Om oss

Hundar Utan Hem är en ideell förening med ett mål – att rädda avlivningshotade hundar och ge dem en andra chans till ett lyckligt och kärleksfullt liv. Sen vi startade 2005 har vi räddat tusentals hundar och hjälpt dem att hitta nya kärleksfulla hem.


Filmen är inspelad i Polen 2021.

Vad vi gör och varför

Hundar Utan Hem arbetar för att rädda och omplacera hundar från Irland, Polen och inom Sverige. Vi omplacerar drygt 1 000 hundar årligen.

De flesta av hundarna vi räddar kommer från Irland där tusentals hundar avlivas varje år. Flertalet av dem hade kunnat få ett långt och lyckligt liv i ett nytt hem om de fått en andra chans. För några av dem finns vi. I Polen avlivas inga friska hundar. Upphittade hundar tas i stället till kommunala shelters där de, tillsammans med hundratals andra, kan spendera många år i väntan på adoption – vilket inte sällan innebär resten av sina liv. Behovet att omplacera sin hund ökar även i Sverige och anledningarna till att omplacera är många. Allt från ändrade familjeförhållanden till omhändertagande av vanvårdade hundar. Vi samarbetar med veterinärer och Länsstyrelser i hela landet. Vi hjälper ungefär 150 svenska hundar att hitta nytt hem varje år.

Hundar Utan Hem är politiskt och religiöst obundna. Hundar Utan Hem är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa alla hundar. Det är månadsgivare, medlemmar och sponsorer som gör det möjligt för oss att rädda och hjälpa utsatta hundar.

Situationen på Irland
Situationen i Polen

Hur allt startade

Valpar på Ashton Dog Pound
Valpar på ett rescue

2005 hade Hundar Utan Hems grundare, Carina, nyligen förlorat sin hund Max. En omplaceringshund, som haft en tuff start i livet. Max hade visat Carina hur tacksam och underbar en övergiven hund kan bli när den får ett hem med omvårdnad, stimulans och kärlek. För Carina var det självklart att även hennes nästa hund skulle vara en hemlös hund, som behövde en andra chans till ett nytt tryggt liv.

Carina letade på nätet och hamnade av en slump på en webbsida för ett av Irlands dog pounds. Där fanns bilder på hundvalpar, labradorer, små söta jack russells och diverse blandraser. Alla hade ett avlivningsdatum inom fem dagar. Hon läste på och förstod att det är så det fungerar på Irland – upphittade hundar avlivas efter fem dagar!

Att se bilderna på alla fina hundar och inse att de bara hade ett par dagar kvar att leva kändes ofattbart. Valparna var inte ens fyra månader gamla och deras liv hade just börjat. Där och då bestämde sig Carina för att agera.Samma kväll registrerades domänen hundarutanhem.se och dagen efter togs kontakt med det aktuella dog poundet och med närmaste dog rescue, för att erbjuda hjälp och diskutera samarbete.

2006 blev Hundar Utan Hem en ideell förening. Sedan dess har föreningen räddat och omplacerat tusentals hundar. 2020 inledde vi även vårt arbete i Polen.

Läs mer om vad vi har gjort på Irland.

90-konto

2023 ansökte vi om och beviljades att öppna 90-konto. Kontot utfärdas av Svensk Insamlingskontroll, som ställer höga krav på den ekonomiska redovisningen och att de insamlade medlen verkligen tillfaller ändamålet. Som ideell förening är vi beroende av bidrag från privatpersoner och företag och det är väldigt viktigt att vi har givarnas förtroende att pengarna används på rätt sätt.

Föreningsinformation

Stadgar
Årsbokslut 2023
Årsbokslut 2022
Årsbokslut 2021
Årsbokslut 2020
Årsbokslut 2019
Årsbokslut 2018