Om adoption

Tänk igenom beslutet att skaffa hund

Tänk igenom beslutet att skaffa hund

Att ha hund är en livsstil

Hela ens liv förändras när det finns ytterligare en individ att anpassa sitt liv efter. En hund behöver vila och aktivering, gränser och självförverkligande, gemenskap och sällskap. När den blir skadad eller sjuk måste du ha möjlighet att bekosta veterinärvård som ibland kan vara kostsam.

På många sätt är hundägarskap också ett föräldraskap. Att adoptera en hund innebär ett stort ansvar. Du tar på dig ansvaret för din hunds hälsa och livskvalitet under kanske 15 år framåt. Därför vill vi att du har tänkt igenom hur en vardag med hund ser ut.

Har du tiden, ekonomin och intresset att aktivera en hund och anpassa livet efter den?

Ställ också följande frågor till dig själv?

 • Har du tid att ta emot en ny familjemedlem just nu?
 • Har du hundpassning klart om det skulle behövs?
 • Har du daglösning första tiden tills hunden är ensamtränad?
 • Har du daglösning på sikt så att hunden inte blir ensam orimligt mycket under resterande del av hundens liv?
 • Har du ekonomi att ha hund, har du råd med kostsam veterinärvård och kan betala 5 500 – 12 000 kr i samband med adoptionen? (Vi adopterar ej bort hundar på avbetalning.)
 • Har ni suttit ner och pratat igenom detta med hela familjen så att det är något som ALLA vill?
 • Vet ni vad det innebär att ha hund och är beredda att anpassa livet efter en hund?

Har du svarat ”ja” på alla ovanstående frågor så är du välkommen att fylla i en intresseanmälan.

Varför omplaceringshund?

Varför omplaceringshund? Både i Sverige och i många andra länder finns hundar som av olika anledningar inte kan stanna kvar i sina hem. Många gånger är det familjer som bryr sig om sin hund och omplacerar den i omtanke för hundens bästa. Men tyvärr är det inte så alla gånger, varje år avlivas tiotusentals unga friska hundar på Irland. Ungefär hälften av dem är greyhounds som avlats för kapplöpning men som inte springer in pengar. Resterande är familjehundar som någon har tröttnat på, hundar dumpas, valpar dränks och friska hundar lämnas in för avlivning. Dessa hundar är oftast mellan 6 månader och 2 år och de avlivas på löpande band. Bara för att det finns för många hundar.

Vi tycker att alla hundar förtjänar ett hem. Gör du också det? Då kan du göra en insats genom att öppna ditt hem för en hund som behöver dig! Du får samtidigt en väldigt tacksam och trogen vän för livet!

Det är lätt att tro att det måste vara något problem med hunden eftersom familjen lämnat bort den. Men de hundar som vi har omplacerat är lysande exempel på att det är helt underbara, fina och snälla hundar som lämnats in för avlivning enbart för att familjen tappat intresset. Eller hundar som helt enkelt sprungit bort och familjen inte har vetat var de ska leta. Dessa underbara, goa och snälla hundar avlivas på löpande band! Vi kan inte hjälpa alla, men genom vår hemsida kan vi med er hjälp rädda några av dem.

Hundar Utan Hem omplacerar både valpar och vuxna hundar, renrasiga och blandraser, svenska och irländska, stora och små. Vi uppdaterar hemsidan med nya hundar i stort sett varje dag.

Varför adoptera hund från Irland?

Varför adoptera hund från Irland?

Om du har valt en hund som kommer från Irland så är det viktigt att du förstår vad hunden kan ha varit med om innan den kommer till dig. Den senaste tiden kan ha varit otrygg och full av nya intryck och det är viktigt att du kan erbjuda hunden lugn och trygghet. Ditt beslut måste vara noga genomtänkt och du måste vara beredd att anpassa dig tills hunden är trygg igen.

Irland är förskonat från sjukdomar

Ibland förekommer tidningsartiklar om sjukdomar som kommer in i landet via hundar från Östeuropa och medelhavsområdet. Vi vill därför vara tydliga med att de omtalade sjukdomarna inte finns på Irland. I kontakt med Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har de inte kunnat uppge några farliga sjukdomar på Irland som inte redan finns i Sverige.

Hundar som förs in i Sverige från Irland via Hundar Utan Hem är vaccinerade enligt svensk standard, de är ID-märkta med microchip, har ett EU-pass och är rabiesvaccinerade enligt Jordbruksverkets nya införselregler från 1 januari 2012. Alla hundarna är dessutom avmaskade, avlusade och veterinärbesiktade.

Adoptera en svensk hund

Adoptera en svensk hund

Hundar Utan Hem hjälper även svenska hundar att hitta nya kärleksfulla hem. De flesta hundar kommer från familjer som av någon anledning inte kan ge sin hund ett bra liv och därför bett oss om hjälp att hitta bästa möjliga hem åt deras hund. Vi hjälper också Länsstyrelsen att hitta ett nytt hem åt omhändertagna hundar.

Sedan september 2018 ansvarar hundinstruktör Stina Johnsson för omplaceringen av våra svenska hundar och hundtränare Helen Friberg placerar staff och bullhundar. När vi väljer hem utgår vi från hundens tidigare liv och behov så att matchningen med ett nytt hem blir en hållbar och långsiktig lösning. Om du är intresserad av en svensk hund så vill vi att du tar dig tid att lära känna hunden innan du hämtar hunden.

Att bjuda in en ny hund i familjen är ett stort beslut och även om du har en prövotid så är det många känslor inblandade både för hunden och för hundens tidigare familj och det är viktigt att beslutet är rätt. Ta möjligheten som finns och ta dig tid att lära känna hunden innan du beslutar dig för att ge just den här hunden ett livslångt hem.

Välj rätt hund

Välj rätt hund

När man ska välja hund är det viktigt att hitta hunden som passar dig, din familj och din livsstil. Välj inte hund efter utseendet utan efter individens egenskaper och aktivitetsnivå. Om man tittar på de raser som hunden har i sig så får man ledtrådar om hur krävande hunden kommer att vara och vad den är avlad för att jobba med.

 • Är man inte jättesugen på allt jobb med en valp som tuggar på det mesta och behöver tränas att bli rumsren och lämnas ensam så kan det vara en bra idé med en vuxen hund.
 • Är du själv lite äldre kanske en äldre hund också kan passa dig bra?
 • Välj inte en väldigt aktiv hund om du vill ha en sällskapshund.
 • Välj inte en krävande ras om du inte är intresserad av träning. Detta gäller oavsett om du skaffar en renrasig valp eller väljer att ge en övergiven hund ett hem. Välj hund efter egenskaper och aktivitetsbehov – inte efter utseende.

Den kontaktperson som ansvarar för hunden du är intresserad av har kunskap om rasen/rasgruppen och kan svara på frågor både om rasen i stort och den enskilda hunden. Men det är också viktigt att du läser på om den eller de raser du är intresserad av, det kan du bl.a. göra under våra rasbeskrivningar. Det är också väldigt viktigt att du tänker igenom vad en omplaceringshund har varit med om och vad den behöver. Det krävs många gånger lite extra anpassning, tid och tålamod från din sida.

Läs mer i menyn ovan till vänster.