Livet som Greyhound på Irland

Greyhound är en hundras som har använts i kapplöpning sedan vi började vår tideräkning. Globalt sett har kommersiell hundkapplöpning (eller Greyhound Racing som det ofta kallas) minskat de senaste åren. På Irland finns det dock fortfarande ca. 15 licensierade banor kvar och det är en populär sport i landet som får statlig finansiering.

Hundkapplöpningsindustrin orsakar lidande för många hundar. Skador, dödsfall, droger och massuppfödning som leder till avlivning. Här går vi igenom varför och hur du kan hjälpa till och göra skillnad!

Greyhound ses som en produkt i industrin

Hundarna i hundkapplöpningsindustrin klassas endast som lönsamma så länge de klarar av att springa fort och drar in pengar. De ses helt enkelt som en produkt och inte som en individ, ett husdjur eller en familjemedlem. De lever ofta tillsammans med andra hundar på en kennel i en påfrestande miljö med dåliga förhållanden. Trots att de, precis som alla andra hundar, bara vill ha en trygg och kärleksfull familj och leva det hundliv som de förtjänar.

Bilder tagna på en kennel för Greyhounds

Greyhounds älskar att springa och det faller sig helt naturligt för dem. Men när sporten blir kommersiell och industriell så handlar det inte längre om att hunden ska ha kul utan om att hunden ska vinna och prestera. Men till vilket pris? Om och när hunden inte presterar tillräckligt bra så avlivas eller exporteras den. Den kan också lämnas in till dog pounds eller rescues för omplacering.

Droger, skador och dödsfall på banan

Droger förekommer i sporten och sedan 2012 har man sett ca. 200 positiva tester med 47 olika substanser. Bland annat kokain, steroider, amfetamin, lugnande medel och psykoaktiva substanser. Allt för att hunden ska springa snabbare och prestera mer.

Greyhound racing är slitsam och stressande för hundens kropp. En hund håller oftast en eller två säsonger innan den exporteras, avlivas eller lämnas in till dog pound åt sitt öde. Det finns också en risk för hunden att skadas eller dör på banan. I genomsnitt från 2015 till 2018 så skadades 350 hundar och 120 hundar per år dog på Irländska hundkapplöpningsbanor.

Ca 6 000 Greyhounds avlivas varje år

Årligen så föds ca. 15 000-20 000 Greyhounds upp på Irland och ca 6 000 avlivas för att de inte presterar tillräckligt bra. 6 000 hundar som förtjänar ett tryggt hem och få leva ett friskt och långt hundliv. Industrin föder upp många mer hundar än vad som behövs för racing. Det är alltså en stor avvikelse mellan antal uppfödda hundar och antalet hundar som är registrerade för att tävla. Många hundar försvinner varje år, vad händer med dem?

Avlivas hunden inte av ägaren själv så kan den skickas till ett kommersiellt slakthus för avlivning eller till ett dog pound. Mellan 2010 och 2015 så avlivades 88,2% av de Greyhounds som lämnades in på dog pounds.

Rescue centers och organisationer som arbetar för hundarnas välfärd jobbar hårt för att omplacera dessa härliga hundar, men de är många i antal. Hundar Utan Hem jobbar för att fler Greyhounds ska få lämna livet som “misslyckad” i industrin bakom sig, och få egna hem och istället bli lyckliga familjemedlemmar.

Hjälp en Greyhound till ett bättre liv

Tack vare ditt stöd kan vi på Hundar Utan Hem fortsätta arbetet med att hjälpa Greyhounds till kärleksfulla hem. Vi finns på plats på Irland och tillsammans med rescues försöker vi rädda så många vi kan.

Källor och länkar

Rewarding Cruelty – Grehound Racing in Ireland (Pdf)
Läs mer om Greyound som ras och rasens historia här

Sevärd dokumentär om Greyhounds