Dog Pounds på Irland

På Irland finns kommunala dog pounds, en typ av ”hundstall” där lösspringande hundar som plockats upp av kommunens hundfångare lämnas och oönskade hundar kan lämnas in av sin ägare. Anledningarna till att hundar hittas lösspringande är många, de kan ha släppts ut när ägaren åker hemifrån, smitit från tomten, dumpats av sin ägare där de inte hittar hem igen eller stulits.

När hunden kommit in till dog poundet har ägaren 5 dagar på sig att hämta sin hund. Efter det blir hunden kommunens egendom och kan avlivas.
Hundägare kan också lämna in sin hund om de inte kan eller vill ha kvar hunden. Då blir hunden kommunens egendom direkt och kan avlivas samma dag.

Länk till avlivningsstatistiken på Irland.

Ashton Pound

Ashton Pound
Ashton Pound

Ligger i huvudstaden Dublin. Alla hundar som hittas i Dublinområdet hamnar här. Det fungerar även så att personer som inte vill ha kvar sin hund kan lämna in dem här.

Det som skiljer Ashton Pound från många andra pounds är att volontärer kan komma dit och rasta hundarna. Det finns också möjlighet att adoptera en hund direkt från poundet. Detta är såklart bra, men det kan komma in 10 hundar på en och samma dag och det är fortfarande trots det många hundar som är beroende av oss och rescueorganisationer på Irland. Tyvärr kan vi inte rädda alla och det är alltid oerhört svårt att välja vilka individer vi kan rädda och inte, vår vision är att ingen hund ska avlivas i Ashton Pound.

Cork County Pound

Ligger i County Cork, ca. 3 timmar söder om Dublin.

Poundet var ett av de pound som hade högst avlivningsstatistik av alla pound på Irland. Under många år var det ett ”stängt” pound vilket innebar att man inte gjorde några försök att hitta nya hem till hundarna. Man ville inte heller samarbeta med några rescue centers och inga bilder på hundarna publicerades på någon hemsida eller på Facebook.

Hundar Utan Hem försökte under två års tid få ut hundar från detta pound och 2015 räddades de första hundarna, Luke och Lizzie. Sedan juli 2015 har många av hundarna som kommit in till poundet hämtats ut för Hundar Utan Hems räkning. Poundets ägare och kommunen på Irland har fått uppdateringar om hur bra hundarna har fått det i Sverige och de har ändrat inställning. Nu hör de av sig om vilka hundar som sitter i poundet och frågar oss om vi vill hjälpa dem.

För hundarna som hamnar i det här poundet är detta ett enormt stort steg framåt då många av dem räddas och även om vi inte kan rädda alla så får de i alla fall en chans nu.

2016 inledde vi ett samarbete med Care Rescue i Cork. De räddar många av hundarna som kommer in till poundet och vi i vår tur hittar kärleksfulla hem till dem i Sverige.

Louth County Pound

Ligger i staden Dundalk, ca. 1,5 timme norr om Dublin. Här hamnar alla hundar som hittas eller omhändertas i Louth County. Det är en relativt nybyggd anläggning och håller något högre standard än många pound. Däremot räknas det fortfarande som ett ”high kill pound” vilket innebär att en stor andel hundar avlivas.

Med hjälp av bland annat Dundalk Dog Rescue hjälper vi så många hundar som vi bara kan med förhoppningen om att det en dag inte ska avlivas några hundar i Louth County Pound.