Dog Pounds på Irland

På Irland finns kommunala dog pounds, en typ av ”hundstall” där lösspringande hundar som plockats upp av kommunens hundfångare samlas och oönskade hundar kan lämnas in av sin ägare. Anledningarna till att hundar hittas lösspringande är många, de kan ha släppts ut när ägaren åker hemifrån, smitit från tomten, dumpats av sin ägare där de inte hittar hem igen eller stulits.

Till skillnad från en rescueorganisation har dog pounds avtal med kommunerna och kan inte neka att ta emot en upphittad hund. Därför är det i stort sett alltid platsbrist på pounden. När hunden kommit in till poundet har ägaren fem dagar på sig att hämta sin hund. Efter det blir hunden kommunens egendom och kan avlivas för att göra plats för nya hundar.
Hundägare kan också lämna in sin hund om de inte kan eller vill ha kvar hunden. Då blir hunden kommunens egendom direkt och kan avlivas samma dag.

Länk till avlivningsstatistiken på Irland.

En hund på Dublin County Dog Shelter

Dublin County Dog Shelter och Dublin City Pound

Dublin County Dog Shelter och Dublin City Pound ligger strax väster om huvudstaden Dublin. Alla hundar som hittas i kommunerna omkring Dublin hamnar på Dublin County Dog Shelter. Vägg i vägg ligger Dublin City Pound, dit hundar upphittade i centrala Dublin kommer. Dublin City tar även emot många hundar som omhändertagits av myndigheterna.

Det som skiljer Dublin County Dog Shelter från många andra pounds är att gör allt de kan för att inte behöva avliva hundar och för att hundarna ska ha det så bra som möjligt medan de är där. Det finns också möjlighet att adoptera en hund direkt därifrån. Detta är såklart bra, men det kan komma in 10 hundar på en och samma dag och de är beroende av oss och andra rescueorganisationer på Irland för att hitta hem till de flesta av hundarna. Tyvärr kan vi inte rädda alla och det är alltid oerhört svårt att välja vilka individer vi kan rädda och inte, vår vision är att ingen hund ska avlivas bara för att ingen vill ha den.

Cork County Pound

Cork County Pound ligger i County Cork, ca 3 timmar söder om Dublin. Poundet var tidigare ett av de pounds som hade högst avlivningsstatistik på Irland. Under många år var det ett ”stängt” pound vilket innebar att man inte gjorde några försök att hitta nya hem till hundarna. Man ville inte heller samarbeta med några rescue centers och inga bilder på hundarna publicerades på någon hemsida eller på Facebook.

Hundar Utan Hem försökte under två års tid få ut hundar från detta pound och 2015 räddades de första hundarna, Luke och Lizzie. Sedan juli 2015 har många av hundarna som kommit in till poundet hämtats ut för Hundar Utan Hems räkning. Poundets ägare och kommunen på Irland har fått uppdateringar om hur bra hundarna har fått det i Sverige och de har ändrat inställning. Nu hör de av sig om vilka hundar som sitter i poundet och frågar oss om vi vill hjälpa dem.

För hundarna som hamnar på det här poundet är detta ett enormt stort steg framåt då många av dem räddas och även om vi inte kan rädda alla så får de i alla fall en chans nu.

Louth County Pound

Louth County Pound ligger i staden Dundalk, ca 1,5 timme norr om Dublin. Här hamnar alla hundar som hittas eller omhändertas i Louth County. Det är en relativt nybyggd anläggning och håller något högre standard än många pound. Däremot räknas det fortfarande som ett ”high kill pound” vilket innebär att en stor andel hundar avlivas.

Med hjälp av bland annat Dundalk Dog Rescue hjälper vi så många hundar som vi bara kan med förhoppningen om att det en dag inte ska avlivas några hundar i Louth County Pound.