Situationen på Irland

Situationen på Irland

Hundarnas situation

Varje dag avlivas friska unga hundar. Hundar som vi träffar och tänker att ”HUR kan någon ha lämnat den här hunden ifrån sig?”

De är snälla, glada, tillgivna och tacksamma för varje blick och för varje klapp. De vill inget hellre än att få en egen familj. Varje dag avlivas dessa hundar i kommunernas hundstall, s.k. ”dog pounds”.
Rescue centren är överfulla och kämpar med att hitta hem till hundarna så att de kan rädda nya hundar som väntar på avlivning. Vi på Hundar Utan Hem gör vårt bästa för att rädda så många som möjligt av dem till nya, bra och trygga hem här i Sverige.

Kulturen på Irland

Kulturen på Irland
Men man ser inte alltid på hundar på samma sätt som vi gör i Sverige. För oss blir de en kär familjemedlem och vår bästa vän. På Irland ses de i många fall mer som konsumtionsvaror. Naturligtvis finns det bra hem på Irland också. Det vi beskriver på den här sidan är dock inte undantagsfall utan helt naturligt för en stor del av befolkningen på Irland.

För många människor är det helt normalt att hunden bor på bakgården och har ett ouppvärmt skjul som enda skydd mot väder och vind. Man vill gärna ha en hund men bryr sig inte om att den lilla valpen sitter och ylar på kvällen och vill ha sällskap och värme. Hundarna ska finnas där för oss människor. Många människor ser inte att de har ansvar för hundars livskvalitet eller säkerhet. Skaffar man barn så är det inget fel med att dumpa sin hund i närmaste dog pound oavsett om det innebär att den avlivas.

En hund är ett arbetsredskap och inget annat

En hund är ett arbetsredskap och inget annat
Man har en border collie för att den ska valla får. Den är ett arbetsredskap som inte får bo inomhus. Gör den inte sitt ”jobb” bra nog så skjuts den eller dumpas. Greyhounds föds upp för att springa in pengar. Är de inte lönsamma så avlivas de direkt.

Hundar som springer i en fårhage skjuts

På Irland finns många får och det finns mycket pengar i branchen. Får och andra djur är ofta inhägnade med en låg mur eller ett dåligt staket och lösspringande hundar tar sig lätt in i fårhagar. Oavsett om fåren blir skadade eller inte har fårfarmaren rätt att skjuta hundarna eller kräva att de ska avlivas. Det spelar ingen roll om dessa hundar har ett hem. Om din hund rymmer eller springer bort så kan de kräva att hunden avlivas bara för att den har sprungit igenom en fårhage.

Hundar som har varit i en fårhage har vi inte möjlighet att rädda. De avlivas alltid och det är fruktansvärt att träffa dessa hundar och inte kunna rädda dem. Trots att vi vet att de aldrig skulle skada något får här i Sverige.

Carina och hunden Andy

Carina med hunden Andy i Dunboyne pound.
”Andy var en underbart go labrador som stal mitt hjärta… Andy var anklagad för att ha jagat får, för hundar på Irland innebär det ett dödsstraff, och trots alla våra ansträngningar fick vi inte ge Andy ett hem i Sverige. Han avlivades den 15 januari 2006.”

En ny valp varje jul

Varje år köps hundvalpar som julklappar eller som sysselsättning till barnen under sommarlovet. Hundvalpar som föds upp för att bli julklappar men som inte blir sålda före julafton dumpas eller dränks. Många av de hundvalpar som blir julklappar dumpas i januari när de som fått en valp inser att en valp är väldigt krävande.

Dog Pounds

Hundar som lämnas in till dog pounds avlivas ofta direkt. Hundar som är upphittade sitter i 5 dagar och därefter avlivas de.

Det här är en kort video från Offaly Pound där hittehundar avlivas efter fem dagar. Det samma sker tyvärr på dog pounds över hela Irland… Under 2008 avlivades 10 069 hundar på lokala pounds, men denna avlivningspolicy är ingen lösning på Irlands problem med lösspringande och oönskade hundar.

Dog pounds översätts ofta ”hundstall”, men till skillnad från Hundstallet som finns utanför Stockholm har hundstallen på Irland en helt annan funktion. De drivs av kommunerna för att få bukt med problemet på lösspringande hundar. Vem som helst kan också utan att behöva svara på några frågor lämna in sin hund på kommunens hundstall. Många ser dessa ställen som en omplaceringsverksamhet där man t.ex. kan köpa en hund för 350 kronor innan jul och lämna tillbaka den när jullovet är slut. Många verkar leva i tron att hundarna får nya hem. Tyvärr är verkligheten en helt annan och de hundar som lämnas in av sin familj avlivas inom 24 timmar. Vissa avlivas redan på en gång när de kommer in om det är ont om plats.

Avlivas efter 5 dagar

Kommunen har också hundfångare anställda som åker runt och fångar in hundar eller hämtar upp dem om någon ringer och säger att de hittat en hund. Dessa hundar kan ha en familj och avlivas därför först efter 5 dygn eftersom man vill ge familjen en chans att hitta igen sin hund.

Avlivas efter 5 dagar

Hundar Utan Hem räddar hundar från flera olika dog pounds. Det kan vi göra tack vare våra kontaktpersoner som flera gånger i veckan åker till hundstall och tar kort på hundarna och försöker lära känna dem. Med hjälp av bilderna försöker man sedan återförena hundarna med sina ägare, men det lyckas sällan på 5 dagar.

Av de hundar som står på tur att avlivas måste vi välja ut de hundar vi helst vill hjälpa. I detta svåra val tar vi hjälp av våra kontaktpersoner och de som jobbar med hundarna i dog pounden. 2-3 gånger i månaden är vi själva på plats och hämtar ut hundar som annars skulle avlivas.

Hur har hundarna det i ett hem på Irland?

På Irland skaffar många hund utan att tänka på vilket jobb det är att ta hand om en valp och vilket ansvar det är att ha en hund som kanske lever i 15 år. Hundarna lämnas ofta ensamma länge, många bor på den inhägnade tomten utan skydd mot regn och kyla och får inte ens komma in i huset. De som får dagliga promenader har tur.

Man är sällan elak mot hundarna, men man bryr sig inte heller om dem. Så när dessa hundar blir hemlösa har de inte mycket självkänsla kvar. Ingen har visat dem uppskattning på länge och ingen har berömt dem när de gjort något bra. De flesta har i bästa fall haft de allra grundläggande behoven tillgodosedda – mat, vatten, sömn, skydd mot kyla och värme.

Hur har hundarna det i ett hem på Irland?

Men många hundar lever i kedja eller på bakgården och har kanske inte ens skydd mot regn och kyla. Vissa har inte ens haft mat och de allra flesta har varit utan trygghet en kortare eller längre tid. Dessa hundar saknar så mycket och troligtvis är det därför de blir så tacksamma när vi ger dem allt som de saknat.

När vi är på Irland för att välja hundar träffar vi hundar som gör allt för att få vår uppmärksamhet. De njuter av varje blick och varje klapp. Den kärlek vi visar dem när vi är där är nog för att de ska krypa upp i famnen och aldrig mer vilja släppa taget. När de kommer till sina nya hem så inser de snabbt vilken tur de har haft och mer tacksamma hundar får man nog inte. Du får en hund som är lojal mot dig för resten av livet! Så tänk igenom beslutet att skaffa hund noga. De har varit med om mycket och ska inte behöva flytta ännu en gång. Att ta hand om en ”rescuehund” är ett stort beslut som måste vara genomtänkt.