Resan till Sverige

Resan till Sverige
Vår specialbyggda hundtransport

Sedan 2012 har vi valt att köra hem våra hundar med en specialbyggd hundtransport som ägs och körs av Care of Dogs Sverige AB. Vi har valt att ha ett företag till detta av ekonomiska skäl, dels för att kunna ta lån på ett företag och dels för att minimera riskerna för föreningens ekonomi. Det går många mil på transporten under varje resa och transporterna behöver bytas med jämna mellanrum. Vi försöker att hålla två hundtransporter rullande samtidigt för att alltid ha en reservbil. På detta sätt kan vi göra transporterna så billiga som möjligt.

Om något företag vill bygga en hundtransport efter våra krav och hyra ut den till Hundar Utan Hem så ser vi fram emot en kontakt och offert till vår verksamhetschef Anna Beijer.

Så här går resan till
Med på resan åker två chaufförer, varav minst en är en av Hundar Utan Hems medarbetare.

  • Resan går med färja från Dublin till Wales. Där rastar vi hundarna. Varje rastning tar ca 2,5 timmar.
  • Därefter kör vi genom Storbritannien och rastar hundarna igen i Harwich innan vi tar färjan till Hoek van Holland.
  • Resan fortsätter genom Holland, Tyskland, Danmark och genom Sverige upp till Stockholm och hundarna rastas var 6:e timme.
  • Resan från Polen till Sverige är betydligt kortare och men vi följer samma rutiner med rastningar och tar en färja från nordvästra Polen till södra Sverige och kör samma väg upp genom Sverige.

Under resan kan vi själva se efter hundarna, mata och rasta dem och se att de mår bra. I Sverige stannar vi och lämnar av hundar till adoptörer och jourhem i Malmö, Ljungby, Jönköping, Norrköping och Stockholm.

Hundtransporten

Vi använder en hundtransportbil med 27 platsbyggda burar. De minsta burarna är 70 x 50 och 55 cm höga och de största burarna är 135 x 100 och 115 cm höga. Transporten har flera takluckor och flera fläktar som kan gå minst 8 timmar även om motorn är avstängd.

Den har en AC-anläggning med kyla och värme som även den kan gå flera timmar även om motorn är avstängd. Det gör att vi kan köra transporten både sommar och vinter. Det finns även kameror så att vi har uppsikt över hundarna under tiden vi kör.

Hundtransporten är godkänd av Länsstyrelsen och Care of Dogs och Hundar Utan Hem innehar även tillstånd som djurtransportör.

På vägen till Irland/Polen

På vägen till Irland/ Polen åker vi inte tomhänta. Vi lastar transporten full med foder, koppel, halsband, leksaker och filtar m.m. Detta delar vi sedan ut till våra väldigt tacksamma rescue center på Irland. Du kan också passa på skänka saker då transporten är på olika platser i landet eller till personer som finns på adresslistan.

Innan vi reser hem

Varje gång vi är på Irland eller i Polen och hämtar hundar passar vi också på att besöka hundar som söker hem. Där får vi tillfälle att träffa och välja ut nya hundar som vi vill rädda. Det är alltid trevligt och tryggt att träffa de hundar som vi sedan ska leta hem åt.

Kostnader

Att ta en hund från Irland till Sverige med hundtransport kostar strax under 3 000 kr. Utöver dessa kostnader så skänker vi minst 250 euro/hund, ca 2 600 kr, till rescuet för att täcka de veterinärkostnader som krävs för att göra hunden resklar. Många gånger behöver hundarna ytterligare vård, tex blodprov, dropp, operation av ögon, operation för patella luxation, kortsbandsoperation, benbrott, tandsanering, tandextraktioner, borttagning av knölar och analys av dem. Då tillkommer kostnader som Hundar Utan Hem står för. Dessa kostnader slukar snabbt den lilla marginal vi har på varje hund och ibland gör vi insamlingar för att täcka våra kostnader. Vi tar ingen extra adoptionsavgift för hundar med höga veterinärkostnader. De unga hundarnas adoptionsavgifter möjliggör för oss att hjälpa sjuka, skadade och inte minst gamla hundar som ofta behöver tandvård.
Vi har även kostnader för bensin, telefon och övriga omkostnader för hundplaceringen. Hela adoptionsavgiften går till att vår verksamhet vars mål är att hjälpa fler hundar.