Att tänka på inför nyår för dig med hund

Nyårsafton är en mardröm för många vilda och tama djur. Det är den dag om året då flest hundar skräms, stressas, flyr i panik och far illa på grund av fyrverkerier. Ta nyår på allvar och förbered dig själv och din hund så mycket ni kan. Konsekvenserna blir stora för de hundar som blir chockade eller springer bort i panik. Här ger vi dig värdefulla tips på hur du kan förbereda dig och din hund inför nyår och smällare.

Vi vill också passa på att önska er en mysig nyårsafton och ett gott nytt år! Var rädda om varandra!  💙

Planera för dagarna runt nyår

  • Var ni ska vara på nyår och dagarna innan och efter nyår?
  • Hur kan ni täcka för fönster och minimera ljuden på tolvslaget?
  • Behöver din hund ångestdämpande medicin? Planera ett veterinärbesök i god tid. Det kan ta flera veckor att få en tid. Det finns också hjälpmedel som inte är receptbelagda. Zylkene och DAP.

Tänk dock på att det ni byggt upp kan raseras om hunden blir kraftigt skrämd. Är du inte helt säker på att hund klarar nyårsafton. Planera kvällen och dagarna omkring nyår i god tid (det smäller tyvärr inte bara på nyårsafton).

Säkerhetsåtgärder inför nyår

Runt nyår blir många hundar skrämda och rymmer. Många hundar lämnas bort till hundvakt över nyår, ge tydliga instruktioner så att inte hunden smiter ut!

  • Det är vanligt att hundar smiter ut genom dörr eller altandörr när ni själva går in och ut.
  • En panikslagen hund kan också fly över ett staket de normalt inte skulle försöka ta sig över.
  • Ha ALLTID sele på hunden när det finns risk att den kan bli rädd (på många platser smälls det veckorna innan och efter nyår). Kontrollera selen och se över kopplet så de inte har några skador eller svagheter som kan riskera att gå upp om hunden plötsligt drar iväg. Selen ska sitta tajt och vara av en modell som hunden inte kan backa ur.
  • Är du orolig för att hunden ska kunna backa ur selen rekommenderar vi att du använder BÅDE sele och ett halsband som sitter så att hunden inte kan backa ur halsbandet.
  • Ett fast koppel är att föredra framför flexikoppel eftersom flexikoppel är svårare att kontrollera vid plötsliga ryck och kan gå av.
  • Se till att din hund alltid rastas av en vuxen.
  • Ha inte hunden lös kring nyår. Varje år springer hundar bort efter att de blivit skrämda runt nyår. Ta inte risken, konsekvenserna kan vara förödande.
  • Förbered dig för det värsta och klipp lite päls från din hund och lägg i en ren påse som du försluter. Undvik att ta i pälsen och insidan av påsen så att allt är fritt från din lukt. Om din hund springer bort kan en ID-hund söka efter din hund med hjälp av doften från pälsen.
  • Fäst ditt telefonnummer på hundens halsband.
  • Rasta din hund i god tid innan det börjar snälla. En dag som nyårsafton är det viktigare att en rädd hund hålls inomhus och inte blir skrämd, än att hunden får motion.

Om hunden blir rädd

Om hunden blir skrämd, behåll alltid lugnet och va en trygghet. En hund är ungefär som ett barn. Man kan lätt förstärka hundens rädsla men att finnas där som stöd för din hund är inte samma sak som förstärka hundens rädsla. Bara finns där som den lugna trygga husse/matte du är och visa med din energi att det inte finns något att oroa sig för.

Tänk också på att två lite rädda hundar lätt förstärker varandras rädslor. Så samma sätt som en trygg och social hund kan hjälpa din hund att känna att det inte är någon fara.

Om hunden skulle rymma

Spara en sk ”smeller” så att en spårhund kan hitta din hund om hunden springer bort. En ”smeller” är en något som doftar bara som din hund. Stoppa handen en hundbajspåse och håll i en bit av din hunds päls och klipper bort den. Dra påsen över pälsen och knyt ihop påsen. Detta gör du för att det är viktigt att du inte tar i pälsen. Hundens doft får inte vara blandad med din eftersom det förvirrar spårhundar. Förvara påsen om det oväntade skulle inträffa och din hund springer bort.

Om Du har en hund från Hundar Utan Hem så finns vi med stöd och råd dygnet runt om din hund springer bort. Kontakta oss på vår jourtelefon som är på dygnet runt.

Så tränar du hunden i god tid innan nyår

Många hundar har oerhört jobbigt med alla smällare och fyrverkerier, och ska man hinna komma någonstans i träningen så måste man börja i tid. Även om du inte har mycket tid på dig det här året så kan du börja planera inför nästa.

Ett bra sätt att träna en rädd hund är att sakta och gradvis vänja hunden vid ljudet av smällare och fyrverkerier. Det finns cd-skivor, filmer på YouTube och ljudfiler på Spotify som man kan spela upp. Börja på väldigt låg volym så att hunden inte reagerar. Ha på ljudet när ni har roligt, tränar, leker och när hunden äter mat osv. Att hunden får leka eller göra tricks som den klarar av stärker självkänslan och självförtroendet och ger hunden en positiv känsla som överväger den lilla obehagskänslan som ljudet ger. Om obehaget från ljudet överväger den positiva känslan så är ljudet för högt.

Börja därför på en väldigt låg volym och höj väldigt lite i taget och se till att hunden är bekväm och tar godis. Det är ok att den noterar ljudet men hunden ska inte bli så påverkad att den inte vill ta emot godis eller slutar leka/ träna med dig. Ha ljudet på ofta och länge i bakgrunden.

Inför varje nytt träningstillfälle så kan ni behöva sänka lite igen innan du sakta höjer volymen igen. Om ni börjar nu kommer ni att kunna höja volymen gradvis fram till nyår. När hunden klarar att lyssna på hög volym hemma så kan det vara en idé att åka till ett område där det finns en skjutbana och på avstånd lyssna på riktiga skott och gärna göra samma tricks och lekar som ni gjort hemma. Går det bra på avstånd så åker ni lite närmare tills ni kan vara på skjutbanan och då är er hund förhoppningsvis redo för nyår också.

Visa hänsyn

Oavsett om du har en hund som är rädd för smällare eller väldigt trygg så ber vi dig så klart att visa hänsyn till alla rädda hundar och inte minst alla vilda djur och fåglar som lider av smällare och fyrverkerier. Många djur blir chockade, flyr och skadas och dör på grund av smällare och fyrverkerier. De medför ett oerhört stort djurplågeri.