Vad har vi gjort på Irland?

Vad har Hundar Utan Hem gjort på Irland och vad har lett till att statistiken om hemlösa hundar förbättrats?

Hundar Utan Hem räddade första hundarna 2005. År 2006 blev vi en förening och redan efter ett par år räddade vi omkring 300 hundar tack vare fantastiska eldsjälar som la sin fritid på att rädda hundar. Sedan dess har föreningen utvecklats och även om vår verksamhet har varit att rädda och omplacera hundar så har vi alltid försökt göra lite mer. Här berättar vi lite om vad som skett under åren och nedan är en länk till statistiken på Irländska kommunala hundstall, s.k. dog pounds, Hur många hundar som har kommit in samt hur avlivningsstatistiken blivit bättre för varje år.

Avlivningsstatistik på irländska dog pounds 2004-2019

Ashton Pound
Ashton Pound

Hundar Utan Hem i media på Irland

De första åren före Facebook jobbade vi mycket med media. Varit med i artiklar, radio, tidningar, tv-nyheter om att vi räddar Irländska hundar och tar dem till nya hem i Sverige för att Irländare själva inte tar han om sina hundar. – En stor skam för ett stolt folk. Frågor som ställdes var bland annat: Varför vi behövde hjälpa till på Irland? Varför har vi inte hemlösa hundar i Sverige? Det gav oss möjligheten att belysa det vi tyckte var viktigast:

  1. Obligatorisk id-märkning och registrering av hundägare
    Fokus i artiklarna var på lösningen med en lag om obligatorisk id-märkning med microchip och registrering av hundägare så att upphittade hundar snabbt kan återförenas med sina ägare och dels på att många hundar avlivas i kommunala hundstall sk ” dog pound” och att man kan adoptera en hund istället för att köpa en valp. Vi förespråkar självklart också kastrering av sin hund för att undvika risken för oplanerade valpar.
  2. Vi belyste frågan om att dog pounds finns och hur de fungerar
    Både för att lyfta frågan om hundarna i de kommunala pounden och informerade om hur många hundar som avlivades på kommunala pounds på Irland. Det var relativt okänt och många kunde ”tappa bort” sin hund och visste inte att de skulle leta i pounden. Upphittade hundar avlivas efter 5 dagar och många gånger kontaktade hundens ägare dog pounds försent. Ibland var hunden redan avlivad och det hände relativt ofta att vi hämtade ut en hund när 5 dagar hade gått och 2 veckor senare så fick vi veta att en familj letade efter hunden.Att informera om hur dog pounden fungerar var och är viktigt då många tror att dog pounds fungerar som en omplaceringsförening där man kan lämna in sin hund och hämta ut den tex efter sin semester om den inte hittat ett nytt hem. Många Irländare förstod inte att en inlämnad hund ofta avlivades direkt eftersom de 5 dagarna endast är till för att ägare ska ha en chans att hitta sin hund igen. Eftersom dog pounds får betalt av kommunen och vill att folk lämnar in sina hundar så vill de gärna upprätthålla imagen av att hundarna tas om hand och att de inte avlivas. Nu för tiden säger de ofta att ägare ska lämna in sina hundar för att de kommer att omplacera hunden men i själva verket hämtas hundarna ut av rescues och rescues gör jobbet med omplaceringen.

Facebook

Sedan Facebook blev stort har den här informationen lättare spridits och rescues har åkt till dog pounds och fotat nya hundar som kommit in och spridit att de sitter där med information om deras potentiella avlivningsdatum. Många volontärer har också lagt tid på att försöka leta och matcha hundar med inlägg om borttappade hundar.

Facebookgrupper har gjorts för många dog pounds vilket engagerat både privatpersoner att adoptera och rescuet att åka och hämta hundar när deras tid är ute.

Samarbeten mellan rescues och pounds

Samarbeten mellan rescues och pounds etablerades, på vissa pounds skedde detta mycket för att vi omplacerade hundar från rescuet vilket gjorde att de hade plats att, utöver inlämnade hundar från privatpersoner, även hjälpa hundar som satt i dog pounds.
Samarbeten mellan pounds och rescues gör att många pounds nu behåller hundarna längre än 5 dagar i väntan på att något rescue ska ha plats för hundarna.

Samarbeten har på vissa pounds också lett till att rescues fått rädda dräktiga tikar och tikar med valpar innan de 5 dagarna har gått. Vi är kritiska till att detta inte är rutin på alla dog pounds då hundarna lämnas utan tillsyn många timmar och miljön ofta är allt annat än hygienisk för nyfödda valpar. Tikar som börjar föda i ett pound och får komplikationer och skulle behöva kejsarsnitt dör en fruktansvärt plågsam död.

Beslut om lag om obligatorisk id-märkning och registrering av hundar togs 2015

Lagen trädde i kraft 31 mars 2016. Det ledde till en början att många ”dumpade” sina hundar som de inte ville ta ansvar för eftersom man som registrerad ägare är ansvarig för skador som en hund ställer till med. Tex. om hunden skadar får eller orsakar en trafikolycka. Lagen har med tiden lett till att många hundar återförenas med sina ägare snabbt i de fall där ägaren vill ha tillbaka sin hund. Om en hund hittas påkörd kan ägaren också kontaktas omgående och man kan avgöra om hunden ska få veterinärvård eller avlivas. Tidigare har många påkörda hundar tillbringat 5 dagar i dog pounds med minimal vård då ingen har velat ta veterinärkostnaderna men kommunen har inte heller fått avliva hunden innan de 5 dagarna har gått.

Hundar Utan Hem började jobba med s.k. ”stängda pound”

Tack vare internetforum och facebook så började många pound omplacera flera sina hundar. Vissa pound tog dock inte emot besökare och tillät inte att foton togs på hundarna. Dessa pounds fortsatte att ha en hög avlivningsstatistik och samarbeten med rescues uteblev. Vi bestämde oss för att vi ville hjälpa till där vi behövdes mest och började samarbeta med en veterinär som heter Ulrike. Hon började rädda hundar ut Cork County pound och omplacerade dem till Sverige. Efter något år fick vi även kontakt med Care Rescue i Cork. Vi inledde ett samarbete med dem och tillsammans med dem har vi de senaste åren räddat omkring 400 hundar varje år. Care Rescue och West Limerick Animal Aid som vi också samarbetar med har också i mån av plats räddat många hundar från Kerry pound. Nedan är en översikt hur statistiken i dessa pounds har ändrats de senaste åren.

Hundar Utan Hem förbättrar för hundarna på olika rescues på Irland

Vi började tidigt att skänka pengar till kennlar, isolering och rastgårdar för att förbättra situationen på olika rescues på Irland. Många små rescues drivs av eldsjälar som lägger all sin inkomst på att rädda hundar och de har små medel att bygga kennlar för. Vi har under åren bland annat hjälpt Coolronan Dog Rescue, Cork Dawg, West Limerick Animal Aid där vi hjälpt till att bygga fina kennlar för dräktiga tikar och mammor med valpar. Och inte minst vår stora satsning på Care Rescue i Cork då vi åkte ner och hjälpte till att bygga isolerade kennlar med värmegolv.

Hundar Utan Hem bygger 27 hundrum med värmegolv och rastgårdar i Cork

2018 beslutade vi oss för förbättra för de hundar som räddats från dog pounds i Cork. Vi ville ge dem en bra miljö att landa i där de kunde återhämta sig och må bra i väntan på ett hem. Vi beslöt oss för att bygga 27 varma hundrum på Care Rescue. Arbetet påbörjades i december 2018 och i februari 2019 stod 27 varma hundrum klara med värmegolv och varje hundrum har en hundlucka ut till en liten hundrastgård. Utöver rastgårdarna som de alltid har tillgång till finns större motionsrastgårdar där hundarna kan rasta av sig och leka.

Care Rescue
Care Rescue

Lobbying under Covid-19

I mars 2020 stängde Irland ner helt. För oss i Sverige är det svårt att förstå hur omfattande dessa ”lockdowns” är. Vägspärrar sattes upp och man fick böter eller blev anhållen om man ville passera utan giltigt skäl. I stort sett allt utom mataffärer stängdes och inga export dokument utfärdades. Pounden stängde också för allmänheten och omplaceringen av upphittade hundar avslutades.

Under en månad lobbade vi på politiker och hade kontakt med både utrikesministern och jordbruksministern för att de skulle godkänna att rescues transporterar hundar och att exportdokument skulle utfärdas så att rescues skulle ha möjlighet att hjälpa alla upphittade hundar som kom in till pounds och till rescue. Efter cirka en månad togs beslutet att transport av rescue hundar räknas som ”nödvändig” och att detta är tillåtet oavsett vilken grad av lockdown som Irland har.

Inbjudan till parlamentet

I december 2023 bjöds Hundar Utan Hem, som enda utländsk organisation, in till det irländska parlamentet av partiledaren för oppositionspartiet Aontú, Peadar Tóibín, för ett panelsamtal om svenska djurskyddslagar och vad Irland kan lära av oss. Med i diskussionen var även företrädare för flera irländska rescues och djurskyddsorganisationer.

Anna Beijer, verksamhetschef för Hundar Utan Hem, under ett panelsamtal i det irländska parlamentet.

Hemlösa hundar på Irland

Vi bedriver ingen omplaceringsverksamhet på Irland men stöttar ekonomiskt rescues som omplacerar hundar på Irland och vi har under alla år under många år hjälpt rescue att betala för veterinärvård för hundar som behöver extra vård. Vi har också skänkt donationer till rescues som är ute och pratar i skolor för att få till en förändring på lång sikt.

De senaste åren har vi betalat veterinärräkningar på Irland för ca. 4,5 miljoner/år och vi har stöttat rescues med extra donationer på mellan 250 000 kr upp till nästan 700 000 kr/år beroende på hur mycket vi har haft råd med.

Hundar Utan Hem hjälper hemlösa hundar med veterinärvård

Vi bekostar alla veterinärvård för de hundar som vi räddar. Det innebär utöver vaccinationer och kastrering m.m. även att ta ut skadade tänder, analyser knölar, röntga leder samt operera patella luxation på många små hundar.

Vi bekostar vården för sjuka hundar, gör utredningar och räddar påkörda hundar och det är tyvärr flera benbrott som kräver större operationer. Dessa operationer bekostar vi också ofta för hundar som rescue själva omplacerar på Irland. För oss är det viktigaste att hunden får bra vård och ett bra hem. Om vi har möjlighet att hjälpa till med det så gör vi det.

Vi kan inte rädda alla men tillsammans kan vi hjälpa fler. Tycker du att vårt arbete är viktigt?

Stöd vårt arbete kontinuerligt som månadsgivare.