Adoptera en seniorhund

Om seniorhundar

Senior kallar vi en hund som är sju år eller äldre.  Många kanske redan har fått en grå nos och är lite tröttare, andra är riktigt pigga och ser ut precis som de nog gjorde när de var tre år. Några har upplevt väldigt mycket, medan andra inte har fått chansen att utforska vad livet har att erbjuda.

En del seniorhundar har suttit på ett shelter en stor del av sitt vuxna liv. Och på många shelters är tiden väldigt begränsad, vilket betyder att hunden inte får det sällskap eller den mentala och fysiska stimulans som hunden skulle behöva. De har ofta inget mjukt att sova på utan tillbringar dagar och nätter på ett cementgolv eller i en trälåda.
De senaste månaderna eller åren har vardagen bestått av en liten hundgård, i bästa fall med några minuters promenad och några klappar från någon volontär. Resten av tiden är en enda lång väntan och en längtan att någon en dag ska välja att ta med dig hem. Vissa tittar lika hoppfullt på alla människor som passerar, dag efter dag, år efter år. Vissa hundar ger upp och hoppet slocknar.

Att få ge dessa hundar riktig livskvalitet och få se hunden leka och springa runt av lycka är något vi önskar att vi kunde ge alla hundar. För det finns en låga som väntar på att tändas i varje ledsen själ som just nu väntar på ett hem.

Även om volontärer arbetar hårt för att förgylla livet för hundarna så går det inte att jämföra med att ha sitt eget, kärleksfulla hem med en mjuk skön säng och värme om vintern. Seniorerna tenderar också att glömmas bort då de inte kräver så mycket.

Seniorhundar har svårare att hitta hem

Seniorhundar brukar bli kvar länge på rescues då nästan alla som vill adoptera tittar på valpar eller unga vuxna hundar. En valp har hela livet framför sig medan en senior har begränsat med tid kvar. Hur många år vet vi inte. Det vi säkert vet är att oavsett om seniorhunden har ett eller sex år kvar så vill vi att pensionstiden ska bli så bra och värdefull som möjligt. Hundar Utan Hem arbetar för att hjälpa hundar att få lämna kennelmiljön så att de får njuta av livet i en hemmiljö med trygghet, kärlek och uppmärksamhet.

Vad behöver man tänka på?

Leder och kosttillskott

Alla seniorhundar mår bra av kosttillskott för leder. MSM, Chondriotinsulfat, Glukosamin och gärna Omega3-olja. Det finns flera tillskott som är en kombination av allt som är bra. Många rekommenderar också nyponpulver.

Förr eller senare kan antiinflammatorisk medicin mot artros bli aktuellt. Vi rekommenderar att man överväger Cartrophensprutor som ett alternativ till tabletter eftersom all antiinflammatorisk medicin förr eller senare ofta orsakar magsår och då får man en hund som både har problem med magen och som inte kan äta smärtlindring.
Cartrophensprutor ges en gång i veckan i fyra veckor och därefter fyller man på en gång i halvåret eller oftare beroende på hundens skick och ålder.

Librela är en relativt ny smärtstillande medicin som lindrar smärtan vid artros. Den ges med spruta i nacken en gång i månaden hos veterinären och brukar ha väldigt bra effekt och har inga kända biverkningar.
Librelan är inte antiinflammatorisk och motverkar inte artros och är därför ett komplement till Cartrophen eller annan antiinflammatorisk medicin.

Motion

En gammal hund som rört sig lite har väldigt lite muskler. Detta måste man ta hänsyn till. Det är jätteviktigt att hunden inte överansträngs eftersom det kan leda till inflammation i lederna och träningsvärk. Undvik trappor och gå flera korta promenader. Börja med att strosa runt på tomten eller gå promenader på ca 5 minuter. Ni kan också sitta ute och titta på människor, fåglar, och bilar. Men motionen får vänta.

Hunden kanske själv har svårt att veta var gränsen går så även om hunden vill gå vidare så är det viktigt att ni håller promenaderna korta. Efter ca 10 dagar kan ni öka promenaderna med 5 minuter till. På en riktigt gammal hund  brukar man rekommendera att öka promenaderna med ca 10 % i veckan. Fråga gärna din kontaktperson vad som är lämpligt för just din hund.

Varför adoptera en senior?

När du är jourhem eller adopterar en senior så räddar du inte bara ett liv, utan två. Du bidrar till att den enskilda hunden får chansen att njuta av livet på äldre dar i en kärleksfull miljö, samtidigt som en plats blir ledig på ett rescue för en annan utsatt hund. Att få se en hund som nästan gett upp hoppet om livet njuta i en skön säng och sucka nöjt är bland det finaste vi vet. De kräver så lite av oss men det vi kan göra för dem ger dem så enormt mycket och gör att de njuter så mycket. De får ett liv värt att leva. De blir så tacksamma för lite klappar och en skön mjuk säng. Det är nog en dröm som går i uppfyllelse när de får en familj där man kan ta en mysig promenad i kvällssolen eller få godissöka i skogen innan man landar hemma i soffan. Bara att få trygghet, slippa frysa på vintern och att få känna sig som en del av en familj betyder allt för de hundar som saknat någon att älska och bli älskad av.

En senior har lika mycket kärlek och glädje att erbjuda sin familj som en valp, nosen är lite mer grå och de orkar inte lika mycket. Men visst är det så att livskvaliteten är ännu viktigare när man inte har så lång tid kvar?

Hundar Utan Hem arbetar för att fler seniorer ska få ett eget, kärleksfullt hem och njuta av livet med lugn och ro. Vill du vara med och hjälpa en senior till ett eget hem?