Tips och råd

Tips och råd

Friska gärna upp dina kunskaper om hundar och hur du skapar en bra relation mellan dig och din hund. Framför allt rekommenderar vi en hundkurs, men var noga med att välja vilken så att du tränar med metoder som din hund mår bra av!

Allmänna råd

Mat

Det är bra om du redan innan hundens ankomst har mat hemma så att du kan åka direkt hem med din nya hund, utan att behöva stanna på vägen och handla.

Stress och omställning till ett nytt foder kan göra att hunden blir lös i magen. Därför rekommenderar vi att du undviker foderbyten och ger hunden samma mat som den redan äter. På Irland äter de flesta av våra hundar kvalitetsfoder från Furry Family. Furry Family sponsrar våra hundar på Irland med mat och erbjuder dig som adoptörer en prova-på-rabatt. Adopterar du från Polen eller inte vet vad din hund har ätit innan så rekommenderar hundmat för känslig mage som köps hos veterinären. Därefter kan du sakta övergå till ett kvalitetsfoder och vi rekommenderar Furry Family som nu även har lanserat ett miljövänligt foder med insektsprotein.
Tänk på att hundarna sällan är vana vid färskfoder och behöver en långsam övergång till foder som skiljer sig mycket från vad de har ätit tidigare. Vi rekommenderar att hundarna får mat minst 2 gånger per dag. Magra hundar och valpar bör få mat 4 gånger per dag.

Rumsrenhet

De flesta hundar är rumsrena när de kommer till Sverige, men det är inget vi kan garantera. Det brukar dock gå snabbt att få hunden rumsren, men vi rekommenderar att man tar undan alla mattor tills ni vet att hunden gör alla sina behov ute.
Det kan vara bra att känna till att hunden ofta vet att den inte ska kissa inne, men att det ofta handlar om trygghet och revir. Hunden måste våga kissa på andra hundars revir. Det kan vara bra att sätta sig en stund utanför huset och gå samma promenader varje dag så att hunden känner sig trygg och vill kissa. Skäll inte på hunden eller bestraffa den inte om den misslyckas – beröm den istället mycket när det blir rätt. Tänk också på att ge hunden chans att göra rätt genom att ta ut den extra ofta.

En till hund?

Om ni redan har en hund så är det viktigt att de två hundarna första gången får träffas utomhus, på neutral mark för att lära känna varandra. Ett bra tips är att ni går en promenad på minst 20 minuter tillsammans utan att hundarna får hälsa på varandra. I slutet av promenaden kommer de att känna sig trygga i varandras sällskap och då kan de oftast hälsa utan problem.

En till hund?

En till hund är ofta en jättekul lekkompis till er hund när de känner varandra. Men i början är det inte säkert att den första hunden på en gång tycker det är så kul att en annan hund flyttar in och konkurrerar om leksaker, sovplatser, mattes och husses uppmärksamhet osv. Men det brukar lösa sig med tiden och hundarna blir bästa vänner.

En bra start är viktig! Därför är det bra om ni förbereder ert hem med ytterligare en hundsäng, plockar bort alla tuggben och leksaker. När det är dags för mat ger ni hundarna maten i olika delar av rummet och ställer er mellan dem så att de inte ska lockas att försöka ta varandras mat. När ni märker att hundarna känner varandra och trivs tillsammans kan de själva ta diskussioner om leksaker och tuggben och då kan de få tillgång till dessa igen. Ha inte för bråttom! Blir det en konflikt så kan det ta tid för dem att lita på varandra igen och det förtar mycket av glädjen.

Innan den nya hunden anländer kan det vara en bra idé att man provar att ta hem en annan hund för att se hur den egna hunden reagerar. Gör då på liknande sätt som beskrivs ovan med möte ute på neutral mark o.s.v.

Ensam hemma

De flesta hundar är vana vid att vara ensamma hemma, men inte i erat hem. Därför måste ni börja från början och träna detta. Så fort hunden börja känna sig mer trygg i sin nya familj kan man börja med att lämna den korta stunder. Man kan börja redan andra dagen och till att börja med kan det räcka med att hunden får vara i ett annat rum, därefter ökar man successivt i en takt som fungerar för hunden.

Ensam hemma

För unga hundar kan det vara skrämmande att behöva vakta ett helt hus när de är ensamma. Man kan då begränsa hundens utrymme genom att skärma av delar av hemmet så att den har lättare att ha kontroll och känner sig trygg.

Gå i koppel

Många av hundarna behöver koppelträning. De har ibland suttit i kennel i minst 4 veckor, ofta utan promenader och man får räkna med att allt är spännande och att de drar i kopplet. Med andra ord behöver de tränas i att gå fint. Vilket också brukar gå bra med rätt belöning. De flesta vill lära sig det man önskar utav dem. Träna på ett lugnt och positivt sätt utan ryck och drag.

Undvik konflikter

Relationen mellan dig och din hund har ingenting att vinna på konflikter. Uppmuntra hunden att göra det du vill att den ska göra men försöka att undvika att konfrontera din hund om den gör fel. Det handlar om att bygga upp en tillitsfull och trygg relation och konflikter skapar otrygghet. Kan du avleda istället eller visa hunden en annan väg och berömma det beteendet så välj alltid andra alternativ än konflikt. Hunden har mycket att anpassa sig efter när allt är nytt.

Undvik konflikter

Slösa med beröm och kärlek – det kan man aldrig ge för mycket av! Det är samspelet mellan dig och din hund som gör att du får en trogen vän för resten av livet.

Uppföljning

Hundar Utan Hem vill veta hur det går för dig och din nya familjemedlem. Vi ser gärna att du hör av dig till din kontaktperson redan någon dag efter att du fått hem din hund. Därefter kan man låta det gå någon vecka. När vi vet att hunden landat och trivs med sin nya familj vill vi att man hör av sig minst en gång per år, men gärna oftare.

Boktips

Vi har listat några av våra egna och en del av våra adoptörers bästa boktips inom hund under boktips för dig att läsa också!