Vad behöver en rescuehund?

En omplaceringshund kommer ofta från en okänd bakgrund, så det är viktigt att du har tänkt igenom beslutet och att du är redo för ett livslångt ansvar. Hunden kan sakna självkänsla och trygghet. Det kan ta dagar att anpassa sig, en månad för märkbara framsteg, och upp till sex månader innan hunden verkligen litar på dig. Förändringar i beteendet, som att börja skälla eller leka, kan vara tecken på att hunden börjar känner sig trygg.

Råd och stöd

Råd och stöd

Som adoptör får du material av oss med information och goda råd för att ni ska få en så bra start som möjligt tillsammans. Läs noga igenom det – hela familjen! Om du har frågor, funderingar eller problem så vill vi att du hör av dig till oss i första hand. Våra erfarna hundplacerare är utbildade hundinstruktörer med bred kompetens och erfarenhet av de flesta situationer som kan uppstå i början. De finns tillgängliga för att besvara dina frågor eller hänvisa dig rätt.

Att kontakta oss för stöd är inte ett tecken på misslyckande – det är snarare ett ansvarsfullt beslut du tar som hundägare.

Tänk på att det finns många hundinstruktörer som har en helt annan inställning till hundträning än vår. Träningsmetoder som bygger på bestraffning och korrigering kan snabbt skada relationen mellan dig och din hund. Utöver våra hundplacerare har vi även tillgång till veterinärer, hundkonsulter, problemhundsinstruktörer, hundpsykologer och etologer som gärna bidrar med råd och hjälp när det behövs. Vänd dig till oss om du behöver hjälp!

Hundarnas bakgrund

Vi vet sällan något om de irländska och polska hundarnas bakgrund, men en sak är säker – de har en omtumlande tid bakom sig när de anländer till Sverige. De kan ha hittats på gatan eller blivit dumpad av sin familj. Många hundar har då suttit i en otrygg miljö på ett dog pound eller rescue tillsammans med andra vilsna hundar. Vissa hundar har turen att få leva en tid i en jourfamilj innan de kommer till Sverige.

Vägen till Sverige innebär en resa med främmande personer och hundar och rastning på nya platser. Allt detta har hunden varit med om innan den överlämnas till dig, och det är inte konstigt om den är övertrött och stressad när den kommer till sitt nya hem. Ge den tid, tålamod och utrymme så att den kan landa i lugn och ro.

De svenska hundarna vi omplacerar kommer från en varierad bakgrund, vilket du kan läsa om inne på varje hunds sida.

Första tiden hemma

För att en hund ska få chans att landa och känna trygghet är det viktigt att första tiden i ett nytt hem präglas av lugn och ro.
Låt hunden knyta an till sin nya familj innan utomstående personer presenteras. Släkt och vänner får helt enkelt vänta med att träffa den nya familjemedlemmen. De flesta hundar är väldigt sociala, kontaktsökande och tacksamma så detta brukar bli en mysig period tillsammans att minnas. Oavsett hur gammal din hund är när den kommer till dig är det klokt att tänka och planera på samma sätt som om du fick hem en liten valp.

Vad är stress och hur märks det på hunden?

När hunden kommer till dig har den varit med om mycket och allt är nytt – hemmet, familjen, mijön och era rutiner. Denna förändring kan göra hunden stressad och ängslig. Eftersom vi inte kan förklara situationen för hunden, behöver du ge den tid att anpassa sig. Vissa hundar känner sig hemma fort, medan andra behöver längre tid. Men kom ihåg att allt inte behöver ske på en gång, ni har tid på er att bygga er relation.

Det är vanligt att hunden är stressad första natten och har svårt att komma till ro. Begränsa utrymmet, till exempel till sovrummet, och låt hunden landa i sin egen takt utan krav på närhet. Ofta somnar den av utmattning och vaknar mer avslappnad nästa dag. Precis som människor blir hundar lugnare när de förstår sin omgivning. Genom tydliga rutiner, konsekvens och en trygg miljö kan du hjälpa din hund att känna sig säker och minska stressen.

Undvik konflikter

Relationen mellan dig och din hund stärks inte av konflikter. Uppmuntra istället hunden att göra det du önskar, och undvik konfrontationer när den gör fel. Målet är att bygga en trygg och tillitsfull relation, och konflikter skapar bara osäkerhet. Om du kan avleda hunden eller visa den ett alternativt beteende och sedan belöna det, välj alltid den vägen istället för att skapa konflikt. Hunden har mycket att ta in och anpassa sig till när allt är nytt! Slösa med beröm och kärlek – det kan man aldrig ge för mycket av!

Man kan aldrig vinna i en konflikt med en hund. Antingen förlorar du i respekt eller i förtroende. Hur du än gör så förlorar du. Den gyllene regeln för en bra relation med din hund är att undvika konflikter och se till att din hund har förutsättningar och motivation att göra rätt. Och berömma varje gång din hund gör rätt.