Så går adoptionen till

Så går adoptionen till
Förväntansfulla adoptörer väntar på hundtransporten i Stockholm

Det värmer i hjärtat att fler och fler vill adoptera sin hund. Vi får många mail och intresseanmälningar varje dag och för att kunna lägga våra resurser på de familjer som verkligen är redo för en hund är vi tacksamma om du pratar igenom beslutet med alla inblandade innan du skickar in din intresseanmälan.

Innan du går vidare…

Så vill vi att du läser informationen som finns på dessa sidor

  1. Om adoption
  2. Vad behöver en rescuehund?
  3. Adoptörer berättar

Adoption steg-för-steg

1. Läs på om adoption och de hundar du är intresserad av

Det är klokt att välja hund efter egenskaper och inte efter utseende. Du kan använda sökfunktionen på hemsidan för att kryssa i önskemål om till exempel kattvana och aktivitetsnivå. Läs också våra rasbeskrivningar.

2. Skicka in en intresseanmälan

Hundar som finns i Sverige är redo att flytta så snart rätt hem hittats. Hundar på Irland och i Polen kommer oftast till Sverige inom en månad. Kan du inte ta emot en hund inom en månad vill vi att du väntar med att skicka in din intresseanmälan.
När vi letar hem till en hund är det inte först till kvarn som gäller. Vi väljer det hem som vi tror kommer passa hunden bäst. Vissa hundar är mycket populära och får väldigt många bra svar. Ge inte upp om du inte blir kontaktad, bättre lycka nästa gång! Din intresseanmälan är inte bindande och det är inget krav att meddela oss om du ångrar din intresseanmälan.

3. Svarstider

Vi läser alla intresseanmälningar som kommer in och uppskattar verkligen att du tar dig tid att svara på våra frågor. Från och med 2021-09-15 har vi en ny svarsrutin som innebär att vi inte längre besvarar alla sökande personligen. För att kunna hjälpa så många hundar som möjligt fokuserar vi istället på att kontakta de hem som är mest intressanta för varje hund. Vi hör av oss till dig inom två veckor om vi har frågor eller vill gå vidare med en intervju. Tack för din förståelse!

Var noga med att uppge rätt telefonnummer och mailadress i din intresseanmälan. Det händer att mailsvar från oss hamnar i din skräpkorg, så kika där.

4. Om vi kontaktar dig

Om din intresseanmälan är vad vi letar efter kommer hundens kontaktperson att kontakta dig för en djupgående intervju, givetvis får du möjlighet att ställa frågor under samtalet. Alla våra hundplacerare som gör dessa intervjuer är antingen hundinstruktör eller hundpsykolog med stor vana av att matcha hundar med ett passande hem.
Efter godkänd intervju ringer vi referenser och vill se hur du bor genom ett digitalt hembesök. Målet med vår verksamhet är att placera hundar i bästa möjliga hem utifrån varje hunds personlighet och behov. Som adoptör kan du göra du en ovärderlig insats för en hunds framtida livskvalitet.

5. Hunden bokas

När du är godkänd som adoptör kommer får du vidare upplysning från din kontaktperson. Vi skickar ut en PDF med tips och råd, information om försäkring och när hunden kommer med transporten. Du får också ett digitalt adoptionsavtal och direktiv om hur du betalar hundens adoptionsavgift. Finns hunden som du ska adoptera i Sverige kommer du att kopplas ihop med hundens hem eller jourhem för att bestämma tid för träff.

6. Förberedelser inför adoption

Hundarnas resa till Sverige samt hundens behov av lugn och ro första tiden kan du läsa mer om i texterna Resan till Sverige och Första tiden hemma.

7. Uppföljning

Ring gärna din kontaktperson några dagar efter adoption och berätta hur det går. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor!