Om oss

Hundar Utan Hem är en ideell förening som bildades 2005 med ett mål – att rädda avlivningshotade hundar och ge dem en andra chans till ett lyckligt och kärleksfullt liv. Sen vi startade har vi räddat tusentals hundar och hjälpt dem att hitta nya kärleksfulla hem.

Om oss

Vad gör vi och varför?

Hundar Utan Hem arbetar för att rädda och omplacera hundar från Irland, Polen, på Kanarieöarna och inom Sverige. Vi omplacerar drygt 1 000 hundar årligen.

De flesta av hundarna vi räddar kommer från Irland där tusentals hundar avlivas varje år. Flertalet av dem hade kunnat få ett långt och lyckligt liv i ett nytt hem om det fått en andra chans – för några av dem finns vi. Läs mer om hur det är på Irland under situationen på Irland. Behovet att omplacera sin hund ökar även i Sverige och anledningarna till omplaceringen är många. Allt från ändrade familjeförhållanden till omhändertagande av vanvårdade hundar. Vi hjälper ungefär 150 svenska hundar att hitta nytt hem varje år.

Hundar Utan Hem är politiskt och religiöst obundna. Hundar Utan Hem är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa alla hundar. Det är månadsgivare, medlemmar och sponsorer som gör det möjligt för oss att rädda och hjälpa utsatta hundar.

Hur startade allt?

Valpar på Ashton Dog Pound
Valpar på ett rescue

Hundar Utan Hems grundare, Carina, hade nyligen förlorat sin hund Max, som var en omplaceringshund som haft en tuff start i livet. Max hade visat Carina hur tacksam och underbar en övergiven hund kan bli när den får ett hem med omvårdnad, stimulans och kärlek. För Carina var det självklart att även hennes nästa hund skulle vara en hemlös hund som behövde en andra chans till ett nytt tryggt liv.

Carina letade på nätet och hamnade av en slump på en webbsida för ett av Irlands dog pounds. Där fanns bilder på hundvalpar, labradorer, små söta jack russells och diverse blandraser. Alla hade ett avlivningsdatum inom fem dagar. Hon läste på och förstod att det är så det fungerar på Irland – upphittade hundar avlivas efter fem dagar!

Att se bilderna på alla fina hundar och inse att de bara hade ett par dagar kvar att leva kändes ofattbart. Valparna var inte ens fyra månader gamla och deras liv hade just börjat. Där och då bestämde sig Carina för att agera.

Samma kväll registrerades domänen hundarutanhem.se och dagen efter togs kontakt med det aktuella dog poundet och med närmaste dog rescue, för att erbjuda hjälp och diskutera samarbete.

Detta var år 2005 och år 2006 blev Hundar Utan Hem en ideell förening och sedan dess har föreningen räddat och omplacerat tusentals hundar.

Läs mer om avlivningsstatistiken på Irland sedan dess.

Föreningsinformation

Stadgar
Årsbokslut 2021
Årsbokslut 2020
Årsbokslut 2019
Årsbokslut 2018