Vinthundar

Vinthunden är en slank hundras med ett smalt ansikte. De kan tyckas se sköra ut, men skenet bedrar! De är hundar med otrolig kraft och kroppen är byggd för att vara snabb. I denna gruppen ingår greyhound, saluki och whippet. Traditionellt användes vinthundar till jakt då de har mycket bra syn, vilket de får utlopp för även idag i till exempel hundkapplöpning. Då de är sprinterhundar har raserna behov av motion men de är idag en populär familjehund som är mycket vänliga, tycker om att leka och vill gärna vara nära sin ägare.

Luna Joy kom till Sverige 2018. Världens mest kärleksfulla tjuv som älskar allt som har med lek och bus att göra.
Våra rasbeskrivningar beskriver varför hundrasen har avlats fram och ger en bild av de egenskaper som hundrasen har. Vi rekommenderar att man läser på om olika rasers egenskaper inför valet av hund men det är också viktigt att tänka på att de flesta av våra hundar är blandraser, samt att aveln har sett annorlunda ut på Irland. Exempelvis har många jack russells på Irland mindre jaktintresse än svensk rasstandard och border collie blandningar kanske inte alls passar för vallning då de blandats med andra raser.

Läs gärna beskrivningen av intressanta hundar och prata med hundens kontaktperson eftersom alla hundar är individer med olika behov och personlighet.

Vinthunden

Vinthundar är intelligenta sprinters som ursprungligen har använts i jakt då de har mycket bra syn. De gamla egyptierna avbildade hundar av vinthundstyp och man tror att rasen har sitt ursprung från Arabiska halvön eller Nordafrika. De är otroligt snabba och kan springa upp till 70 km/h. Detta har gjort att de används inom hundkapplöpning vilket har blivit en populär sport, inte minst på Irland.

Den irländska greyhoundindustrin är den största i världen och exporterar kapplöpningshundar över hela jordklotet, men endast ett fåtal av de hundar som föds varje år får en karriär på kapplöpningsbanorna. Av de över 20.000 valpar som årligen registreras är det omkring 5.000 som blir aktiva tävlingshundar. De som blir över på grund av att de är för långsamma, inte vill jaga, skadar sig eller på något annat sätt inte duger för ett liv som tävlingshund, kan stå inför en mörk framtid. Ofta hamnar de hos ägare som uppskattar rasen för dess jaktskicklighet men de används också för att avla fram lurchers och long dogs. Livet som jakthund kan vara hårt och många av hundarna överges när de skadar sig eller går vilse under jakt.

Vinthundarnas bakgrund inom jakt gör de till självständiga hundar som har stor arbetslust. På grund av detta kan det vara bra att hålla deras koppel spänt då de kan få plötsliga infall att springa efter smådjur och katter som de ser när de är ute på promenader. Det kan även vara bra att tänka på när de ska springa av sig och inte släppa lös på områden där de kan smita iväg. De är smarta hundar och tränar gärna lydnad, dock kan de ibland vara lite envisa och därför är det viktigt att träna på att de kommer tillbaka när du ropar.

Vinthundar har ett lugnt och vänligt temperament och älskar att vara bekväma! De väljer alltid ut det bekvämaste stället i hemmet att gosa ner sig i. Även om de tycker om att leka och springa kan de sova många timmar per dygn. De är mycket lojala och tycker inte om att vara ensamma allt för länge, de ligger hellre och gosar i soffan nära sin ägare. De har ett avslappnat humör och skäller sällan. De är en mycket behaglig ras som kommer väl överens med både människor och djur.

Lurchers och Longdogs

Lurcher är en korsning mellan en vinthundsras och en annan hundras som inte hör till gruppen vinthundar, till skillnad från en longdog som är en korsning mellan två olika vinthundsraser.

Rasexempel

Greyhound

Rasbeskrivning GreyhoundGreyhound är en mycket gammal vinthundras från Orienten som troligen hamnade i England i samband med romarnas intågande runt Kristi födelse. Den har använts till hetsjakt, alltså att jaga mindre byten med hjälp av synen, döda bytet snabbt och även apportera det. 1926 introducerades sedan hundkapplöpning på rundbana.

Rasen är idag indelad i en utställningsvariant och kapplöpningsvariant. Oavsett vilken variant används de främst som sällskap. Lure coursing är den sport som tar tillvara vinthundens egenskaper. Två hundar släpps då tillsammans att hetsjaga en simulerad hare som far i svängar över ett fält. Det är en förhållandevis frisk ras där de vanligaste hälsoproblemen tenderar att vara skador som exempelvis avslitna klor, vilket man kan förstå med tanke på att de kan uppnå hastigheter uppemot 70 km/h. Det är en godmodig men envis hund som gärna delar tillvaron med sin familjen, vilken den är mycket lojal till. Den korta pälsen är så gott som underhållsfri.

Saluki

Rasbeskrivning SalukiMånga som ser gracil salukins ståtliga gång med sina böljande, långpälsade öron tycker ofta att det är en av de vackraste hundraserna. Rasen har sina rötter i Mellanöstern och skattades högt av beduinerna. Idag är det i första hand en sällskapshund som är mycket vänlig men det finns salukis som tävlar och tränar inom lydnad, rallylydnad, freestyle m.m., men det är särskilt inom lure coursing den får visa upp sina vinthundsegenskaper och jaktlusten är därför stor.

De fjäskar inte för någon och säger lätt ifrån om de känner sig obekväma. Salukin kelar mycket och gärna med vänner men kan vara reserverad mot främlingar. Får salukin den motion den kräver, så är det generellt en lugn och behaglig hund och de tenderar att må bäst när de är flera.

Varianten med lång päls på öronen och svansen är nog den som man oftast ser framför sig när någon säger saluki, men det finns också en helt släthårig variant. Det finns inga dokumenterade rasbundna sjukdomar, utan anses vara en frisk ras.

Whippet

Rasbeskrivning WhippetEn whippet är en glad och vänlig liten hund som älskar varma soffor att sova i och tycker desto sämre om kalla eller regniga dagar, de vill vara så bekväma som det bara går. Det hindrar den dock inte från att hänga med på saker utomhus och precis som större vinthundar har den spring i benen och använder synen för att spana in och förfölja byten. Att få springa av sig är ett krav för en vinthund, men räkna inte med att kunna släppa den lös där det förekommer saker den kan jaga.

Det var först i slutet av 1800-talet som det blev en godkänd ras i England och därför anses det vara en tämligen modern ras. Whippets syns till i olika grenar, inte minst flyball, men lure coursing är deras officiella bruksprov. Någon direkt lydnadshund är den inte då den snabbt kan bli uttråkad av att traggla moment. Jämfört med de österländska vinthundarna som tenderar vara betydligt mer reserverade, särskilt mot främlingar, så är whippeten mer öppen och ska ha en harmonisk inställning till omgivningen.

Pälsen är mycket lättskött och whippet är en ras som anses vara en tystlåten hund med låg förekomst av rasbundna sjukdomar.