Vinthundraser

Vinthunden – robust yrväder som älskar att mysa

En vinthund gillar att vara nära och kan nästan se lite skör ut, men skenet bedrar. Det här är en robust hund med kraft, spänst och enorm arbetslust.

Vänliga, tillgivna, lekfulla, intelligenta, självständiga och avslappnade – vinthundar är på många sätt den idealiska sällskapshunden.

De tar inte mycket plats och gör sällan mycket väsen av sig.

Det här är en ras utan stora krav på pälsvård. Vinthunden har dessutom rykte om sig att fälla måttligt och att inte “lukta hund”.

De rör sig snabbt som vinden utomhus men inomhus är de lugna och kurar gärna ihop sig på en kudde i soffhörnet. Favoritpositionen är ofta på rygg i soffan bredvid, eller på, sin ägare.

I likhet med katter kan vinthundar sova upp till 16 timmar om dygnet. De är sprinters som gör av med enorma mängder energi när de väl sätter fart och de behöver all vila de kan få. De behöver med andra ord inte enorma mängder av motion och aktivering, men alla vinthundar bör ges tillfälle att få springa av sig ordentligt några gånger i veckan. Här har du även en uthållig joggingkompis.

Passande aktiviteteter kan vara agility och flyball.

En perfekt sällskap på vandringsturen

Lurchers och Longdogs

Lurcher är en korsning mellan en vinthundsras och en annan hundras som inte hör till gruppen vinthundar, till skillnad från en longdog som är en korsning mellan två olika vinthundsraser.

Olika vinthundsraser på Irland

Den irländska greyhoundindustrin är den största i världen och exporterar kapplöpningshundar över hela jordklotet, men endast ett fåtal av de greyhounds som föds varje år får en karriär på kapplöpningsbanorna. Av de över 20 000 valpar som årligen registreras är det omkring 5 000 som blir aktiva tävlingshundar. De som blir över, på grund av att de är för långsamma, inte vill jaga, är intresserade av att leka med de andra hundarna, skadar sig eller på något annat sätt inte duger för ett liv som tävlingshund, har en mörk framtid.

Många greyhounds hamnar hos travellers som uppskattar dem för deras jaktskicklighet. De används också för att avla fram lurchers och long dogs, som också är jakthundar med snabbhet, självständighet och intelligens som främsta kännetecken. I likhet med greyhounds är de fantastiska och lojala husdjur, men på Irland har de om möjligt ännu sämre rykte än greyhounds. Kanske beroende på att ordet lurcher härstammar från romani och betyder tjuv, och i ärlighetens namn måste påpekas att många lurchers är oerhört skickliga mattjuvar. Livet som travellerhund är hårt och många hundar överges om de skadar sig eller går vilse under en jakt.

Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa irländska greyhounds, lurchers och longdogs och vi hoppas naturligtvis att fler ska få upp ögonen för vilka underbara sällskapshundar de är!