Adoption
Adoptionsavgiften varierar beroende på hundens ålder och förutsättningar, och ligger mellan 5500 kronor för äldre hundar och 13000 kronor för valpar. Den aktuella avgiften finns på hundens presentation på hemsidan. Vi har en genomsnittlig adoptionsintäkt på cirka 9000 kronor per hund medan den genomsnittliga kostnaden per hund överstiger 10000 kronor. Våra adoptionsavgifter täcker alltså inte de kostnader vi har för hundarna. Vi kan därför inte sänka adoptionsavgiften för att rädda fler.
Det är inte ekonomiskt möjligt eller hållbart för oss som ideell förening att finansiera adoptionskostnaden. Utan adoptionsavgiften skulle vi inte ha möjlighet att rädda de hundar som vi gör. 2023 uppgick enbart våra veterinärvårdskostnader till nästan fem miljoner kronor. Att hundarna är hemlösa gör dem tyvärr inte mindre kostsamma.
När vi placerar hundar utgår vi från hundens tidigare liv och hundens behov. Det innebär att vi bara placerar hundar med barn om vi känner oss trygga med att hunden kommer att trivas att bo i en stojig miljö. Barn kan kasta leksaker, tappa humöret, skrika eller klappa hunden när den sover och egentligen vill vara ifred. Barn har också lekkompisar på besök, som inte alltid är hundvana. Som förälder är det svårt att konstant ha ögon i nacken och man kan inte kräva att mindre barn ska förstå eller följa instruktioner.
Vi väger också in att vi oftast inte har kännedom hundens bakgrund och deras tidigare erfarenheter av barn. Att leva med små barn kräver enormt mycket tålamod av en hund. Ett tålamod som vi sällan vet om hundarna har. Om hunden skulle säga ifrån så är det inte alla som tycker att hunden har rätt att göra det. För både barnens och hundens säkerhet vill vi inte sätta hundarna i situationer som vi inte vet om de klarar av. Därför placerar vi endast hundar i barnfamiljer där barnen är minst sex år och där vi känner oss trygga med att det blir bra för hela familjen, inklusive den nya familjemedlemmen.
På varje hunds profil anges den ålder på eventuella barn som vi bedömer att hunden kan bo med. Har du barn under sex år så ber vi dig att vänta och återkomma. Tack för din förståelse!
En hund kan tas bort från vår hemsida av olika anledningar. I de flesta fall så har hunden hittat ett hem på Irland eller i Polen, och är således inte aktuell att omplacera via oss.
Verksamheten
Hundar Utan Hem omplacerar drygt 150 svenska hundar årligen och vi samarbetar med veterinärer och länsstyrelser i hela landet. Vi har ett journummer för veterinärer och polis som behöver nå oss akut i samband med hundar som riskerar att avlivas. Vi hjälper också privatpersoner som vill omplacera sin hund.
Genom vårt samarbete med ett tjugotal lokala rescues, djurskyddsorganisationer och pounds kommer vi i kontakt med många fantastiska eldsjälar, som gör sitt yttersta för att rädda hundar och driva politisk opinion.
2016 trädde en ny lag i kraft om obligatorisk id-märkning och registrering av hundar. Tanken var att det skulle bli enklare att hålla ägare ansvariga för sina lösspringande hundar. Hittills har det dock visat sig att lagen varken efterlevs eller beivras, då många hundägare är omedvetna om att lagen finns och polisen och tillsynsmyndigheter inte har tillräckliga resurser.
I december 2023 bjöds Hundar Utan Hem, som enda utländsk organisation, in till det irländska parlamentet av partiledaren för oppositionspartiet Aontú, Peadar Tóibín, för ett panelsamtal om svenska djurskyddslagar och vad Irland kan lära av oss. Med i diskussionen var även företrädare för flera irländska rescues och djurskyddsorganisationer. Läs mer här: Situationen på Irland
Hundar Utan Hem har 90-konto. Kontot utfärdas av Svensk Insamlingskontroll, som ställer höga krav på den ekonomiska redovisningen och att de insamlade medlen verkligen tillfaller ändamålet. Som ideell förening är vi beroende av bidrag från privatpersoner och företag, och det är väldigt viktigt att vi har givarnas förtroende att pengarna används på rätt sätt.
Du hittar våra årsbokslut här: Om oss
Hjälpa oss
Tack för att du tänker på oss. Vi tar tacksamt emot hela och rena saker enligt listan nedan.
Hundar Utan Hems önskelista
- Hundkoppel (ej flexikoppel)
- Selar och hundhalsband (ej stryp)
- Filtar, vetbeds, fleecefiltar, handdukar, badlakan, lakan
- Metallmatskålar större modell
- Hundkläder till frusna hundar
- Torrfoder (öppnad påse går bra om den är väl försluten)
- Förbrukningsvaror som tuggben och bajspåsar
- Till vårt förråd i Bålsta: Högtryckstvätt, grovdammsugare och plastlådor med lock
Så lämnar du saker till oss
Vi har inte möjlighet att åka och hämta upp donationer men är tacksamma om du kan lämna till oss. Vi kan ta emot donationer på följande orter: Malmö, Ingelstad, Forsheda, Farsta, Bålsta, Uppsala, Örebro, Kil, Gävle och Hammarstrand. För mer information, mejla till: anneli.b@hundarutanhem.se
Du kan engagera dig på andra sätt, till exempel som jourhem, skjutsa hundar eller i andra delar av vår verksamhet. Läs mer här: Bli volontär