Tänk igenom beslutet att skaffa hund
Att ha hund är en livsstil
Att ha hund är en livsstil och hela ens tillvaro förändras när det finns ytterligare en individ att anpassa sig efter. En hund behöver vila och aktivering, gränser och självförverkligande, trygghet och sällskap. Om din hund blir skadad eller sjuk måste du betala för veterinärvård som ibland kan vara mycket kostsam trots att hunden är försäkrad. På många sätt är hundägarskap också ett föräldraskap. Att adoptera en hund är ett stort beslut där du bär ansvaret för din hunds hälsa och livskvalitet under kanske 15 år framåt. Det finns inget socialt skyddsnät för hundar i samhället och en hund är helt utelämnad till sin ägares välvilja, ekonomi och prioriteringar. Många av hundarna på hemsidan är offer för tidigare ägare som inte tagit sitt ansvar.
Har du tiden, ekonomin och intresset att aktivera en hund och anpassa livet efter den?
Ställ också följande frågor till dig själv?
- Har jag intresset att aktivera en hund och anpassa mitt liv efter dennes behov?
- Har jag tid att ta hand om en ny familjemedlem just nu?
- Har jag pålitliga hundvakter om det skulle behövas?
- Kommer hunden slippa vara ensam tills dess att den är ensamtränad?
- Har jag en daglösning på sikt så att hunden inte blir ensam för länge under resterande del av hundens liv?
- Har jag råd med kostnader för till exempel foder, utrustning, hundkurs, försäkring, veterinärvård samt hundens adoptionsavgift?
- Har jag en berikande vardag att erbjuda en hund?
Kan du svara på ja på ovanstående frågor är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.
Varför omplaceringshund?
Över hela världen finns det hundar som av olika anledningar inte kan stanna kvar i sina hem. Många gånger är det familjer som bryr sig om sin hund och omplacerar för hundens bästa, men tyvärr är det inte alltid så. Varje år avlivas till exempel tiotusentals unga friska hundar på Irland. Ungefär hälften av dessa är Greyhounds som avlats för kapplöpning men som inte springer in tillräckligt med pengar. Resterande är familjehundar som någon har tröttnat på och lämnat in för avlivning. Hundar dumpas, valpar dränks, hundar springer bort och deras familj anmäler inte hunden som saknad. Friska och snälla hundar som dör på löpande band för att människor inte tar sitt ansvar. Det är lätt att tro att det måste vara något problem med en hund som en familj valt att överge. Men de hundar som vi räddar och omplacerar är lysande exempel på att det är helt underbara hundar som lämnats in för avlivning enbart för att familjen tappat intresset. Vi kan tyvärr inte hjälpa alla, men med adoptörers hjälp kan många räddas!
Hundar Utan Hem tycker att alla hundar förtjänar ett kärleksfullt hem. Om du också tycker det kan du göra en insats genom att öppna ditt hem för en hund som behöver dig. Du får samtidigt en trogen vän för livet!
Hundar Utan Hem omplacerar både valpar och vuxna hundar, renrasiga och blandraser, svenska och utländska hundar i alla storlekar. Vi uppdaterar hemsidan med nya hundar i stort sett varje dag.
Varför adoptera hund från Irland?
Om du väljer att adoptera en hund från Irland så behövs en förståelse för att hundens senaste tid kan ha varit otrygg och full av nya intryck. Det är viktigt att du kan och vill anpassa dig efter din nya familjemedlem och erbjuda en lugn och trygg hemmiljö med mycket tid och kärlek.
Irland är förskonat från sjukdomar Ibland förekommer tidningsartiklar om sjukdomar som kommer in i landet via hundar från Östeuropa och medelhavsområdet. Vi vill vara tydliga med att de omtalade sjukdomarna inte finns på Irland. I kontakt med Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har de inte kunnat uppge några farliga sjukdomar på Irland som inte redan finns i Sverige.
Hundar som förs in i Sverige från Irland via Hundar Utan Hem är vaccinerade enligt svensk standard, de är ID-märkta med microchip, har ett EU-pass och är rabiesvaccinerade enligt Jordbruksverkets införselregler från 1 januari 2012. Alla hundarna är dessutom avmaskade, avlusade och veterinärbesiktade.
Adoptera en svensk hund
Hundar Utan Hem hjälper självklart även svenska hundar att hitta nya kärleksfulla hem. De allra flesta svenska hundar kommer från privatpersoner som av olika anledningar behöver hjälp med omplacering av sin hund. Det händer också att veterinärer som får in friska hundar för avlivning hör av sig till oss och vi har även hjälpt flera Länsstyrelser i Sverige med vanvårdsfall och omhändertagna hundar. Bland annat de uppmärksammade fallen med vanvårdade Huskys i Norrbotten och Västerbotten 2019 där vi räddade totalt 25 hundar på en månad.
Hundar Utan Hem vill hjälpa alla hundar som bedöms trevliga nog att omplaceras. Vi är av uppfattningen att hundar inte ska behöva dö för att ägaren inte kan eller vill betala veterinärvård. Detta innebär inte att vi har resurser att hämta hundar över hela Sverige med ett par timmars varsel eller att vi kan ta emot alla hundar som behöver veterinärvård där ägaren inte vill hjälpa till. Vi försöker hjälpa till så gott vi kan och har genom åren löst många akuta fall. Detta tack vare månadsgivare, donationer till veterinärvård, vårt jourhemsteam, människor som hjälper till att skjutsa hundar och underbara jourfamiljer som ställer upp på kort varsel. Och sist men inte minst familjer som vill adoptera en hund och ge den ett livslångt hem.
Många gånger har vi mycket information om hundens tidigare liv men i vissa fall är hundens bakgrund okänd. Svenska hundar finns i sin familj, på hundpensionat eller i jourhem i väntan på sin nya familj. Var hunden befinner sig står i hundens presentation. Vid adoption av en hund i Sverige så åker du själv och träffar hunden efter att du blivit godkänd som adoptör, du får chans att ställa frågor till personen som har haft hand om hunden och gå en promenad för att se om ni trivs tillsammans. Alla Svenska hundar på hemsidan är chipmärkta, försäkrade, veterinärbesiktigade och vaccinerade. Vi är väldigt noga med att alla hundar som adopteras ska ha en bra försäkring, du kan välja att ta över hundens befintliga försäkring eller teckna en ny innan du åker hem med din nya familjemedlem.
Välj rätt hund
Det är viktigt att tänka på vilken hund som kan passa dig, din familjesituation och livsstil. Genom att titta på de raser som hunden har i sig så får du ledtrådar om hur krävande hunden kommer att vara och vad den är avlad för att jobba med.
- Är du inte beredd på allt jobb med en valp så kan det vara en bra idé med en vuxen hund.
- Är du själv lite äldre passar en äldre hund bra.
- Välj inte en aktiv hund om du längtar efter en sällskapshund.
- Välj inte en arbetande ras om du är ointresserad av träning.
Den kontaktperson som ansvarar för hunden du är intresserad av har kunskap om rasen/rasgruppen och kan svara på frågor både om rasen i stort och den enskilda hunden. Det är också viktigt att du själv läser på för att lära dig så mycket som möjligt
Välj hund efter egenskaper och aktivitetsbehov – inte efter utseende!