Så går adoptionen till

Så går adoptionen till
Förväntansfulla adoptörer väntar på hundtransporten i Stockholm

Vi får många mail och intresseanmälningar varje dag, så för att kunna lägga våra resurser på de som verkligen är redo att skaffa en hund så är det bra att ni vet hur adoptionsprocessen ser ut och att ni har pratat igenom beslutet att skaffa hund med alla inblandade, både inom familjen och hundvakter.

Innan du går vidare…

Så vill vi att du har läst den informationen som finns på dessa sidor.

  1. Om adoption
  2. Vad behöver en rescuehund?
  3. Adoptörer berättar

När du har hittat en eller flera hundar som du tror skulle passa dig/din familj så vill vi att du gör en intresseanmälan. Så här går det till när man adopterar via Hundar Utan Hem.

1. Läs på om adoption och de hundar du är intresserad av

Det är viktigt att välja hund efter egenskaper och inte efter utseende. Använd gärna möjligheten att söka på dina önskemål om t.ex. barnvana och aktivitetsnivå.

2. Gör en intresseanmälan

Våra svenska omplaceringshundar behöver ofta flytta omgående. Hundarna på Irland kommer till Sverige inom en månad. Kan du inte ta emot en hund inom en månad så vill vi att du väntar med att kontakta oss.

När vi väljer hem till hunden är det inte först till kvarn som gäller. Vi väljer det hem som vi tror skulle passa bäst för hunden.

3. Svarstider

Vi har mycket att göra och ibland kör våra hundplacerare transporten eller jobbar på våra vanliga jobb, så därför kan det ta lite tid innan du kan få svar på din intresseanmälning. Det kan ta upp till 3 veckor. Tack för ert tålamod!

4. Vi kontaktar dig

När vi har fått och läst din intresseanmälan kommer vi att kontakta dig så att vi får möjlighet att prata mer och lära känna dig/er bättre. Hundplaceraren kan berätta mer om hundarna som söker hem och vi kommer att ställa frågor till dig. Det är viktigt för oss att hundarna placeras i bästa möjliga hem utifrån varje hunds personlighet och behov och att du/ ni får en hund som passar ditt liv.

5. Vi träffar dig

Inför adoptionen vill vi göra en intervju, vi vill ringa referenser och vi vill träffa dig/din familj. Om vi går vidare efter en första intervju på telefon så kommer du att kontaktas av någon representant från föreningen som vill komma hem till dig och träffa er personligen och se hur hunden skall bo i framtiden.

6. Hunden bokas

När du är godkänd får du ett häfte med “tips och råd” samt information om försäkring, hur det går till när hunden kommer, och vad som är viktigt att tänka på första tiden. Observera att man inte kan boka en hund om man inte kan ta emot hunden inom 3 veckor. 

I samband med att vi godkänner er vill vi också ha en bokningsavgift på 2 000 kr som en trygghet för oss att ni verkligen kommer och hämtar hunden. Bokningsavgiften sätts in på PG 209938-0 och mottagare är “Hundar Utan Hem”. Märk insättningen med hundens namn. Resterande adoptionsavgift skall vara betald när hunden hämtas.

7. Förberedelser inför adoption

När ni ska hämta hunden finns det en del som kan vara bra att tänka på. Läs igenom texten om resan till Sverige så att ni får en förståelse för hundens bakgrund och behov av lugn och ro när den kommer till er. När ni blivit godkända för adoption så får ni också ett häfte med ankomstinformation och allt ni behöver tänka på för att ni och hunden ska få en bra start tillsammans.

8. När ni kommit hem och landat

Ja, då vill vi gärna höra hur ni trivs tillsammans! Ring gärna samma kväll alternativt dagen efter att ni tagit emot hunden och berätta hur det går. Tänk på att det är jätteviktigt att ni kan avsätta tid att vara hemma med hunden de första veckorna så att den i lugn och ro kan bli trygg och ev. ensamtränas i ert hem.