Staffar & Bullterriers

Bullraserna är kända som muskelhundar, eller kamphundar, då många av dem togs fram för att användas i strid med andra djur. Rasen avlades därför fram med stor fysisk kraft, som gav hunden stor kamplust och instinkter att slåss med andra djur. På grund av detta har rasgruppen tyvärr fått ett dåligt rykte, som följt med genom tiderna trots att man länge har jobbat på att avla bort rasens kamplust. Även om det var en stridslysten ras som avlades fram, var det extremt viktigt att rasen aldrig skulle bita eller vända sitt beteende mot en människa när man tog hunden ur en fight.

Hundarnas sociala och fina sätt med människor har bevarats i utvecklingen av dessa raser och det är idag en riktigt härlig och go familjehund som älskar barn. De tycker om att hänga med på allt som erbjuds och de kräver inte dagliga rutiner med pälsvård eller lydnad. Bullraserna är kända för sin lojalitet och sitt behov av att gosa och vara nära sin familj.

Rasbeskrivning för staffar och bullterriers
Sheba kom till Sverige 2015. När hon först kom var hon reaktiv, osäker och undernärd. Nu är hon en trygg hund och uppflyttad i lydnad klass 1 och förgyller dagarna med sina tokiga egenskaper.

Våra rasbeskrivningar beskriver varför hundrasen har avlats fram och ger en bild av de egenskaper som hundrasen har. Vi rekommenderar att man läser på om olika rasers egenskaper inför valet av hund, men det är också viktigt att tänka på att de flesta av våra hundar är blandraser, samt att aveln har sett annorlunda ut på Irland. Exempelvis har många jack russells på Irland mindre jaktintresse än svensk rasstandard och border collie blandningar kanske inte alls passar för vallning då de blandats med andra raser.

Läs gärna beskrivningen av intressanta hundar och prata med hundens kontaktperson eftersom alla hundar är individer med olika behov och personlighet.

Rasexempel

Bullterrier

Rasbeskrivning BullterrierJames Hink, som skapade bullterriern, ville förädla rasen och korsade därför hundarna med bland annat dalmatiner, pointer, engelsk terrier och vinthund. Hinks vision var att få fram en helt vit och slank, mer graciös bullterrier som skulle användas till utställning. Rasen kom till efter det att man förbjudit kamp mellan hund och andra djur och troligen har rasen aldrig var tänkt att vara en kamphund.

Bullterriers är kända för sin härligt clowniga och skojiga personlighet. Rasen älskar närhet och sitter gärna i knät och har ingen känsla för hur stor hen är. De kan vara extremt envisa men underbart glada med glädjefnatt som innebär att de välter allt som står i deras väg. Motionsmässigt behöver bullterriern måttligt till mycket, de gillar att röra på sig och att springa av sig energi.
Det händer att bullterriers inte kommer överens med andra hundar, särskilt om de är av samma kön, vilket man därför bör vara uppmärksam på.

Pälsvården är så gott som obefintligt. Immunologiska sjukdomar, hjärtfel och njursjukdom förekommer inom rasen, liksom patellaluxation. Vissa individer föds döva.

Staffordshire bullterrier

Rasbeskrivning Staffordshire bullterrierStaffordshire bullterrier, eller ”staffe”, är en hundras från Storbritannien. Den är en terrier av bulldoggstyp, ursprungligen en blandning mellan bulldogg och terrier. Rasen härstammar från Midlands och användes bland annat i hundkamper. När hundhetsning förbjöds skapades en ny ras av den uppskattade bullterriern. Rasen godkändes 1935 av den engelska kennelklubben och staffordshire bullterrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England och i Sverige är det en populär sällskaps- och utställningshund.

Rasen är en mycket lojal och passar den aktiva ägaren som vill ha en sällskapshund som orkar hänga med på allt som erbjuds. Staffarna är mycket närhetssökande och älskar fysisk kontakt, värme och att ligga och gosa nära sin familj. De ogillar regn och är det snöblask och oväder får man kämpa för övertala sin staffe att följa med ut.
De är kända för att kunna reagera med mycket känslor, blir de glada så blir de oftast otroligt upprymda och det kan ta dom ett tag att varva ner. Blir de arga kan det istället fort hetta till, särskilt mellan två hundar.

Staffar älskar människor och är otroligt barnvänliga, men kan ha svårare att integrera med andra hundar, då leken oftast blir intensiv och lätt kan slå över till bråk. Detta är viktigt att tänka på om man redan har en hund i hemmet eller planerar att hunden ska umgås mycket med andra hundar. Även sällskap med katter kan vara svårt för staffar och därför bör hunden vara kattvan, eller vänja sig vid katter redan som valp, om de ska umgås utan fara.

Förekommande sjukdomar inom rasen är hudproblem, katarakter och andningsproblem. Pälsvården är i princip obefintlig.

American staffordshire terrier

Rasbeskrivning American staffordshire bullterrierAmerican staffordshire terrier, även kallad ”Amstaff”, härstammar från pitbullterriern som i sin tur antas ha uppstått genom korsning mellan bulldogg och någon form av terrier på 1800-talet. Även om rasen från första början användes som kamphund har den, sedan den erkändes som självständig ras av Amerikanska Kennelklubben 1936, istället avlats för egenskaper som gör den till en fin familjehund. American staffordshire terrier är en härlig allround-hund, som kan användas inom de flesta områden.

Amstaff är social, närhetssökande och visar sin kärlek med hela kroppen, vilket kan upplevas som påträngande då det är en stark ras. De är ofta ganska energiska som unga, särskilt hanarna. De kan använda munnen hårdhänt, vara buffliga i sin lek och välter lätt ett litet barn. Att ta sig tid att lära sin hund hur den leker försiktigt är viktigt, både gentemot människor och hundar, annars kan det lätt resultera i slagsmål med andra hundar. Uppstår det bråk backar sällan rasen, så är planen att hunden ska umgås i större flock är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på detta.

De kan ibland upplevas som en soffpotatis då den, precis som de andra bullraserna, älskar närhet och att gosa nära sin familj. Men på grund av dess ursprung är det en stark ras som har behov av att få utlopp för sin energi och att få ta i med hela kroppen. De tycker också om att få jobba mentalt med någon form av hjärngympa, såsom trix, spår, sök, lydnad, nosework m.m.

Med tanke på rasens bakgrund och det rykte rasen fått, måste man som hundägare vara extra ansvarsfull och visa stor hänsyn mot sin omgivning. De kändaste sjukdomarna inom rasen är hudåkommor, allergier, höft- och armbågsdysplasi, samt korsbansskador. Pälsvården är så gott som obefintlig.