Polarhundar benämner de hundraser som kan arbeta som slädhundar och som passar utmärkt i riktigt kalla klimat, som de historiskt sett främst arbetat i. Hit hör siberian husky, alaskan malamute, samojed och grönlandshund. De kallas också polara spetshundraser. De har hjälpt människan med frakt och transport över stora avstånd där vare sig häst, båt eller tåg klarat jobbet. Kända polarhundar är Togo och Balto som 1925 blev riktiga hjältar. De var båda två ledhundar som såg till att viktiga mediciner kom fram till sin destination genom att springa genom hela centrala och norra Alaska.
Läs gärna beskrivningen av intressanta hundar och prata med hundens kontaktperson eftersom alla hundar är individer med olika behov och personlighet.
Rasexempel
Siberian husky
Säger någon ”slädhund” tänker många på siberian husky. För nomadfolken i norra Sibirien var huskyn livsviktig för att förflytta last över stora avstånd. Än idag används huskyn som slädhund, både för nöjes skull och i tävlingssammanhang och den är inte heller ovanlig inom turistnäringen där man anordnar slädturer. Det är en hund med stor flockinstinkt, hög arbetsmoral och ett vänligt temperament. Aggression eller skygghet skulle vara icke rastypiskt, men miljön den växer upp i kan givetvis påverka dess humör som för alla hundar. Det är en ras med stor jaktinstinkt och kan därför vara svår att ha lös eller ihop med andra djur i hemmet.
De är ofta verbala och kan vara svåra att lämna ensamma. Det är en vacker hund att se på men de kräver en hel del motion. Små promenader tröttar inte ut en husky – dess ursprung att dra släde och frakta föremål över stora avstånd och samtidigt förbruka minimalt med energi i det kalla Sibirien, gör att de behöver ordentligt med aktivering. Huskyn känner sig ofta inte motiverad till lydnadsträning då de inte tycker det är kul med upprepning. Istället passar aktiviteter som tar tillvara på dess draglust, exempelvis cykling, jogging med höftbälte, kickbike och såklart slädkörning. De kan också vara duktiga spårare som uppskattar att gå i viltspår.
Pälsen kräver lite arbete, då framförallt genom att borsta regelbundet för att pälsen inte ska fällas överallt. Generellt är huskyn frisk utan rasbundna sjukdomar.
Alaskan malamute
Som namnet antyder anses Alaska vara rasens ursprung även om mycket av ursprungsblodet tros komma från Kanada. Redan från 1700-talet finns berättelser om inuiternas effektiva och starka draghundar. Än idag används rasen för just drag. Den har aldrig varit framtagen för att löpa fort utan istället för att dra tung last som slädhund.
De är stabila hundar som har ett stort aktiveringsbehov. Rasen har ofta hög jaktlust och man kan inte räkna med att kunna ha en malamute lös där det finns vilt eller annat som kan uppfattas som villebråd. De är självständiga och kan ha ett mycket dominerade temperament, vilket kan göra att de inte alltid går bra ihop med andra hundar. Deras envisa natur kan också göra att träning blir en utmaning, men de lär sig snabbt när de får positiv uppmuntran. Jämfört med siberian husky är alaskan malamute större och tyngre vilket innebär att de lätt kan råka välta omkull små barn när de är leker och är glada. Var därför noga med att träna de så tidigt som möjligt.
De är en mycket aktiv ras som älskar människor och går gärna på långa promenader. De behöver minst två timmar aktivering per dag då de kan springa av sig riktigt ordentligt för att de ska trivas och må bra. De har en rejäl pälsfällning två gånger om året och kan behövas borstas ett par gånger i veckan. Inom rasen förekommer höft- och armbågsdysplasi.
Samojed
Samojeden, som är känd som den leende hunden, är en vänlig och intelligent ras som har sitt ursprung i Sibirien tillsammans med Nomadfolket. De levde nära sina ägare och sov i kåtorna vilket gjorde hunden till en perfekt sängvärmare i det kalla klimatet. Med sitt stabila temperament hjälpte de familjerna med både barnpassning, jakt och drag. Senare när folket tog tamrenar i bruk kunde hunden även användas till renvallning.
Samojeden är en aktiv ras som verkligen vill vara med på allt! Den har en stor arbetslust och passar ihop med den friluftsintresserad ägaren. De kan vara aktiviteter som spår, sök och lydnadstävlingar. Rasen är en duktig sprinter och även långdistanshund vilket gör att de tycker om sporter som till exempel draghundskörning.
Rasen har stor styrka och uthållighet och är otroligt charmig och social. Det är en härlig familjehund som både behöver aktiveras och umgås. Skygghet eller aggressivitet skulle vara icke rastypiskt.
Samojeden har en polarpäls som är byggd med två lager, underull och täckhår. Pälsen bör borstas regelbundet för att undvika tovor och framförallt under vår och höst då hunden fäller. Rasen är generellt frisk men höftledsdysplasi kan förekomma.