Vad behöver en rescuehund?

Vad innebär det att ta hand om en ”rescuehund”?

Vad innebär det att ta hand om en ”rescuehund”?

En rescuehund är en hund som har varit med om oerhört mycket innan den kommer till dig. Det är därför viktigt att du har tänkt igenom beslutet att ta hand om just den här hunden. Hunden ska inte behöva flytta ytterligare en gång och det är av stor betydelse att du kan erbjuda en lugn och trygg start och ett långt liv tillsammans med dig.

Många gånger är en rescuehund en hund utan trygghet och självkänsla. Det tar några dagar för hunden att landa, det är stor skillnad efter en månad, men det tar troligtvis runt 6 månader innan hunden verkligen är trygg med att den ska få bo kvar hos dig och litar på ditt omdöme i situationer där den tidigare har känt sig rädd. Bli inte förvånad om den först så timida och artiga hunden efter en tid börjar till exempel skälla, sno mat, bjuda upp till lek eller visa sina känslor och behov på andra sätt. Det kan många gånger vara ett tecken att hunden känner sig trygg.

Det är såklart extra viktigt att tänka på säkerheten om det finns små barn i hemmet. Lär barnen i familjen att endast ge hunden uppmärksamhet när hunden självmant söker den.

Vad innebär det att ta hand om en ”rescuehund"?

  • Låt den vara ifred när den äter
  • Låt den vara ifred när den sover
  • Om hunden inte kommer till dig när du ropar så vill den vara ifred. Detta måste hela familjen respektera
  • Hundens bakgrund är ofta okänd och därför är det viktigt att undvika situationer där hunden känner sig trängd och rädd och tvingas försvara sig
  • Barn behöver vara stora nog att förstå instruktioner och kunna följa dem för att hunden ska få en bra start i sitt nya hem. Med hänsyn till detta är det troligt att vi kommer säga nej till en familj med små barn under 6 år. Det händer dock att vi gör undantag i de fall där vi säkert vet att hunden tidigare bott och trivts med små barn.

Vad innebär det att ta hand om en rescuehund från ett annat land?

Frågor att ställa sig själv inför adoption av en rescuehund

  • Varför vill jag ta hand om en rescuehund?
  • Kommer hunden att passa mig och min livssituation?
  • Kommer min livssituation att passa en rescuehund?
  • Har jag tid, tålamod och möjlighet att anpassa livet efter en rescuehund?
  • Varför vill jag ta hand om en rescuehund?

Hundarnas bakgrund

Hundarnas bakgrund

Vi vet sällan något om hundarnas bakgrund, men en sak som är säker är att de har en omtumlande tid bakom sig när de anländer till Sverige. Även om hundar är experter på att leva i nuet så har de erfarenheter och minnen som vi behöver ta hänsyn till. När Hundar Utan Hem först får information om en hund så är de antingen upphittade eller dumpade av sin familj. Många hundar har då suttit i en otrygg miljö på ett dog pound eller rescue tillsammans med andra vilsna hundar. Vissa hundar har turen att få leva en tid i en jourfamilj innan de kommer till Sverige. Vägen till Sverige innebär en resa med främmande personer och hundar och rastning på nya platser. Allt detta har hunden varit med om innan den överlämnas till dig och det är inte konstigt om den är övertrött och stressad när den kommer till sitt nya hem.

Första tiden hemma

Första tiden hemma

För att en hund ska få chans att landa och känna trygghet är det viktigt att första tiden i ett nytt hem präglas av lugn och ro. Låt hunden knyta an till sin nya familj innan utomstående personer presenteras. Släkt och vänner får helt enkelt vänta med att träffa den nya familjemedlemmen. De flesta hundar är väldigt sociala, kontaktsökande och tacksamma så detta brukar bli en mysig period tillsammans att minnas. Oavsett hur gammal din hund är när den kommer till dig är det klokt att tänka och planera på samma sätt som om du fick hem en liten valp.

Vad är stress och hur tar det sig uttryck hos en hund?

Vad är stress och hur tar det sig uttryck hos en hund?

När hunden kommer till dig har den varit med om mycket och allt är nytt, miljön, hemmet, ni som familj och eventuella regler och rutiner som ni har. All denna förändring gör hunden ängslig och stressad. Tyvärr kan vi inte prata med hunden och berätta om framtiden för att göra hunden trygg.

Det tar tid för en hund att acklimatisera sig och du måste ge hunden den tiden att hitta sig själv. För en del individer går det snabbt medan andra är mer vilsna och behöver längre tid. Men en tröst är att hunden behöver inte lära sig allt på en gång – Ni ska förhoppningsvis spendera många härliga år tillsammans!

Vad är stress och hur tar det sig uttryck hos en hund?I de flesta fall visar hunden stress första kvällen och natten. Många hundar har av förståeliga skäl svårt att koppla av och vill hålla koll på alla nya ljud som kan höras i ett hem. Om hunden vandrar runt och inte kommer till ro brukar det hjälpa att begränsa utrymmet. Du kan till exempel stänga in er i sovrummet tillsammans och låta hunden landa i sin egen takt. Ställ inga krav på närhet, låt hunden komma till dig om den själv vill. Hunden som är trött efter resan lägger sig oftast till slut ned för att sova och när den vaknar på morgonen har den många gånger redan anpassat sig ganska bra.

På samma sätt som människor blir hundar stressade när de känner sig oförmögna att hantera situationer som dyker upp och inte vet vad de kan förvänta sig. En stressad hund blir lugn och trygg när den känner att den förstår hur saker hänger ihop, när den kan hantera situationer som den hamnar i och blir lyssnad på. Goda rutiner, konsekvens och en lugn, trygg miljö är jätteviktiga faktorer för att minska en hunds stress.

Tänk på följande

  • Rutiner! Så att hunden vet vad den kan förvänta sig: Gör allt i samma ordning, utfodring, gå samma promenader varje dag och på ungefär samma tider.
  • Var konsekvent! De regler som gäller idag gäller även imorgon. Inga nya regler kommer till. Får hunden vara i sängen så får hunden alltid vara i sängen. Det gäller även soffan.
  • Se till att hunden får rätt mängd mat.
  • Ställ inte krav på hunden. Att försöka lära en hund att göra något som den inte kan ställer krav på hunden som den kan uppleva som jobbigt och det är frustrerande för hunden att inte förstå vad du vill att den ska göra. Ha alltid godis med dig och belöna saker som hunden gör spontant. T.ex. att hunden tittar på dig. Tänk på följande
  • Undvik obehag och korrigeringar – uppmuntra och belöna rätt beteenden som hunden gör själv.
  • Lämna inte hunden om den inte klarar ensamheten bra. Det gäller även hemma. Låt hunden vara där du är.
  • Ta inte med hunden till nya platser och vänta med att hälsa på vänner.
  • Undvik barn, katter, ev. även trafik och annat som beter sig på ett sätt som hunden inte är van vid eller som hunden inte kan förutse.
  • Undvik alla lekar som får upp adrenalinet i kroppen, t.ex. jakt- och kamplekar som gör att hunden går upp i varv.
  • Ge hunden saker att tugga på, t.ex. tuggben och märgben.
  • Låt hunden använda nosen, söka och hitta saker. Gör det inte för svårt. Det viktiga är att hunden lyckas.

Jämförelse

För att förstå det som hunden upplever så kan det vara bra att sätta sig in i samma situation – att du flyttar till ett annat land där du inte förstår språket. Ingen kan förklara för dig vilka regler som gäller eller vad du bör göra. Andra dagen i det nya landet kommer du till ett nytt jobb och förväntas prestera och leverera men vet inte riktigt vad du förväntas göra, hur det ska presenteras eller när det ska vara gjort. Jämförelse

Du vet inte ens vad man har för lunchrutiner, eller hur man tar sig till jobbet, eller när du förväntas vara där. Troligtvis upplever du ganska mycket stress. I den här situationen så uppskattar man att omgivningen har samma rutiner varje dag. Man kommer till jobbet samma tid, man fikar och äter lunch samma tid.

Ingen ställer orimliga krav på att man ska kunna eller förstå saker som man inte förstår. Om du gör fel så får du inte kritik eller korrigering, utan vänlig vägledning om hur man vill att du ska agera. Då får du ett sammanhang och en förståelse, och för varje pusselbit som faller på plats så upplever du mer trygghet och mindre stress.

Undvik konflikter

Undvik konflikter Relationen mellan dig och din hund har ingenting att vinna på konflikter. Uppmuntra hunden att göra det du vill att den ska göra, men försök att undvika att konfrontera din hund om den gör fel. Det handlar om att bygga upp en tillitsfull och trygg relation och konflikter skapar otrygghet.

Kan du avleda istället, eller visa hunden en annan väg och berömma det beteendet, så välj alltid det alternativet istället för konflikt. Hunden har mycket att anpassa sig efter när allt är nytt!

Man kan aldrig vinna i en konflikt med en hund. Antingen förlorar du i respekt eller i förtroende. Hur du än gör så förlorar du! Den gyllene regeln för en bra relation med din hund är att undvika konflikter och se till att din hund har förutsättningar och motivation att göra rätt. Och berömma varje gång din hund gör rätt.

Slösa med beröm och kärlek – det kan man aldrig ge för mycket av!

Råd och stöd

Råd och stöd

Som adoptör får du en PDF av oss med information och goda råd för att ni ska få en så bra start som möjligt tillsammans. Läs noga igenom det – hela familjen! Om du har frågor, funderingar eller problem, vill vi att du hör av dig till oss i första hand.

Våra kunniga hundplacerare är utbildade hundinstruktörer och har erfarenhet av de flesta situationer som kan uppstå i början och kan svara på många frågor, eller hänvisa dig rätt. Att höra av sig till oss och be om hjälp är inget misslyckande. Det är ett ansvarsfullt agerande. Vi har även veterinär, hundkonsulter och problemhundsinstruktörer, hundspykologer och etolog, som ställer upp med råd och hjälp då det behövs.

Tänk på att det finns många hundinstruktörer som har en helt annan inställning till hundträning än vår. Metoder som innebär att du bestraffar och korrigerar kommer snabbt förstöra relationen mellan dig och din hund. Vänd dig till oss om du behöver hjälp!