Livet som greyhound på Irland

Greyhound är en hundras som har använts i kapplöpning sedan vi började vår tideräkning. Globalt sett har kommersiell hundkapplöpning, eller greyhoundracing som det ofta kallas, minskat de senaste åren. Det är endast sju länder kvar i världen där sporten är laglig – Australien, Nya Zeeland, Vietnam, USA (8 delstater), Mexico, UK och Irland. På Irland finns 16 licensierade banor kvar och sporten får statlig finansiering.

Limerick Greyhound Stadium
Limerick Greyhound Stadium
Hundkapplöpningsindustrin orsakar lidande för många hundar. Skador, dödsfall, droger och massuppfödning som leder till avlivning. Här går vi igenom varför och hur du kan hjälpa till och göra skillnad.

Greyhound ses som en produkt i industrin

Hundarna i hundkapplöpningsindustrin anses endast vara lönsamma så länge de klarar av att springa fort och dra in pengar. De ses helt enkelt som en produkt och inte som en individ, ett husdjur eller en familjemedlem. Som kapplöpningsdjur faller ansvaret för deras välfärd inte heller på samma myndighet som för andra hundraser och de djurskyddslagar och regler som finns för att skydda andra hundar gäller inte för en greyhound. Istället klumpas de ihop under samma regelverk och myndighet som hästar. En racinggreyhound lever ofta tillsammans med många andra på en kennel i en påfrestande miljö med dåliga förhållanden. Trots att de, precis som alla andra hundar, bara vill ha en trygg och kärleksfull familj och leva det hundliv som de förtjänar.

De springer för livet

Greyhounds älskar att springa och det faller sig helt naturligt för dem. Men när sporten blir kommersiell och industriell så handlar det inte längre om att hunden ska ha kul utan om att hunden ska vinna och prestera. Men till vilket pris? Sporten dras med stora djurskyddsproblem. För hundarna som används i racing kan varje dag vara den sista. Ett lopp innebär stora skaderisker och det är inte ovanligt med brutna ben, bruten nacke och hjärtattacker. Om och när hunden inte presterar tillräckligt bra så avlivas, dumpas eller exporteras den.

Droger, skador och dödsfall på banan

Droger förekommer i sporten och substanser som bland annat kokain, steroider, amfetamin, lugnande medel och psykoaktiva substanser har påvisats i hundratals dopingtester. Allt för att hunden ska springa snabbare och prestera mer.

Greyhoundracing är slitsam och stressande för hundens kropp. En hund håller oftast inte mer än en eller två säsonger innan den exporteras, avlivas, dumpas eller lämnas in till ett dog pound åt sitt öde. Om den inte skadas eller dör på banan först. Antalet greyhounds som dog på irländska kapplöpningsbanor steg med 29 % 2021 till de högsta nivåerna hittills. 287 greyhounds skadades och 122 dog på banan 2022. Med siffrorna för 2022 hamnar antalet greyhounds som man vet har skadats på irländska banor sedan 2014 på 3 050 och antalet dödade på 1 060. Dessa officiella siffror från Greyhound Racing Ireland innefattar rapporterade fall av skador och dödsfall, vilket tyder på att de faktiska siffrorna kan vara ännu högre.

Ca 6 000 Greyhounds avlivas varje år

Årligen föds ca 15 000-20 000 greyhoundvalpar på Irland och ca 6 000 greyhounds avlivas för att de inte presterar tillräckligt bra. 6 000 hundar som förtjänar ett tryggt hem och att få leva ett friskt och långt hundliv. Industrin föder upp 1000 % fler hundar än vad som behövs för racing – bara för att få fram nästa stora vinstmaskin. Det är alltså en stor avvikelse mellan antal uppfödda hundar och antalet hundar som är registrerade för att tävla. Många hundar försvinner varje år, vad händer med dem? Granskningar visar att ett enormt stort mörkertal exporteras olagligt till länder som Kina och Pakistan där det inte finns några som helst djurskyddslagar och där ett ännu värre öde väntar dem.

Om inte ägaren själv avlivar hunden kan den skickas till ett kommersiellt slakthus för avlivning eller lämnas till ett dog pound. Det händer inte heller sällan att dumpade greyhounds hittas med öronen avskurna för att de inte ska kunna spåras till sin ägare via id-märkningen. Eftersom racinggreyhounds inte klassificeras som husdjur, utan kapplöpningsdjur, täcks de inte av de djurskyddslagar och regler som gäller för andra hundraser som hamnar på pounds. Greyhounds är därför aldrig medräknade i statistiken för upphittade eller avlivade hundar på dog pounds. De är helt enkelt inte hundar.

Greyhounds på en kennel på Irland

Statligt stöd för sporten trots falnande intresse

Intresset för sporten har stadigt minskat hos allmänheten under det senaste decenniet och protesterna och kraven på att greyhoundracing ska förbjudas ökar. Samtidigt pumpar den irländska staten in runt €20 miljoner årligen i statligt stöd. I sitt anförande under parlamentsdebatten inför godkännandet av 2024 års stöd, där greyhoundracingen fick €19 miljoner, sa den socialdemokratiska ledamoten Holly Cairns:

Greyhoundracing har varit på tillbakagång i decennier. Irland är ett av endast tio* länder i världen där kommersiell greyhoundkapplöpning fortfarande är laglig 2023. Sedan regeringen tillträdde har den gett 74 miljoner euro till greyhoundracingindustrin, med 19 miljoner euro avsatta i budgeten 2024. Det finns 17 banor i Irland och ingen att fylla dem. Youghal Greyhound Track hade i snitt tre personer på loppen under början av detta år.

Varför vägrar regeringen att erkänna vad den överväldigande majoriteten av landet tydligt vet, nämligen att greyhoundracing, inte uteslutande utan övervägande, är en grym bransch som inte har någon plats i det moderna samhället?

(*England, Skottland, Wales och Nordirland räknas i sammanhanget som fyra länder)

Holly Cairns var en av bara 17 parlamentsledamöter som röstade emot budgetförslaget.

Hjälp en greyhound till ett bättre liv

Rescue centers och organisationer som arbetar för hundarnas välfärd jobbar hårt för att omplacera dessa härliga hundar, men de är många i antal. Hundar Utan Hem jobbar för att fler greyhounds ska få lämna livet som “misslyckad” i industrin bakom sig, och få egna hem och istället bli lyckliga familjemedlemmar.
Tack vare ditt stöd kan vi på Hundar Utan Hem fortsätta arbetet med att hjälpa greyhounds till kärleksfulla hem. Vi finns på plats på Irland och tillsammans med rescues försöker vi rädda så många vi kan.

Källor och länkar

Rewarding Cruelty – Greyhound Racing in Ireland (Pdf)
Horse and Greyhound Racing Fund Regulations 2023: Motion
Irish Examiner: Greyhound deaths at racetracks rise by almost a third (5 februari, 2022)
Läs mer om greyound som ras och rasens historia här

Sevärd dokumentär om greyhounds