Det finns många mellanstora hundraser och gruppen innehåller därför stor variation. Storleksmässigt kan många familjer finna en passande hund inom denna gruppen, varken för liten och ömtålig eller för stor och stark. Eftersom variationen är såpass stor, det kan vara allt från exempelvis vallhundar eller jakthundar, bör man fundera på vilka behov hunden har och vad man själv kan erbjuda.
Läs gärna beskrivningen av intressanta hundar och prata med hundens kontaktperson eftersom alla hundar är individer med olika behov och personlighet.
Spaniels
Spaniels är beteckningen på en grupp hundar som traditionellt använts som fågelhundar. Det finns både stötande och stående spaniels. Stötande spaniels söker av terräng nära föraren, ”under bössan”. När hunden hittar småvilt, som till exempel fågel eller kanin, stöter den upp, så att jägaren får skottchans och stannar efter det kvar och fäster blicken på viltet. Skjuter jägaren ska hunden efter kommando leta reda på, apportera och avlämna viltet i förarens hand.
De stående hundarna är oftast fågelhundar som med hjälp av vittring, i ett zickzack mönster, söker efter byten. När de hittar en fågel stannar de i en pekande position för att visa sin jägare.
Det finns också en grupp dvärgspaniels, t.ex.cavalier king charles spaniel, king charles spaniel, pappillon och phaléne som aldrig använts som jakthundar utan enbart avlats för utställning och sällskap.
Spaniels är en grupp aktiva och lekfulla raser. De är populär sällskapshundar som gärna umgås med sin ägare och är tack vare sin bakgrund duktig inom lydnad och till exempel nose work. De går bra ihop med barn och de flesta av raserna trivs även med andra hundar. Då de flesta har ursprung inom jakt behöver de en del aktivering och motion och uppskattar när de får roliga uppdrag. Till exempel har spaniels utmärkt luktsinne och de är ofta mycket bra inom hundsporter som nose work. De är lojala raser som gärna umgås med sin familj, både i lekar, på promenader och hemma i soffan där de kan mysa.
Rasexempel
Cocker spaniel
Cocker spanieln kommer från England. Det är en stötande spaniel som fick sitt namn Cocking Spaniel efter flitig användning vid morkullejakt (engelskans woodcock). Jakten krävde nära samarbete mellan hund och förare vilket gjort rasen aktiv, läraktig, lekfull och ibland lite egensinnig.
Cocker spanieln är en mycket vänlig ras som fungerar bra med barn. De är helst nära sina ägare och tycker inte om att vara ensamma under längre perioder. De har ett trevligt bemöttande mot främlingar och kallas ibland för världens sämsta vakthund. Precis som de flesta spaniels är det en aktiv ras som behöver en hel del motion. De använder sitt luktsinne och sniffar mycket på marken och är därför mycket duktiga på sporter som nose work. De utmärker sig även i lydnad och agility tävlingar tack vare sitt aktiva och arbetsvilliga sinne.
Cocker spaniels behöver regelbunden pälsvård. Päslen bör trimmas ungefär varannan månad. Tassar, klor och runt hörselgången klipps oftare. Genom att kamma och borsta hunden undviker man tovor, vilka annars kan bli svåra att få bort. Även regelbundna bad och föningar kan underlätta pälsvården.
Springer spaniel
Springer spanieln är större än cocker spanieln och den äldsta av de engelska fågelhundarna. Rasen är en stötande och apporterande fågelhund. De har en stor arbetsvilja och behöver aktivering för att må bra och passar därför bra ihop med aktiva familjer. De har ett otroligt bra luktsinne som de älskar att använda för att utforska marken. Det gör att de passar bra som arbetshundar och blir glada om de får roliga uppdrag. De syns ofta inom agility och lydnadssporter vilket passar deras aktiva och lättlärda sinne. De älskar också att simma och kan alltid hitta även den allra minsta vattenpölen att få hoppa och skvätta i.
De är mycket kärleksfulla och vänliga hundar som gärna ägnar all sin tid med sin familj. De är sällan aggressiva och passar utmärkt ihop med barn och är också trevlig mot andra hundar. De kan vara något hyperaktiva och behöver alltså en hel del aktivering för att bli uttröttade, men efter allt bus och roliga lekar gosar de gärna på soffan med sin familj.
Rasen är en klipp- och trimras och behöver alltså relativt mycket pälsvård. Klipp och trim ungefär 4 gånger per år, beroende på pälsmängd och kvalité. Tassarna och insidan på öronen bör klippas oftare. Öronen skall hållas kortklippta på insidan för att förhindra öronproblem så som vaxproppar och svampinfektioner. På de flesta hundar räcker det med att borsta igenom en gång per vecka för att undvika tovor.
Cavalier king charles spaniel
Cavalier spaniel har en historia ända bak till 1500- talet då det framförallt var en knähund. Under 1600- talet började de synas i kungliga porträtt och framförallt den Brittiska kungen, Charles II, var väldigt förtjust i rasen. Han blev så fäst vid hunden att den senare fick hans namn, King Charles. Även efter detta har rasen varit populär i de Brittiska kungahusen, men förutom att vara en sällskapshund har den också använts i jakt. Därför kan de ha en stor jaktinstinkt framförallt mot fåglar och smådjur, till exempel hamstrar.
King Charles är rasen med de stora, vackra ögonen som är lugn och kärleksfull. De spenderar gärna mycket tid med sin familj och som de flesta spaniels ogillar de att vara ensam under längre perioder. De tycker mycket om barn och har ett behagligt temperament, vilket gör att både små och stora trivs ihop rasen. De är också sociala både mot främlingar och andra husdjur.
De busar gärna och är livliga hundar som älskar att utforska nya dofter och springer gärna efter allt spännande som rör sig. Därför är det bra att träna på kommando så att hunden kommer tillbaka till dig när du ropar. Även om de gillar att leka så myser de gärna på soffan efter de stojat färdigt.
Deras päls är lång och silkig och kräver en hel del regelbunden borstning. Rasens hälsostatus är föremål för särskilt hälsoprogram då det är vanligt med blåsljud på hjärtat. Blåsljud i sig behöver inte innebära ohälsa men är något man ska ha i åtanke. Den neurologiska sjukdomen syringomyelia förekommer också men i okänd omfattning.
Vallhundar
Vallhund är en typ av hund som används just för att valla kreatur, ofta får eller nöt. Hundarna är experter på att hålla ihop djuren och få dessa att förflytta sig till önskad plats. Det finns olika sorters vallhundar, vissa är så kallade kroppsvallare som arbetar upprätt, ofta bakom föraren där den pendlar fram och tillbaka för att driva djuren och hålla ihop dessa bakom herden. Den mest kända vallaren är border collien som använder så kallat ”eye” när den vallar. Denna typ av vallare fixerar och driver djuren med blicken och arbetar mycket koncentrerat. Vallhundar är generellt mycket arbetsvilliga hundar, vilket då inte nödvändigtvis handlar om mycket fysiskt motion, utan de behöver en arbetsuppgift eller ser till att skaffa sig det själva.
Vallhundar har mycket energi och går gärna på långa promenader där de kan utforska naturen. Tack vare sitt ursprung inom vallning är de inte rädda för regn och rusk så raserna är utmärkt promenadsällskap året runt. De är mycket intelligenta och behöver också mental stimulans, därför är det viktigt att de få träna på nya trick och till exempel gärna gå olika vägar på promenader, för att undvika att det blir enformigt och tråkigt. De fullkomligt älskar att busa med sin familj och lekar som apport och kurragömma är populära, framförallt bland barn. Med hjälp av sin otroliga uppmärksamhet och vallinstinkter märker de snabbt någons frånvaro och börjar snabbt leta. En toppen lek på de längre promenaderna med familjen.
Rasexempel
Border collie
Border collien kommer ursprungligen från gränsområdet mellan England och Skottland där man avlade fram den vallhund som då kallades för working collie. Namnet border collie blev officiellt 1915. Border, som betyder gräns och collie, som kommer från fåren som vallades, vilka kallades colley sheep. Border collien är en kompetent, lättlärd, snabb och energisk hund som behöver en arbetsuppgift för att må riktigt bra. Den kräver mycket motion, men också ordentligt med mental stimulans för sitt smarta huvud.
Border collies är otroligt lojala men behöver en familj som varje dag kan ge tillräckligt med mental och fysisk stimulans för att de ska må bra. De vill gärna gå långa promenader och busa mycket. De har visat sig framgångsrika inom inte bara fårvallning men också i andra aktiviteter såsom lydnad, agility och freestyle. Deras band till sin ägare är ofta mycket starka och de kan ibland bli aningen reserverade till andra människor och hundar, men med sin stora intelligens och tillmötesgående natur är de lätta att träna.
Då de fäller stora mängder päls krävs regelbunden pälsvård. Border collien är en frisk hund, men höftledsdysplasi förekommer, liksom CEA (ögonsjukdom), diabetes, osteochondros och epilepsi.
Drivande hundar
Drivande hundar driver vilt så länge de känner vittringen av djuret. De kan vara både långbenta och kortbenta hundraser och har som gemensam nämnare att de följer (driver) djurets spår under skallgivning. Stor jaktlust och bra spårnäsa är egenskaper man generellt kan räkna med hos dessa hundar.
Rasexempel
Beagle
Beagle, tillsammans med harrier och foxhound, tillhör drivande jakthundar samt sök- och spårhundar. De kommer ursprungligen från England och rasen var omtalad redan på 1300-talet. Hundarna användes i drevjakt i flock på hare, rådjur och räv. En skillnad mot sina kusiner harrier och foxhound, där jägarna red på hästar, var den så kallade ”beagling” jakten vilket innebar att man istället följde hundarna till fots. Detta används i jakt än idag och i Sverige har beagle omskolats till ensamdrivande jakthund.
Tack vare sin lugna natur passar beagles bra ihop med barn och är en utmärkt familjehund. De gillar att gå på långa promenader och utforska naturen, men då de tycker det är spännande att följa spår kan de lätt hamna på villovägar. Därför kan det vara bättre att de får springa löst inom säkra områden. De är mycket toleranta och leker fint med både barn och andra hundar, men de gillar inte att vara ensamma alltför långa perioder, då de kan reagera på destruktiva vis. De är annars modiga hundar med ett stabilt temperament. Då de har ursprung inom jakt har de god uthållighet och används rasen inte i jakt mår den bra av att aktiveras med exempelvis viltspår, agility och lydnad. De har ett något envis personlighet och är kända för att vara svåra att lära nya trick.
De har en kort päls som trots allt fäller en del och därför behöver borstas några gånger i veckan. Beagle är en mycket frisk ras enligt försäkringsbolagens statistik men i låg frekvens kan man bland annat finna sköldkörtelrubbning och diskbråck.