Wojtyszki – helvetet på jorden

En man och en kvinna I reflexvästar hjälps åt att bära en schäferhund.

Just nu pågår en stor insats i Polen för att rädda flera hundra hundar ur mardrömsförhållandena på det privatägda “sheltret” Wojtyszki. Det är en gemensam aktion mellan ett flertal djurskyddsorganisationer, eftersom omfattningen av situationen är alldeles för stor för någon enskild organisation. 

Wojtyszki är ett flera hektar stort privatägt hundförvar, som i 20 år hållit upp emot 3500 hundar samtidigt. Att kalla det ett shelter är en grov förolämpning mot andra shelters, men det innebär att kommuner betalar en dagpenning – mellan 6-10 zloty – per hund för hundarnas omvårdnad. Wojtyszki hade kontrakt med över 100 kommuner, så långt bort som 30 mil. Hundar som fångades in fördes till Wojtyszki med syftet att de skulle tas väl om hand tills dess att de fick ett nytt hem. Men Wojtyszki var, som sagt, inte som andra shelters. Hundar kom inte levande därifrån. 

Det uppskattas att Wojtyszkis ägare under de senaste fem åren tagit emot motsvarande 80,5 miljoner kr. Pengar som skulle gått till hundarna, medan hundarna utfodrades med vetekross, aldrig fick träffa en veterinär och sköts med luftgevär när de slogs om den lilla mat som fanns. De har på flera kreativa sätt lyckats lura inspektioner och kontrollanter och på så sätt har mardrömmen kunnat fortgå.

Hundar Utan Hem deltar i insatsen genom vårt samarbete med polska Djurambulansen, för att få ut de hundar som är i akut behov av vård. Vi har samarbetat med polska Djurambulansen sedan 2021 och de i sin tur arbetar med polisen i Polen mot djurplågeri. De omhändertar många olika djur, stänger ner valpfabriker och kämpar dagligen för djurens välfärd i Polen.

Den 23 februari i år gick flera djurskyddsorganisationer in i Wojtyszki med poliseskort. Djurambulansen har hittills omhändertagit flera hundra hundar i sådant horribelt skick att många inte ens kunde gå. Nu har vi äntligen ett beslut från åklagare som tillåter Djurambulansen att omhänderta alla hundar. I skrivande stund finns ca 300 hundar kvar. 

De tidigare ägarna är inte kvar på Wojtyszki utan en annan djurskyddsorganisation har tagit över och gör sitt yttersta för att ta hand om hundarna tills de kan komma därifrån. Allt dokumenteras medan hundarna evakueras och åtal kommer väckas. Hundarna kommer undersökas av veterinär och få vård. De flesta av hundarna är i dåligt skick på grund av de svälter. Det kommer säkert finnas vissa vi inte kommer kunna rädda och den bedömningen kommer veterinären göra, men de flesta av dem kommer att återhämta sig. Människor har orsakat detta lidande och vi vill göra allt för att ge dem en andra chans.

Vi vill rikta ett enormt stort och varmt tack till alla som bidragit till vår insamling för hundarna i Wojtyszki genom att Swisha eller donera på Facebook, alla gamla och nya månadsgivare, eller du som på ett eller annat sätt hjälpt till att sprida ordet vidare. Ert engagemang har varit överväldigande.

Djurambulansen, tillsammans med de övriga djurskyddsorganisationerna på plats, jobbar outtröttligt vidare. Pengarna vi samlat in kommer att bekosta mat, mediciner, tandsaneringar, avmaskning och övrig akut veterinärvård. Vi kommer också att fylla vår transport till taket med förnödenheter och köra till Polen i v 11, för att lämna över det mest akuta på plats. Du kommer kunna följa resan på våra sociala medier.


En veterinär kontrollerar en tovig och smutsig hund bakom ett galler
En hund kikar ut från en hundkoja med ängslig blick
Fyra volontärer på en small grusgång mellan långa rader av gallerburar har precis hjälpt en hund ur en bur
En hand håller fram en matskål fylld med vetekross
En hundnos i närbild med tänder fyllda av brun tandsten
En volontär i reflexväst kommer gående på grusgången mellan gallerburarna med en liten vit och brun hund under armen.
En liten hund kontrolleras av en volontär i ett mörkt rum upplyst av en ficklampa
En man bär en liten svart hund
En hund hukar i ett hörn i ett mörkt rum
En hundnos sticker ut från ett galler, som fortsätter långt in i den suddiga bakgrunden