Jourhem

Jourhem

För att vi med kort varsel ska kunna rädda en avlivningshotad hund behövs ibland jourhem. Det kan vara en hund vi får från polisen eller från en veterinärklinik här i Sverige. På Irland räddar vi ibland hundar som efter några veckor inte har någonstans att vara i väntan på ett hem. Då måste vi skicka den till Sverige innan vi hunnit hitta ett permanent hem här. Det kan också vara så att det tilltänkta permanenta hemmet inte kan ta emot hunden samma dag som hunden kommer, eller att hunden som redan bodde i det nya hemmet inte kommer överens med den nya hunden. Då behöver vi ett akut jourhem och dig som vill göra en insats.

Vad innebär det?

Som jourhem öppnar du ditt hem för en hemlös hund i väntan på ett permanent hem som adopterar hunden. Du bidrar med kärlek, mat, lek och tak över huvudet och behandlar hunden som om den var din egen. Det kan vara allt från ett par dagar till en längre tid. Vanligtvis brukar dock hunden få ett permanent hem inom ett par veckor, men det kan variera kraftigt. För att vara jourhem vill vi att du är minst 23 år.

Innan du ställer upp som jourhem åt en hund är det viktigt att du är säker på hur den närmaste tiden ser ut och att du meddelar oss hur lång tid du kan vara jourhem. Det är även mycket viktigt att du är säker på att du verkligen kan ta på dig åtagandet att ta hand om hunden utifrån den tid vi bestämt för att undvika att hunden plötsligt behöver byta jourhem. Hunden ska inte behöva flytta runt och du tar på dig ansvaret för att ha hunden tills den får ett eget hem. 

Jourhem

När du tar emot en hund som inte känner sig hemma hos dig så kan den troligtvis inte lämnas ensam. Det är därför viktigt att du som jourhem har möjlighet att i största utsträckning kan vara hemma med hunden utan att den behöver lämnas ensam.

Löpande dialog

Det är viktigt för oss att vi har en bra dialog med jourhemmet för att vi ska kunna hitta ett så bra och ”rätt” hem som möjligt till hunden. Vi vill att du som jourhem hör av dig och berättar om hunden och vad du tror att hunden skulle passa i för hem. Om det finns möjlighet att skicka bra bilder och filmer på hunden så brukar det göra det lättare för oss att snabbt hitta ett bra hem.

Potentiella adoptionsfamiljer måste även få komma och träffa hunden efter överenskommelse med er och oss.

Bra att känna till

Hunden har ofta en stressande upplevelse bakom sig och det är viktigt att de får lugn och ro och att du kan vara hemma med hunden på dagarna. Ni kommer att få ett dokument med goda råd för att hunden ska landa bra hos dig och så att ni får en bra start på er relation.

Jourhem

Transport

Som jourhem hämtar du hunden enligt överenskommelse. Kommer hunden direkt från Irland lämnas den av i Malmö, Jönköping, Norrköping och Stockholm. Är det en svensk hund så gör vi upp om en mötesplats. I vissa fall kan vi hjälpa till med transport.

Säkerhet

Som jourhem äger ni inte hunden, men ni har ansvar för dess säkerhet. Då vi ofta inte vet vad hunden varit med om tidigare ska man undvika att sätta den i situationer där den känner sig trängd och behöver försvara sig. Ha därför inte hunden lös på områden som inte är inhägnat. Håll alltid barn och hundar under uppsikt när de vistas tillsammans.

  1. Läs först våra tips och råd!
  2. Har du läst informationen och tänkt igenom beslutet?
  3. Har du pratat med familj och ev. hundvakter?
  4. Är detta något ni vill hjälpa till med?

Kostar det något?

Det kostar ingenting att vara jourhem. Vi är glada att du, precis som vi, ger lite av din fritid för att hjälpa en hund. Man ger sin tid, men får också mycket tillbaka!

Jourhem

Kostnader för mat och annat

Hundar Utan Hem arbetar med mycket snäva marginaler. Generellt kan vi inte erbjuda jourhem ersättning för t.ex. bensin, hundleksaker, hundkläder, hundmat, allergimedicin och annat. Vi är mycket tacksamma om ni själva som jourhem bidrar med det ni tycker att hunden behöver. Har ni själva inte råd med detta vill vi att ni berättar det för oss innan ni säger “ja” till att ta emot hunden, gärna redan i er intresseanmälan. Det är mycket möjligt att vi förr eller senare behöver er hjälp ändå och kan hjälpa till med mat m.m.

Veterinärkostnader

Eventuella veterinärkostnader står Hundar Utan Hem för under förutsättning att jourhemmet inte varit vårdslös i hanteringen av hunden samt att vi meddelas innan du tar hunden till veterinären.

Hunden genomgår en veterinärbesiktning vanligtvis sista vardagen innan avresa. Är du orolig för din jourhund – kontakta föreningens veterinäransvariga. Telefonnummer finns på jourhemskontraktet som du har fått på mail samt i ankomstinformationen.

Försäkring

Alla våra jourhundar är försäkrade i Agria. De har dock en karenstid när de först kommer hit. Därför är det viktigt att du kontaktar oss innan du tar hunden till veterinären.