådant som uppstått innan hunden kommit till adoptören. När du adopterar en hund från Polen ingår också en svensk veterinärbesiktning.

Jessica Entoft om situationen i Polen.
Jag adopterade själv två hundar under min veterinärutbildning i Polen. Nu har jag även adopterat en svensk hund från Hundar Utan Hem. Det är en seriös organisation som som är väldigt noga med att hundarna får den veterinärvård de behöver och jag kan varmt rekommendera dem som förening.