Resan till Sverige

Sedan 2012 har vi valt att köra hem våra hundar med en egen specialbyggd hundtransport. I juni 2023 pensionerade vi en av våra två bilar med över 50 000 mil på mätaren och i september gick första resan med den nya bilen. Varje transportbil transporterar ca 3500 hundar till nya kärleksfulla hem under sin tid hos oss. Vi försöker hålla två hundtransporter rullande samtidigt för att alltid ha en reservbil. På detta sätt kan vi göra transporterna så billiga som möjligt.

Så här går resan till

Med på resan åker två chaufförer, varav minst en är en rutinerad chaufför som kört flera resor tidigare.

I samband med Brexit fick vi  lägga om vår färdväg från Irland. Alla hundar har sina egna EU-pass att visa upp vid gränskontroller.

Resan från Irland tar 3 dagar

  • Resan börjar med lastning i Limerick och sedan rastning och lastning i Dublin.
  • Vidare går färden med färja från Dublin till nordvästra Frankrike. Den resan tar ca 17 timmar och på färjan finns en dedikerad hundrastplats.
  • Framme i Frankrike rastar vi hundarna igen. Varje rastning tar ca 2,5 timmar.
  • Därefter kör vi genom Frankrike, Belgien, Tyskland och Danmark med regelbundna raststopp var 6:e timme.

Resan från Polen tar 2 dagar

  • Vi lastar oftast på två ställen – vid Zwierzaki do wzięcia, som ligger 11 mil sydost om Warszawa, och Braci, norr om Warszawa.
  • Resan från Polen till Sverige är kortare, men vi följer samma rutiner med rastningar och tar färjan från nordvästra Polen till södra Sverige och kör samma väg upp genom Sverige.

Väl i Sverige börjar vi med ett utlämningsstopp i Skåne och rastning av de hundar som ska vidare upp mot Stockholm. Vi stannar och lämnar av hundar till adoptörer och jourhem i Malmö eller Helsingborg, Ljungby, Jönköping, Norrköping och Stockholm.

Varje månad går det vanligtvis två resor från Irland och en från Polen. Du kan följa resorna på Instagram och Facebook och se hundarnas första möten med sina nya familjer.

Hundtransporten

Vi använder en specialbyggd hundtransportbil med 29 platsbyggda burar. Transporten har en takmonterad A/C med både kyla och värme, taklucka och kraftiga fläktar som kan gå i flera timmar även om motorn är avstängd. Det gör att vi kan köra transportbilen med god ventilation för hundarna både sommar och vinter. Det finns även en inbyggd vattentank för påfyllning av vatteskålar och kameror så att vi har uppsikt över hundarna under tiden vi kör.

Hundtransporten är godkänd av Länsstyrelsen och Hundar Utan Hem innehar även tillstånd som djurtransportör.

På vägen dit

På vägen till Irland eller Polen åker vi inte tomhänta. Vi lastar transporten full med foder, koppel, halsband, leksaker och filtar m.m. Detta delar vi sedan ut till våra väldigt tacksamma rescue center på Irland och shelter i Polen. Du kan passa på skänka saker då transporten stannar på olika platser i landet eller till de personer som finns på adresslistan.

Innan vi reser hem

Varje gång vi är på Irland eller i Polen och hämtar hundar passar vi också på att besöka de hundar som fortfarande söker hem. Vi besöker dog pounds på Irland för att rädda hundar som riskerar att avlivas och deltar i olika räddningsinsatser tillsammans med våra samarbetspartners.

Kostnader

Resekostnaden från Irland till Sverige med hundtransport är ca 2500kr per hund. Utöver detta tillkommer minst €250 för de kostnader som krävs för att göra hunden resklar i form av exempelvis veterinärbesiktning, microchip, vaccinationer, utfärdanden av EU-pass m.m.