Jourhem

Jourhem

För att vi med kort varsel ska kunna rädda en avlivningshotad hund behövs ibland jourhem. Det kan vara en hund vi får från polisen eller från en veterinärklinik här i Sverige. På Irland och i Polen räddar vi ibland hundar som efter några veckor inte har någonstans att vara i väntan på ett hem. Då måste vi skicka den till Sverige innan vi hunnit hitta ett permanent hem här. Det kan också vara så att det tilltänkta permanenta hemmet inte kan ta emot hunden samma dag som hunden kommer, eller att hunden som redan bodde i det nya hemmet inte kommer överens med den nya hunden. Då behöver vi ett akut jourhem och dig som vill göra en insats.

Vad innebär det?

Som jourhem öppnar du ditt hem för en hemlös hund i väntan på ett permanent hem som adopterar hunden. Du bidrar med kärlek, mat, lek och tak över huvudet och behandlar hunden som om den var din egen. Det kan vara allt från ett par dagar till en längre tid. Vanligtvis brukar dock hunden få ett permanent hem inom ett par veckor, men det kan variera kraftigt.

Innan du ställer upp som jourhem åt en hund är det viktigt att du är säker på hur den närmaste tiden ser ut och att du meddelar oss hur lång tid du kan vara jourhem. Det är även mycket viktigt att du är säker på att du verkligen kan ta på dig åtagandet att ta hand om hunden och därför har vi en åldersgräns på 23 år (på vissa raser 25 år). Detta är för att många gånger kan livet snabbt förändras och man får ändrade förutsättningar, nytt jobb etc. För hundarnas skull vill undvika att hunden plötsligt behöver byta jourhem. Hunden ska inte behöva flytta runt och du tar på dig ansvaret för att ha hunden tills den får ett eget hem. Prata ihop er i familjen om ni är flera i hemmet så att alla är med på ansvaret det innebär med en ny, tillfällig familjemedlem.

Jourhem

När du tar emot en hund som inte känner sig hemma hos dig så kan den troligtvis inte lämnas ensam. Det är därför viktigt att du som jourhem har möjlighet att i största utsträckning kan vara hemma med hunden utan att den behöver lämnas ensam. Om du ska använda hundvakter- är de förberedda, tänk igenom vilken hundtyp ni -alla- klarar av om de kommer vara involverade regelbundet. Du får räkna med att ingen kanske är helt rumsren, och att de kan ha utmaningar med att tex gå i koppel eller möta nya människor.

Vi vill poängtera att vara jourhem inte är ett sätt att prova-på att ha hund. Våra hundar kräver ofta ett hem med olika variationer av kunskap och erfarenhet och det är viktigt att hela familjen är involverad och kan ge en hund den trygghet och stabilitet som krävs i väntan på sitt för alltid hem.

Första tiden i ett jourhem kan ofta vara stressig och stökig. Hunden är osäker och har inte haft tid att landa, och du måste kunna erbjuda den lugn och ro, och att kunna hantera en hund med lite svårigheter i vardagen. Om du känner att en hund med lite utmaningar kan vara för svårt för din kunskap, så ska du inte söka som jourhem. Alla kommer att ha något i bagaget, även om det kan vara enklare eller svårare. Du som bor på landet kan vara aktuell ändå, då många av våra hundar kan stressas av centrala miljöer, och kan behöva en lugnare fristad där de blir enklare att hantera då stressen släpper.

Löpande dialog

Det är viktigt för oss att vi har en bra dialog med jourhemmet för att vi ska kunna hitta ett så bra och rätt hem som möjligt till hunden. Vi vill att du som jourhem hör av dig och berättar om hunden och vad du tror att hunden skulle passa i för hem. Om det finns möjlighet att skicka bra bilder och filmer på hunden så brukar det göra det lättare för oss att snabbt hitta ett bra hem.

Ni kommer att lära känna hunden under er tid tillsammans och därför hjälper ni hundens kontaktperson med information så att hundens annonser stämmer väl för hunden. Potentiella adoptionsfamiljer måste även få komma och träffa hunden efter överenskommelse med er och oss. Din kontaktperson är dessutom erfaren inom den hundtyp du tagit dig an och är utbildade inom hund och finns som stöd för era frågor och funderingar. Be hellre om hjälp att bolla vardagsutmaningar så att du kan hjälpa hunden så snart de uppstår, än att vänta för länge och få ett ohållbart problem.

Bra att känna till

Hunden har ofta en stressande upplevelse bakom sig och det är viktigt att de får lugn och ro och att du kan vara hemma med hunden på dagarna. Ni kommer att få ett dokument med goda råd för att hunden ska landa bra hos dig och så att ni får en bra start på er relation.

Egna platser

Tänk igenom ert boende. En osäker hund behöver få egna platser i hemmet där den får vara ifred i början. Om hunden bara kan välja soffan trots att den inte känner sig säker på er relation ännu, så kan hunden antingen börja vakta soffan, eller känna ett starkt obehag med social press som den inte är redo för ännu. Var får hunden vara ifred, var kan den välja att vara social, hur håller du den säker från andra hundar eller katter i början innan de känner varandra?

Barn

Om du har småbarn under 6 år så kommer vi inte att placera en jourhund hos er, för allas trygghet och säkerhet, många är inte vana vid barn och behöver en lugnare tillvaro som är svår att uppnå med små barn. Om barnen är mellan 7-12 år så måste de vara ansvarsfulla och lugna, kunna ha tålamod att vänta in hundens initiativ och inte tränga sig på den. De ska aldrig träffas utan tillsyn första tiden. Tonåringar brukar ofta gå bra, men om det är meningen att de ska hjälpa till i hundpassningen så måste ni tänka igenom att hunden ni söker även passar deras kunskaper och ambition, och att en vuxen alltid har huvudansvaret, en tonåring räknas inte som er hundpassare självständigt och kan alltså inte vara er dagslösning.

Enkla hundar

I många av våra ansökningar så vill folk vara jourhem åt “enkla hundar”. Ofta vill man ha små eller mellanstora hundar med lugnt temperament. Det behöver poängteras att även våra “enkla” hundar kommer att kunna ha med sig olika utmaningar. De behöver tränas i rumsrenhet, att gå i koppel, de kanske aldrig har bott inomhus och inte riktigt förstår hur man beter sig i ett hem, och de kan i början vara osäkra eftersom de inte förstår var de hamnat och om ni är vänliga. Vi kan aldrig garantera att hundar är enkla, även om vi såklart kan ha god kännedom om många för att veta att de efter en tid i ett hem kommer att landa och bli överlag ganska enkla hundar. Men tänk igenom om du har kunskap och vilja att hjälpa våra hundar, och att då hantera första tidens utmaningar, som eventuellt kan uppstå.

Centrala miljöer

Vissa av våra hundar störs inte av centrala miljöer, men många har lite svårt för det. Det är många intryck direkt efter en flytt, och mycket att hantera för en hund som inte landat ännu. Dessa hundar kan ofta ha lite svårare att anpassa sig, och är du inte hundvan och bor centralt så tror vi inte att det blir en bra matchning för våra hundar, eftersom det ställer högre krav på dig som jourhem när miljön är en sån stor faktor i trygghet och återhämtning för dessa hundar. Många är väldigt ovana med att dela revir med så många hundar på liten yta, och det kan göra även den lugnaste hunden lite osäker.

Jourhem

Transport

Som jourhem hämtar du hunden enligt överenskommelse. Kommer hunden direkt från Irland eller Polen lämnas den av i Helsingborg, Jönköping, Norrköping och Stockholm. Är det en svensk hund så gör vi upp om en mötesplats. I vissa fall kan vi hjälpa till med transport men räkna med att ni kan behöva lösa hämtning med egen eller lånad bil. Vi godkänner inte transporter med kollektivtrafik.

Säkerhet

Som jourhem äger ni inte hunden, men ni har ansvar för dess säkerhet. Välsittande sele och/eller ett halsband (av icke strypmodell) och ett koppel utan svagheter ska användas (inte flexikoppel). Tappar man hunden kan det få fruktansvärda konsekvenser. Då vi ofta inte vet vad hunden varit med om tidigare ska man undvika att sätta den i situationer där den känner sig trängd och behöver försvara sig. Ha inte hunden lös på områden som inte är inhägnade, och använd lång lina när ni släpper i en inhägnad för att utvärdera om hunden försöker ta sig ut.

Det är inte en bra idé att släppa sin nya jourhund i en rastgård med andra hundar, eftersom ni varken känner er jourhund, och inte övriga hundar på plats heller. Hundmöten där hundarna får hälsa ska undvikas eftersom du ansvarar för vad din jourhund gör, och känner du den inte nog bra så vet du inte hur den kommer att agera, för att inte tala om den andra hunden. Håll alltid barn och hundar under uppsikt när de vistas tillsammans. Under en introduktionstid ska ni kunna dela upp dem.

  1. Läs först våra tips och råd!
  2. Har du läst informationen och tänkt igenom beslutet med familj/hundvakter?

Kostnader

Det kostar ingenting att vara jourhem. Vi är glada att du, precis som vi, ger lite av din fritid för att hjälpa en hund. Man ger sin tid, men får också mycket tillbaka! Utöver detta så arbetar Hundar Utan Hem med mycket snäva marginaler. Generellt kan vi inte erbjuda jourhem ersättning för t.ex. bensin, hundleksaker, hundkläder, hundmat, allergimedicin och annat.

Vi är mycket tacksamma om ni själva som jourhem bidrar med det ni tycker att hunden behöver. Har ni själva inte råd med detta vill vi att ni berättar det för oss innan ni säger “ja” till att ta emot hunden, gärna redan i er intresseanmälan. Det är mycket möjligt att vi förr eller senare behöver er hjälp ändå och kan hjälpa till med mat m.m. Som jourhem kommer ni att kunna beställa ett högklassigt foder med rabatt från Furry Friends, men det är valfritt.

Jourhem

Veterinärkostnader

Eventuella veterinärkostnader står Hundar Utan Hem för under förutsättning att jourhemmet inte varit vårdslös i hanteringen av hunden samt att vi meddelas innan du tar hunden till veterinären. Hunden genomgår en veterinärbesiktning vanligtvis sista vardagen innan avresa. Tänk på att en besiktning ofta inte innehåller djupare utredningar av hundens hälsa, såvida inte något påträffas under besiktningen som behöver undersökas vidare.

Det är en allmän koll av hunden översiktligt och om deras allmäntillstånd är bra för att hantera en transport. Det kan dyka upp nya fysiska fynd när hunden väl landat hos dig, och är du orolig för din jourhund så kan du dygnet runt kontakta föreningens veterinäransvariga i akuta lägen. Telefonnummer finns på jourhemskontraktet som du får på mail samt i en ankomstinformation.

Försäkring

Alla våra jourhundar är försäkrade i Agria eller ManyPets. De har dock en karenstid när de först kommer hit. Därför är det viktigt att du kontaktar oss innan du tar hunden till veterinären.

Avslutningsvis

Det är väldigt givande att bli jourhem för våra hundar utan hem, eller våra hundar mellan hem. Du är en stor pusselbit i hundens liv och utveckling, och ser till att vi kan rädda fler hundar och lösa akuta situationer som kan uppstå. Vi är väldigt tacksamma för våra jourhem och förstår att det är ett stort ansvar, även om det också ger mycket glädje. Första tiden med en ny hund kan vara stressig innan hunden hunnit landa, men om ni kan se förbi detta och inse att hunden förmodligen har det kämpigare än vad ni har, så kommer tid och tålamod visa er en helt nya sida av er nya vän. Det är något av det finaste man kan vara med om, att få se en hund växa och bli tryggare, och våga ta emot den kärlek som ni erbjuder den.