Att vara jourhem

För att vi med kort varsel ska kunna rädda en avlivningshotad hund behövs ibland jourhem. Det kan vara en hund vi får från polisen, men även veterinärer här i Sverige kontaktar oss med jämna mellanrum när familjer bokat avlivning för sin friska hund.

Vi blir också varje vecka kontaktade av familjer som inte kan eller vill behålla sin hund och då är vi ofta hundens sista chans. Då behöver vi ett jourhem och dig som vill göra en insats.

Hundarna som söker jourhem varierar, det är allt från små hundar till stora, valpar och seniorer, även tidsperioden hunden behöver ett jourhem varierar, det kan vara allt ifrån några dagar till längre perioder.

Ett av Hundar Utan Hems erfarna jourhem är Diane och Stefan och deras fyra barn. De har sedan 2013 varit jourhem åt hela 10 hundar. De har inga egna hundar just nu utan tar sig an jourhundar när det passar i livet.

Hundarna har varit av olika raser och med olika bakgrund och stannat mellan 2 veckor till 3 månader. Det har varit allt från chihuahuor från Sverige till staffar från Irland. Just nu är de jourhem åt Oscar och Marley som söker hem.

Varför är ni jourhem?
Vi tycker att det är utvecklande och ger så mycket tillbaka. Det är spännande att se vilken hund som ska komma. När hunden är här är vi öppna för allt som kan komma att ske. Vi försöker lära känna hunden och försöker förstå vad den kommer att behöva för att må bra och för att kunna placeras i sitt föralltid hem.

En del hundar har behövt mycket hjälp och stöd. Då jobbar vi som ett team i familjen där alla är engagerade och försöker bidra. Vi har också fått bra stöd och hjälp från Hundar Utan Hem. Ibland har det varit mer att jobba på som tex rädslor för människor och då jobbar vi på att bygga upp hundens förtroende. Ibland är det grundlydnad, som att gå fint i koppel och hundmöten.

Har ni varit frestade att behålla någon jourhund?
Ja, det är ofta någon i familjen som blir extra fäst vid hunden. Men just nu vill vi fortsätta att ställa upp som jourhem då vi tycker att det ger så mycket.

Vad har ni för tips till andra som funderar på att bli jourhem?
Har man möjligheten så prova! Det ger så mycket tillbaka att få hjälpa en hund att utvecklas eller att bara känna att man har bidragit till att rädda livet på en hund. Man lär sig och utvecklas också mycket själv.

Vill du också vara med och göra en insats? Eller veta mer om att vara jourhem och anmäla dig som jourhem, klicka på länkarna nedan.

Läs mer om att vara jourhem
👉 HÄR: https://hundarutanhem.se/jourhem/

Anmäl dig till att vara jourhem
👉 HÄR: https://hundarutanhem.se/jourhem/anmalan-som-jourhem/