Hälsningar från Tanana!

Hej!

Här kommer en liten hälsning från och om Tanana som bott i Sverige sedan Maj 2017 och som är en tre år gammal border collie-mix. Tanana lever idag ihop med sin lika gamla hundsyster Alaska, som flyttade hem till oss i våras och också är en omplacering, hon är dock från en privatperson.

 

Tanana är en fantastisk och hysteriskt rolig hund, allt hon gör, gör hon i ultra-speed vilket oftast går bra men ibland blir lite tokigt. Hon lever, förutom med en annan hund, med tre kattsyskon och sina två människor. Det bästa som finns är att leka dragkamp, vara ute i skogen och undersöka alla spännande dofter samt att träna. Hon är en riktigt smart, snabblärd och kvick hund vilket har resulterat i att hon kan cirka 70-80 olika tricks och kommandon vid det här laget! Hon apporterar, letar upp saker, fångar frisbees, kan en massa onödiga trick, hämtar saker åt oss och nosar fram eukalyptus som om hon aldrig gjort något annat. Hon älskar andra hundar, är vänlig mot katter och kommer alltid på inkallning.

 

När Tanana kom hit hade hon en hel del rädslor och osäkerheter, vilket är orsaken till att vi ännu inte kommit ut på tävlingsbanan. Hon var rädd för män framförallt men även saker som flög i luften, hon var livrädd för brunnar, sopcontainrar, när buskar rörde sig i vinden, statyer och en hel del andra saker. Men med en del tålamod och träning i hennes takt har hon nu överkommit i stort sett varenda osäkerhet, förutom för vissa män. Det brukar dock gå över om hon får hälsa i sin takt och hon gör inget mer än undviker dem. Därför planerar vi nu för att starta i någon tävling 2020, men vi får se. I första hand är Tanana är en ljuvlig familjemedlem och kamrat. Vi leker mycket, tränar mest för skojs skull och är ute och upptäcker världen tillsammans. Det har dock varit oerhört givande och roligt att arbeta med de utmaningar hon haft med sig och att få följa hennes utveckling mot att bli en mer självsäker individ.

 

Tanana är en positiv, nyfiken och mycket energisk hund så hon är alltid på när jag hittar på nya saker eller får för mig att hon ska fotograferas i diverse utstyrslar och positioner. Givetvis belönas hon ordentligt för varenda bild jag tar, när kameran kommer fram så vet hon att det vankas godis eller lek. Hennes hundsyster och hon har varit bästa vänner från dag ett. De leker ihop, sover ihop och gnager gärna på horn tillsammans. Det har gett henne den där extra knuffen till att bli trygg med skumma saker, eftersom syrran är det. Men framförallt så har Tanana hjälpt Alaska med de utmaningar hon haft med sig. Alaska är ljudrädd (skott och smällar) men är lugnare av att Tanana är det. Dessutom har Alaska haft väldigt lätt till stress men fått stöd av att Tanana är en stjärna på att koppla av när man ska göra just det.

 

Vi är så tacksamma som får leva tillsammans med denna individ, som får se henne utvecklas, att bli tryggare och att ha så roligt. Hon är vänlig, kräver kel varenda dag genom att stampa tassen i marken och tycker om att vara nära. Hon löser problem snabbt och effektivt och man kan riktigt se hur hon tänker i olika situationer. Tanana förgyller vårt liv och jag är övertygad om att hon lärt mig mer än vad jag någonsin kan lära henne. Man kan se mer av Tananas vardag på instagramkontot TricksForThePics där vi publicerar bilder och träningsvideos. 🙂

 

/Tananas ena människa