Stora hundar

Det är förstås en bred kategori med alla möjliga sorters hundraser, men vad de har gemensamt är att de är stora. Här kan man hitta allt från schäfer till rottweiler, grand danois, akita till stora vinthundar. Alla med olika mentalitet, utseende och aktiveringsbehov. Medan vinthundar ofta är gängliga trots sin storlek så är många andra av dessa hundar tämligen tunga djur som kräver sin ägare.

Rasbeskrivningar för stora hundar
Keeva kom till Sverige 2018. En lugn och försiktig tjej med mycket spring i sina långa vinthundsben som charmar alla i sin väg. Att leka och busa är väldigt roligt, men att gosa är det absolut bästa hon vet!
Våra rasbeskrivningar beskriver varför hundrasen har avlats fram och ger en bild av de egenskaper som hundrasen har. Vi rekommenderar att man läser på om olika rasers egenskaper inför valet av hund men det är också viktigt att tänka på att de flesta av våra hundar är blandraser, samt att aveln har sett annorlunda ut på Irland. Exempelvis har många jack russells på Irland mindre jaktintresse än svensk rasstandard och border collie blandningar kanske inte alls passar för vallning då de blandats med andra raser.

Läs gärna beskrivningen av intressanta hundar och prata med hundens kontaktperson eftersom alla hundar är individer med olika behov och personlighet.

Retrievers

Retriever är samlingsnamnet på sex hundraser som alla är apporterande fågelhundar. Engelskans retriever betyder just apporterande. De avlades fram för att användas vid jakt på sjöfåglar samt vid klappjakter; det vill säga jakt där man lägger ner ett stort antal vilt på kort tid där hundens huvuduppgift är att apportera in viltet. Deras egenskaper fyllde ett stort behov på de stora godsen i England och Skottland.

Alla retrieverraser har simhud mellan tårna och vattenavstötande päls och de flesta gillar att simma, är lättlärda och samarbetsvilliga.

De sex retriverraserna är de fyra engelska raserna Curly coated retriever, flatcoated retriever, golden retriever och labrador retriever, samt de två amerikanska raserna chesapeake bay retriever och nova scotia duck tolling retriever.

Rasexempel

Golden retriever

Rasbeskrivning Golden retrieverSveriges populäraste ras, golden retrievern, är en stark och vänlig hund som härstammar från 1800- talets Skottland. Där avlades rasen fram för att klara av att hämta bytesdjur i kraftig terräng. Det är en hund som gärna arbetar och är idag vanlig att se i olika yrken, såsom ledhundar, dövhundar och i olika typer av räddnings- och sökningsarbeten.

Golden retrivern är en mycket glad, sammarbetsvillig och kärleksfull hund. Rasen passar perfekt för familjer med små barn då de kommer bra överens och är försiktiga med de små. Då de har ett ursprung inom apportering är lekar som flyball roliga men också olika typer av söklekar, som till exempel nosework. De bär också gärna något i munnen under sina promenader. De fullkomligen älskar vatten och simmar gärna så fort det finns tillfälle, eller plaskar runt i geggiga vattenpölar. Rasen är stark med mycket energi och passar därför en aktiv familj som gärna går långa promenader och leker mycket tillsammans.

Golden retrievern har en relativt lättskött päls som är slät eller vågig och riklig på halsen, svansen och baksidan av låren. De har också en tät, vattenavvisande underull. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.
Rasen räknas som en frisk ras och många individer blir över 10 år. En golden mognar relativt sent, både fysiskt och mentalt. Det är en social hund som gärna vill spendera tid med sin familj.

Labrador retriever

Rasbeskrivning Labrador retrieverVärldens mest populära hundras, labrador retrievern, är en arbetande och apporterande fågelhund. Rasen kommer ifrån Newfoundland där den från början var svart och slankare än vår tids labrador. De älskar vatten och användes därför vid fiske, hämta bytesdjur och till och med att dra båtar över sjöar. Det är en jakthund som arbetar efter skott då den apporterar skjutet fågel och småvilt, både på land och i vatten.Vår tids labrador retriever är fortfarande jakthund men också en lojal och aktiv familjemedlem.

Labradorer gillar att arbeta och är lätta att samarbeta med och lära sig snabbt. Det gör att de passar så väl som eftersökshundar för skadat vilt eller som assistans- service och narkotikahundar. Men de är också mysiga familjehundar. De vill gärna bära på olika saker och behöver en redig promenad om dagen, gärna där de får springa av sig rejält och leka. Larbradoren är en smart hund som också behöver aktiveras mentalt och få använda sin intelligens för att må bra. Därför lär de sig gärna nya tricks och tränar sporter som till exempel nose work.

De gillar att var nära människor och kommer bra överens med både små barn och andra hundar. De är livliga och lekfulla, men tränas de är de duktiga på att komma tillbaka när du ropar. De mognar mentalt lite senare, ungefär vid tre års ålder, så fram till dess kommer de vara stojiga och vilja leka mycket med sin familj!

Hanarna är ca 56–57 cm och tikar ca 55–56 cm. Pälsen är kort , tät och lättskött. Under fällningsperioderna kan man behöva borsta för att få bort alla lös päls.

Akitor

Akitor är på sätt och vis moderna hundraser men med komplicerad historia. Både dagens akita och american akita har sitt ursprung från mycket gamla japanska spetsraser, men american akita har utvecklats vidare i USA med inblandning av bland annat schäfer. På så vis har rasen blivit kraftigare och större medan man i ursprungslandet Japan istället arbetat hårt på att restaurera den ursprungliga spetshundrasen som den var innan krigstiden. Stamböckerna mellan raserna är stängda.

Akitors ursprung är som jakt- och kamphundar i Japan, de japanska fiskarna använde även ibland rasen för att fånga in fisk i näten. Tyvärr utnyttjades också deras päls till att göra varma kläder. Under en period i historien kunde endast japanska kejsare äga en akita och de fick speciella halsband för att visa ägares sociala status. Rasens historia och ursprung är inte helt tydlig men det var framförallt under början av 1900- talet som rasen blev populär då kungligheter i både Spanien, Frankrike och England skaffade rasen då det visade på hög status.

Raserna är mycket intelligenta men också otroligt självständiga vilket betyder att de behöver tydlig, men vänlig, träning för att veta sin plats men också trivas i sin familj. Till exempel har de har djupt rotade vaktinstinkter i generna vilket alltid är viktigt att tänka på när nya människor kommer på besök i hemmet. Generellt är de väldigt lojala mot sin familj men kan vara ointresserade av besökare.
Tack vare deras höga intelligens lär de sig snabbt, men trots att det är robusta, starka hundar är de känsliga och behöver ett mjukt och vänligt bemötande och svarar inte bra på hårda tonfall.
Gå inte i konflikt med en akita.

De är kärleksfulla, extremt lojala till sin familj och vill gärna umgås, utan att vara klängiga. De är fina familjehundar och kan leka och trivas bra ihop med barn. Dock är det viktigt att hunden tränas och att barnen förstår de gränser som finns för att hunden ska må bra.

Rasexempel

Japansk akita

Rasbeskrivning Japansk akitaJapansk akita kallas kort och gott akita. Det är en spetsras med ursprung ur de norra trakterna i Japan. Förfadern är matagi inu, en utpräglad jaktras av urhundstyp där man hittat arkeologiska fynd så långt tillbaka som 5000 år f. Kr. Historiskt har akita använts som jakthund på bland annat björn men är idag främst sällskapshund. Det är en stor och robust hund med mycket integritet och självförtroende. Huvudet är kraftigt med korta, upprättstående öron som lutar framåt. Den har använts som vakthund men är generellt en ganska tyst hund som inte skäller i onödan. Akitan är inte en hund att rekommendera till nybörjaren och kräver ofta en hel del tålamod och träning.

De är extremt lojala till sin familj och vill gärna ha koll på var de befinner sig. En känd akita, Hachiko, är ett bevis på deras fina tillgivenhet. Varje dag tog han sig till tågstationen för att vänta på sin ägare. 10 år efter att ägaren gått bort, gick Hachiko fortfarande till tågstationen för att möta honom. Men deras lojala inställsamhet kan också leda till en stor misstänksamhet mot nya människor, vilket är viktigt att tänka på när man får besök.

De gosar och leker med stort nöje, både med små och stora men på grund av deras egenskaper behöver hunden ordentligt med träning för att umgås med barn och också andra hundar från tidig ålder för att det ska gå bra. De har ett stort behov av fysisk aktivitet och tycker om att nosa och utforska, så sporter som nose work kan fungera toppen.

Trots att det är en ras som är både stark och har stor egen vilja är hunden känslig och svara inte bra på hårda tonfall. De behöver mycket kärlek, uppmuntran och positiv motivation för att trivas och lära sig. Annars kan de välja att sätta sig på tvären och istället göra tvärt om, då deras dominans tar över.

För akita är inte alla färger tillåtna och de som är tillåtna ska ha ”urajiro”, vilket innebär vitaktig päls på nos, bröst, under magen och svansens undersida samt benens insidor. Deras päls är grov med raka täckhår och tät underpäls. Pälsvården är relativt enkel, men mer krävande under fällning.

American akita

Rasbeskrivning American akitaRasen har samma ursprung som den japanska akita inu och har använts som vakt- och jakthund, samt för hundkamp när det fortfarande var tillåtet i början på 1900-talet. Efter andra världskriget avlades många akitor med tydliga drag av schäfer och mastiff. Raserna blandades för att bland annat komma runt militärens krav på att lämna in alla hundar för sin päls, förutom just schäfer. Dessa tydligt grövre linjer togs med till USA och vidareutvecklades där till en separat ras. American akita har kraftig benstomme och är bastant.

Rasen är vänlig, uppmärksam och precis som den japanska aktian, mycket trofast och gillar inte att bli utesluten ur gemenskapen. De är en stabil ras som ofta är rätt så ointresserade av främlingar, utan att vara överdrivet misstänksamma.
De kan ha svårt att umgås med hundar av samma kön, det gäller både för hanar och tikar, men även om det är en ras som inte skapar bråk men blir de utmanade är de inte rädda för att ge svar på tal. Dock har de en stark jaktinstinkt vilket kan göra det svårt att ha flera husdjur i hemmet. De gäller framförallt smådjur som hamster och andra gnagare. Katter kan fungera om de introduceras tidigt för varandra.

Då de har ett ursprung inom jakt har de ett stort behov att motion och blir lätt uttråkade. De är duktiga eftersökshundar och även inom viltspår. Många american akitas gillar vatten och tycker att bad och sim är härligt.

Alla färger är tillåtna. Rasen har tjock, kraftig päls som kräver lite pälsvård, dock kan de fälla den en hel del. Pälsens naturliga fett skyddar mot väder och vind och blir pälsen smutsig kan man enkelt borsta bort detta när pälsen torkat. Höftledsdysplasi, hypotyreos och talgkörteladenit förekommer.

Brukshundar

Brukshundar är arbetande hundar som är särskilt passande för de aktiviteter och grenar som Svenska Brukshundsklubben håller. Bruksproven är uppdelade efter det så kallade specialmomentet som ingår: spår, sök, rapport, patrull och skydd. Det kan även avse hundar som utför ett arbete, exempelvis vallning och jakt. Hundarna är alltså inte enbart ett sällskap, utan utför också ett viktigt arbete. Tjänstehundar och assistanshundar ingår i kategorin och de arbetar inom polisen, räddningstjänsten, tullen och så vidare som till exempel narkotikahundar, ledarhundar och räddningshundar.

Rasexempel

Schäfer

Rasbeskrivning SchäferRasen är en av världens populäraste hundraser och har sitt ursprung i Tyskland där de vallade får och skyddade flocken. Deras fysiska styrka och det faktum att de var lätta att träna gjorde att man sedan använde dem inom krigsmakten för olika uppdrag och är idag vanliga arbetshundar inom polis- och räddningstjänsten.

Schäfern har ett stort mod och hög intelligens, vilket också gör att de har ett högt aktiveringsbehov. De gillar helt klart inte att bli uttråkade, då de istället kan bli destruktiva och understimulerade. En schäfer behöver uppgifter och regler för att må bra.
Tack vare deras lojalitet är de duktiga på allt de lär sig. De är självsäkra, samarbetsvilliga hundar och de syns ofta till på brukshundsklubbarna inom olika grenar, där de tränar på avancerad nivå.

Då rasen är en vakthund är kan de vara vaksamma över sin familj och kan ha ett dominant beteende gentemot andra hundar. Så de bör introduceras och tränas tidigt för att undvika obehagliga situationer. De är fina familjehundar som trivs med aktiva ägare och en stor dos daglig motion och massa lek. De kan ibland ha dåligt tålamod med barn som kommer för nära, drar i och vill leka med dom men så länge det inte är för våldsamma lekar och dra och slit, så är de ofta mycket fina och gosiga familjemedlemmar även i en barnfamilj.

Rasen är överrepresenterad när det handlar om sjukdomar relaterade till rörelseapparaten vilket beror på extrem avel premierat för böjda ryggar där hundarna går och ”hänger” i knäna. Detta arbetar man nu bort och försöker istället gå tillbaka mot en mer rakryggad hund. Pälsvårdsmässigt krävs det inte så mycket, även om den långhåriga varianten ställer lite högre krav på borstning. Schäfrarna från Irland är mer hälsosamt avlade.

Boxer

Rasbeskrivning BoxerMan tror att boxern härstammar från en tysk bulldogg och användes till jakt, där den höll fast bytet som en annan hund hetsjagat fram i väntan på att jägaren skulle komma och avsluta bytet. Rasen avlades fram under sent 1800- tal och användes främst av slaktare för att hålla ett öga på boskapen vid slakt. När de sedan skickades till USA 1903 användes de under första världskriget bland annat till att bära packning, vakta och frakta meddelanden.

Det är en energisk och stabil hund som älskar att ha kul. De är nyfikna och vill gärna hålla lite koll på vad som händer runt omkring, så en boxer följer dig gärna hack i häl, utan att vara allt för påstridiga. De passar utmärkt med barn då de har ett jämnt humör och ett bra tålamod.
Boxers tycker det är roligt att hoppa omkring och kan till och med göra volter i luften när de är på promenad och vill visa sitt glada humör! Det gör det väldigt härligt att gå på fina långpromenader tillsammans. De är nämligen inga soffpotatisar, utan man får vara beredd på en aktiv livsstil.

De trivs som bäst när de umgås med sina människor och vill helst inte vara ensam hemma under allt för långa stunder. Ibland kan det fungera att ha en hundkompis, men inte alltid. Andra hundraser kan tycka att de leker konstigt och uppskattar inte alltid den boxande lekstilen.
De kan vara något envisa så positiv uppmuntran passar bäst när de ska lära sig nya saker. De lär sig inte så snabbt, men det är samarbetsvilliga och lojala och gör bra ifrån sig inom vakt, lydnad och agilityträning.

Hälsomässigt förekommer hud- och andningsbesvär förknippat med den korta nosen, samt höftledsdysplasi och spondylos. Pälsvården är minimal.

Rottweiler

Rasbeskrivning RottweilerRotteweilern härstammar från Rottweil, en stad i södra Tyskland. Den användes som vakthund men också till att driva boskap och dra köttvagnar för slaktare. För att skydda vinsten från boskapen hängdes den runt hundarnas nacke, för att hålla undan tjuvar. Rasen har idag framgångar inom flera olika grenar och man ser till den bland annat inom försvarsmakten.

Rottweilers är kärleksfulla och älskar sin familj. Med sina vaktinstinkter i grunden är de dessutom väldigt beskyddande. De går ofta bra ihop med andra hundar och husdjur men ska då gärna introduceras tidigt. I och med vaktinstinkterna är det viktigt att de tränas tidigt då skillnaden mellan beskyddande och aggressiv annars kan vara liten. De är mycket intelligenta och lär sig gärna nya saker, men träningen behöver vara lugn och bestämd för att de bäst ska ta till sig den.

De har ett stort hjärta och går fint bredvid på promenader. Lekar är roligt och de spenderar gärna tid med barn. Dock kan de vara lite buffliga och lätt välta de mindre, men det är bara för att de vill vara nära och gosa.
Många kan tycka att utseendet kan vara avskräckande då de är starka hundar, men rasen är vänlig och har en godmodig natur. Men på grund av vaktinstinkten är det viktigt att de får socialisera sig tidigt, både med nya människor och hundar. De klarar att vara ensamma hemma, men inte under allt för långa perioder då de kan bli rastlösa och destruktiva.
Rottweilers är en aktiv hundras som behöver mycket av både motion och mental träning. Härliga promenader varje dag och lekar som sätter igång hjärnan är toppen för att de ska trivas.

Deras päls är kort dubbelullpäls som fäller, därför är det bra att borsta den några gånger i veckan. Höftleds- och armbågsdysplasi förekommer som hos många stora raser.

Fågelhundar

Fågelhundar har som namnet antyder tagits fram främst för jakt på fågel och i viss mån annan småviltsjakt. Många av dessa raser används idag primärt som sällskapshundar men ses även inom bruksgrenar och andra hundsporter. Inom gruppen finns olika färdigheter beroende på användningsområdet, exempelvis stående fågelhund, stötande hund, apporterande fågelhund etc. De stående används för fåglar som ligger och trycker istället för att flyga iväg. Den stötande fågelhunden rör sig energisk genom terrängen för att skrämma upp bytet, men ska sedan inte förfölja det. Apporterande är i huvudsak olika retrievers, stående olika settrar eller pointer och stötande olika spaniels. Det innebär dock inte att en stötande hund inte också kan apportera ett byte exempelvis.

Rasexempel

Engelsk Setter

Rasbeskrivning Engelsk setterDen engelska settern är den äldsta av setter raserna och avlades troligen fram runt 1825 för att få fram en hund som kunde springa långt och under långt tid. Man tror att det är en blandning av springer spaniels, spanska pointers och vattenspaniels som avlat fram den engelska settern. Setter i sig är ett samlingsnamn för en viss typ av stående fågelhundar, som även inkluderas irländsk röd setter, irländsk röd och vit setter samt gordon setter. Rasen är en stående fågelhund som användes vid jakt på fält- och skogshöns, som exempelvis ripa och fasan.

Engelsk setter är en social och intelligent ras som är livlig och behöver mycket daglig motion. På grund av sin bakgrund inom jakt tycker de om att utforska naturen och leta spår, så det är ute på långa promenader de mår som bäst.
Rasen är vänlig och social och passar utmärkt som en familjehund. De umgås fint med barn och också andra hundar. Dock kan de vara aningen intensiva och glömmer gärna bort sin stora storlek när de vill hoppa upp i soffan för att gosa.

De har bra minne, en stor intelligens och lär sig fort, men träningen bör ges med positiv uppmuntran annars tröttnar de lätt. De är duktiga inom agility och framför allt nose work och ibland används de även som terapihundar, då de kan vara otroligt känslosamma och tydligt känna av människors känslor.

Pälsvården kan vara något tidskrävande, särskilt öron och svans. Men borstning några gånger i veckan och regelbundna klippningar kommer hjälpa till att hålla pälsen fin. Engelsk setter är en frisk ras utan tydligt rasbundna sjukdomar, men höftledsdysplasi förekommer.

Pointer

Rasbeskrivning PointerPointer är en atletisk hund som funnits ända sedan 1600- talet. Rasen härstammar från spanska, franska och italienska korthåriga fågelhundar och är troligen resultatet från korsavel av spanska pointers med foxhounds, greyhounds och blodhundar. Pointer är en stående fågelhund specialiserad på jakt på hönsfågel, men också harar.

Rasen är utåtriktad och mycket samarbetsvillig. De är en otroligt fin familjehund som trivs ihop med barn, även om de ibland kan vara lite väl studsiga för de minsta barnen. De har en lekfull karaktär och tycker om att spring runt och leker gärna jage med dig. Med sina jaktinstinkter är det just den typen av lekar som är roligast! De har inga problem att umgås med andra hundar utan tycker tvärtom att det är kul med hundkomipsar. Även om de har mycket energi och studsar runt har de också mycket kärlek och gos att erbjuda när de vill varva ner i soffan med sin familj.

Då rasen är en jakthund behöver de mycket daglig motion och träning för att må bra och inte bli för vilda i hemmet. Att sträcka ut sig ordentligt och springa i alla fall en timme om dagen är viktigt för en pointer. Även om de gärna gör det ihop med andra hundar gillar det också att utforska sina omgivningar på egen hand.
Som endast sällskapshund passar de ofta inte, men tack vare sin stora intelligens och lojalitet gör de ofta bra ifrån sig inom olika tävlingar och kan då också göra sig av med energi. Det är alltså en mycket aktiv ras utomhus men som är lugn i hemmet. Som ren sällskapshund lämpar den sig sällan.

De fäller inte särskilt mycket och det räcker gott och väl att endast borsta igenom den släta pälsen lite då och då. Höftledsdysplasi förekommer, men i övrigt anses rasen vara frisk och den korta pälsen är mycket lättskött.

Drivande hundar

Drivande hundar är hundraser som används inom jakt på småvilt, rådjur och ibland även hjort. De använder sin skarpa luktsinne och känner vittring av djuret. Raserna kan vara både lång- och kortbenta men deras gemensamma nämnare är att de driver djurets spår under skallgivning. Deras jaktinstinkt är stor och är utmärkta spår- och sökhundar.

Rasexempel

Fox hound

Rasbeskrivning Fox houndFoxhound är en drivande jakthund som traditionellt har använts i packhound-jakt (alltså jakt i flock med föraren på häst) efter räv, en typ av stressjakt som inte längre är tillåtet. Rasens ursprung är inte helt klart men men det är förmodligen en blandning mellan foxterrier och greyhound.

Rasen är mycket vänlig och avlades för att vara flockdjur, därför avskyr de att bli lämnade under alltför långa perioder. De trivs bäst nära sin familj och går också bra ihop med andra hundar. De har mycket kärlek att ge och gosar gärna i soffan, men de är aktiva hundar med mycket energi så innan de vilar behöver de mycket daglig motion!

På grund av sin höga energi krävs det en hel del för att trötta ut dom, så långa promenader med mycket spring och skoj är vad de behöver för att må bra. Agility och flyball är exempel på utmärkta hundsporter där de kan få utlopp för sin energi. Rasen kan ibland vara något envis och behöver bestämd men kärleksfull träning, så kommer de efter ett tag att lära sig. De skäller inte ofta, men skulle de få upp vittring på ett spår, eller om de känner sig upprymd och exalterad kan de ge ifrån sig ett ylande.

Pälsen är kort och kräver minimalt med borstning. Då antalet individer i Sverige är få finns inget konkret om deras hälsostatus.