Situationen i Polen

Situationen i Polen

Situationen i Polen är fruktansvärd för hemlösa hundar. Många kommunala shelter har flera hundra hundar som sitter där år efter år utan promenader och utan värme i kylan på vintern. Många gånger är situationen svår även för de som har en ”ägare”.

Många hundar lever hela sina liv i kedjor utan skydd mot kyla och värme. Synen på hundar är en helt annan och det finns ett stort behov av kastreringsprojekt på landsbygden. Varje år avlivas tusentals hundar och alla shelter är fulla och många jobbar med små medel. Det finns shelters som har ofattbara 2000 hundar.

Nu har vi möjlighet att hjälpa fler

I februari valde vi att åka till Polen och lämna filtar och hundmat till ett rescue där. Det här blev början på ett nytt kapitel för Hundar Utan Hem. Föreningen har nu funnits i 15 år och vi har en bra verksamhet, med hundinstruktörer och hundpsykologer som placerar våra hundar och vi har kvalitetssäkrade veterinärrutiner. Vi har hjälpt hundar på Irland i 15 år men nu har vi möjlighet att också göra en insats för andra hundar som behöver hjälp.

Varför Polen?

Vi tillfrågade i en veterinär i Borås som gjort ett examensarbete om hundsjukdomar utomlands och frågade henne vilket land vi borde satsa på om vi vill hjälpa hundar på ett tryggt sätt. Hennes svar blev lite oväntat Polen – ett land som ligger nära Sverige men som vi inte tänkt så mycket på. Det visade sig att det finns tiotusentals hundar som behöver nya hem i vårt grannland.

Kvalitetssäkrad process

Vi har nu kvalitetssäkrat alla rutiner som behövs för att omplacera hundar från Polen. Det gör vi tillsammans med svenska veterinärer som varit på plats och jobbat med hundar i Polen. Vi kommer att ha ett samarbete med utvalda veterinärer och svenska veterinärstudenter som just nu utbildar sig i Polen och som har möjlighet att träffa hundarna.

Under vår resa till Polen träffade vi bland annat veterinär Slawomir Piekarz som vi har fått ett stort förtroende för. Tillsammans med veterinär Jessica Entoft som har varit på plats i Polen och och veterinär Kim Sjölander så har vi tagit fram veterinärrutiner för de hundar vi kommer omplacera.

Precis som alla hundar som Hundar Utan Hem placerar från Irland kommer de att vara id-märka med microchip, vara fullt vaccinerade med dhppi, leptospirosvaccin, rabiesvaccin samt ha pass och avmaskas innan avresa. De kommer också att vara behandlade med Simplarica eller Bravecto mot fästingar och behandlas med Advocate. Innan avresa kommer de att avmaskas. Vi rekommenderar att du avmaskar ytterligare en gång med Milbemax en vecka efter ankomst till dig.

Jessica Entoft
Jessica Entoft

Hundarna kommer att få tandvård och alla hundar som är gamla nog kommer att kastreras. Hundar Utan Hem lämnar som vanligt en garanti att våra adoptörer inte behöver betala veterinärvård för sådant som uppstått innan hunden kommit till adoptören. När du adopterar en hund från Polen ingår också en svensk veterinärbesiktning.

Jessica Entoft om situationen i Polen.
Jag adopterade själv två hundar under min veterinärutbildning i Polen. Nu har jag även adopterat en svensk hund från Hundar Utan Hem. Det är en seriös organisation som som är väldigt noga med att hundarna får den veterinärvård de behöver och jag kan varmt rekommendera dem som förening.