Så arbetar vi för djuren i Ukraina

Just i detta nu flyr och kämpar människor och djur för sina liv i Ukraina. Vi på Hundar Utan Hem vill göra vad vi kan för att hjälpa till i den här fruktansvärda situationen. Tack vare ert stöd har vi kunnat arbeta för att göra riktade insatser och transportera förnödenheter till Ukraina under våren.

Den största hjälpen behövs just nu i östra Ukraina och därför stöttar vi polska shelters som kör in mat och medicin. Vill du vara med och stötta vårt arbete så att vi kan göra ännu mer?

Detta behöver vi just nu

Just nu har vi störst behov av pengar till veterinärvårdsartiklar och mat. Har du saker du vill skänka så rekommenderar vi att kika i lokala grupper på Facebook eller skriva till organisationer som organiserar transporter med förnödenheter. Uppstår behov av saker, kläder eller foder framöver kommer det att stå här. Stort tack till alla som hjälper till!  💙

Så här kan du hjälpa till

Tillsammans gör vi skillnad!

Vanliga frågor

Vi hinner tyvärr inte svara på alla frågor och meddelanden vi får, men är enormt tacksamma för ert stöd. Nedan kan du se svar på några vanliga frågor som vi får just nu.

<b>Kan jag adoptera en hund direkt från Ukraina via er?</b>

De utsatta hundarna i Ukraina hjälper vi med veterinärvård och transport till trygghet hos shelters och jourhem i Polen. Vi har 20 hundar som vi räddat från Ukraina som fått rabiesvaccin och titertester och suttit i karantän i Polen. Dessa hundar är nu i Sverige några av dem söker fortfarande hem.

De Ukrainska hundar vi omplacerar har tidigare bott på shelter i Kiev. På så sätt frigörs det plats för dessa shelters att kunna hjälpa de hundar som lämnats kvar för att familjen flytt kriget eller lösspringande hundar som behöver hjälp.

Du kan alltid se vilka hundar som väntar på sina för-alltid-hem under aktuella hundar. VI har också resklara polska hundar som väntar på ett hem. Genom att hjälpa en polsk hund så frigörs det en plats på ett shelter för en annan utsatt hund.

Vi följer, som alltid och enligt våra rutiner, de regler och lagar som finns vid införsel av hund till Sverige från andra länder. Vi kör inga hundar direkt från Ukraina till Sverige, men tack vare vårt nära samarbete med shelters i Polen och Ukraina kan vi hjälpa till med transporter över dessa gränser.

<b>Kan jag vara jourhem åt en hund från Ukraina?</b>

Tyvärr är detta inte möjligt just nu. De utsatta hundarna i Ukraina hjälper vi med veterinärvård och transport till trygghet hos shelters och jourhem i Polen. Du kan däremot ställa upp som jourhem åt en polsk hund och på så sätt göra plats för en hund från Ukraina på ett shelter i Polen.

Vi följer, som alltid och enligt våra rutiner, de regler och lagar som finns vid införsel av hund till Sverige från andra länder. Vi följer också de lagar och regler som finns vid införsel av hund till Polen från Ukraina. Vi kör inga hundar direkt från Ukraina till Sverige, men tack vare vårt nära samarbete med shelters i Polen och Ukraina kan vi hjälpa till med transporter över dessa gränser.

Vi behöver alltid bra jourhem och det är en viktig del av vår verksamhet. Är du intresserad får du väldigt gärna läsa mer om hur det är att vara jourhem. De hundar som behöver jourhem i dagsläget kan du se här.

<b>Kommer djur som lämnats kvar eller evakueras att återförenas med sina familjer?</b>

Vi önskar att vi kunde återförena alla människor och djur som har separerats i den här krisen. För att det skulle vara möjligt skulle vi behövt ha ett eget hundstall i Polen, men det har vi inte idag. Vi är övertygade om att dessa fantastiska personer och föreningar i Polen som tar emot Ukrainas hemlösa djur kommer göra allt i sin makt för att det ska lösa sig på bästa sätt för varje individ.

<b>Behöver ni chaufförer?</b>

I dagsläget har vi redan chaufförer till vår transport. Vi uppmanar att höra med lokala föreningar och grupper som organiserar transporter som kan tänkas söka chaufförer.

<b>Jag har foder / saker / kläder att skänka. Vad gör jag med det?</b>

Många lokala grupper på Facebook och andra föreningar som organiserar transporter söker just nu saker och kläder. Hör med dem om insamlingstillfällen. Tillsammans gör vi skillnad om vi hjälps åt!

<b>Jag känner / har sett någon som behöver akut hjälp med ett djur. Kan ni hjälpa till?</b>

Vi har ett nära samarbete med lokala shelters i Ukraina och Polen och försöker hjälpa så många vi kan. Vi får väldigt många länkar och bilder skickade till oss som vi blir otroligt berörda av. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara och kontakta alla, utan hänvisar till att mejla till oss på info@hundarutanhem.se med kontext och kontaktinformation.

<b>Mitt företag kan bidra. Hur gör vi?</b>

Vi är otroligt tacksamma för alla samarbeten som kan underlätta för de behövande i denna svåra tid. Tillsammans blir vi starkare! Om du eller ditt företag vill vara med på resan och bidra så är ni varmt välkomna att mejla till sponsor@hundarutanhem.se för vidare kontakt.

Detta har vi gjort hittills

Den 25:e februari bestämde vi oss för att försöka hjälpa folket och djuren i Ukraina genom att köra dit foder och förnödenheter. Vi bad er om hjälp och ordnade en insamlingsplats i Stockholm. Dit kom flera hundra underbara människor och skänkte vinterkläder, hundkläder och allt annat som kan tänkas behövas i en kris. Mycket har hänt sedan dess, och här sammanfattar vi vad vi gjort hittills.

Första resan, vecka 8

 • Vi besökte Röda Korset i Gdansk och stadshuset i staden Sopot som gjorts om till flyktingläger. Där lämnade vi av leksaker, kläder och andra förnödenheter som ni skänkt.
 • Vi korsade gränsen och körde in i Ukraina för att lämna foder, filtar och transportburar till ett shelter.
 • Vi gjorde stora inköp av ännu mer foder, hygienartiklar, mat, vatten, blöjor, mjölkersättning m.m. Detta kördes till staden Lviv i Ukraina.
 • På vägen dit stannade vi och gav mat, vatten och hundfoder till de som köade mot den Polska gränsen.
 • Vi evakuerade 26 hundar från Ukraina till Polen som nu är i trygghet på shelters eller i jourhem i Polen.
 • Vi tog med oss några polska hundar till nya hem i Sverige och hoppas att de lämnar plats för andra behövande hundar.

Andra resan, vecka 10

 • Vi fyllde vår hundtransport med hundfoder, kattfoder, specialfoder, vaccin, dropp, microchip, bandage och andra sårvårdsartiklar. Vi tog också med oss kläder, transportburar, förnödenheter och leksaker som ni skänkt.
 • Awake Djursjukjus donerade 220 rabiesvaccin, 500 dhppi-vaccin, 100 tricat-vaccin till katter, 190 microchip, kanyler, sprutor. Stort tack för att ni är med och gör skillnad!
 • Vi handlade också med oss gaskök, gasolbehållare, fyllda diesel- och bensindunkar, hygienartiklar, sårvårdsartiklar och transportburar i olika storlekar.
 • Vi började med att resa till Gdynia och sedan mot Warszawa.
 • Under vår resa fick vi kontakt med A Demand For Action som gör ett otroligt arbete med att hjälpa människor på flykt. Vi frågade vad de behövde och för att stötta deras arbete köpte vi 15 sovsäckar, 24 liggunderlag, 7 första hjälpen-kit och 37 emergency-filtar. Utöver det lämnade vi leksaker till barn, hygienartiklar, hund- och kattfoder, transportburar, kattlådor och kattsand för att hjälpa de familjer som flyr tillsammans med sina djur.
 • Vi hjälpte till med information på Ukrainska om vilka vaccinationer etc en hund behöver för att få pass, som volontärerna i sin tur kan dela ut till de människor som flyr tillsammans med sina hundar.
 • Vi lämnade förnödenheter vid centralstationen i Warszawa.
 • Vi samarbetade tillsammans med våra vänner på Huskey Rescue Ireland vid Ukrainska gränsen. Vi lastade av era gåvor, förnödenheter, och bistod med djur-vaccin till veterinärer som hjälpte till vid gränsen.
 • Vi fyllde hundtransporterna med bland annat mat till människor, djurfoder, förnödenheter, veterinär- och sjukvårdsartiklar. Tillsammans med Huskey Rescue Irland förberedde vi oss för att lämna detta inne i Ukraina till drabbade människor och djur.
 • Vi lämnade förnödenheter och foder till ett shelter utanför Lviv.
 • Vi evakuerade 16 hundar från detta shelter till trygghet i Polen. I sin tur kan sheltret i Ukraina fortsätta med sitt fantastiska arbete med att rädda djuren som lämnats kvar eller på något sätt är i utsatthet under kriget.

Tredje resan, vecka 12

 • Vi lastade transporten med ännu mer veterinärartiklar, microchip, massor med hundfoder, kattfoder och mat till människor. Målet för denna resa var att leverera allt till sheltret ”V dobri ruky” i Kiev som vi haft kontakt med i flera veckor.
 • I Polen stannade vi till vid ett shelter som vi samarbetar med och hämtade upp ännu mer veterinärvårdsartiklar.
 • Vi köpte på oss mer mat till människor i form av nudlar, ris och burkmat.
 • Vi fyllde bensindunkar med 60 L diesel så sheltret i Kiev hade lite extra diesel med sig på vägen tillbaka.
 • Vi mötte upp våra kollegor på Polska Djurambulansen, som gav oss ännu mer veterinärvårdsartiklar så som dropp, bandage och annan akutvårdsmateriell. Vi köpte också på oss ännu mer mat, burar, foder, gasol med mera.
 • Vi mötte upp volontärerna från Kiev och evakuerade 20 hundar som lämnar plats åt nya hundar som behöver hjälp.
 • Elena, en av volontärerna på sheltret, berättar att de gärna skulle vilja evakuera alla hundar. Det är så många hundar som behöver hjälp i Kiev att det fylls på med nya hundar direkt och det blir bara värre. De är tacksamma att de nu kan vaccinera de nya som kommer in och ta hand om de som är skadade och sjuka.
 • Hundarna från Ukraina evakuerade vi till Polen där de kommer få bo i trygghet på ett hundpensionat eller i jourhem.

Fjärde resan, vecka 18

 • Vi fyllde transporten med veterinärvårdsartiklar och foder för att hjälpa djur som på något sätt är i fara eller farit illa av kriget.
 • Vi lämnade donationer till en djurklinik i Kiev som hjälper djur som drabbats av kriget.
 • Vi lämnade donationer till ett shelter utanför Kiev som även har en egen veterinärklinik.
 • AWAKE Djursjukhus i Stockholm donerade vaccin, mediciner och suturmaterial
 • Scandivet skänkte droppvätska och mycket annat.
 • Hunddagis24 gjorde en insamling med bland annat foder som kommer att vara till stor nytta för de utsatta djuren.

Stort tack till AWAKE Djursjukhus, Scandivet, Hunddagis24 och Linus som körde transporten med förnödenheter!

Femte resan, vecka 27

 • Vi reste till ett flyktingläger i Sopot, Polen och lämnade av mängder med kläder, barnmat och hygienartiklar samt foder till hundar och katter.
 • I Sopot finns det ca 3000 Ukrainska flyktingar och det kommer fler varje dag.
 • Vi lämnade av förnödenheter till föreningen Skawińskie Stowarzyszenie Pomocy dla Zwierzat som körde in detta till östra delen av Ukraina.

Vi kommer att fortsätta att stötta Skawińskie Stowarzyszenie Pomocy dla Zwierzat som vi litar på ser till att mat och veterinärartiklar kommer långt in i Ukraina och till utsatta delar. 

Sidan uppdateras kontinuerligt. Senast uppdaterad 2022-11-14.