Nu är väggar och tak på plats!

Uppdatering från bygget på Irland!

Det känns lite overkligt men idag är väggar och tak resta på rescuet i Cork. Alla hundrum får en liten dörr ut. I helgen börjar arbetet med att lägga golvvärme och ord el och belysning. Tack alla ni som bidragit för att göra det här möjligt 💙

DEMEX Hundgårdar blir en huvudsponsor av vårt rescue i Cork.

Idag fick vi ett fantastiskt besked. DEMEX är ett företag som vi kontaktade eftersom vi behövde hundgårdar till hundarna på rescuet. Bemötandet som vi fick tillbaka var fantastiskt. Först fick vi snabb respons, möjlighet till sektioner producerade efter våra önskemål, samt offert till reducerat pris.
Nu fick vi ett ännu mer glädjande besked:

DEMEX tycker att det vi gör för hemlösa hundar är fantastiskt och kommer att skänka 40 sektioner och vi får välja hur många av dem som ska vara dörrar och hur många vanliga sektioner vi behöver.
De blir därmed en huvudsponsor för bygget! Vi är fantastiskt glada för samarbetet.

Vi kommer även att köpa en eller två rastgårdar till hundarna där de kan springa av sig till kraftigt reducerat pris.

DEMEX är ett företag som tillverkar både hundgårdar, hönsgårdar och snygga staket till villor.
Läs mer på demex.se

Grunden är klar!

Det enorma arbetet med grunden till rescuet i Cork är ÄNTLIGEN klart. Efter mycket motgångar i december så hade vi tur med vädret den här gången och allt går enligt planerna.

Nu väntar vi på att grunden torkar så att vi kan resa väggarna på fredag. Företaget som ska sätta upp väggarna ringde idag och dubbelkollade allt. Det känns så spännande.
Elektrikern kommer redan på fredag och på lördag börjar vi lägga och gjuta golvvärmen.

Ibland får man nypa sig i armen och för inse att det här verkligen händer. <3

Idag har två svenska volontärer byggt rastgårdar

Imorse åkte Jane och Rebecka från Stockholm till Cork för att hjälpa till.
Idag har de varvat hundpromenader och gos med hemlösa hundar med hårt arbete. Första uppgiften var att sätta upp 2 stora hundrastgårdar där hundarna kan släppas lösa och motionera av sig.

Jane och henne dotter Rebecka har adopterat två hundar från Hundar Utan Hem. Care rescue räddade deras Chester från att avlivas i ett dog pound och 9 månader senare är de på plats för att själva göra en insats och rädda andra hundar. Helt fantastiskt tycker vi! Tack för en jättebra insats idag!

Rebecka myser med en av hundarna som söker hem.

Äntligen är vi redo att gjuta grunden

Efter många motgångar med storm och ösregn i december så är nu grunden klar att gjutas!
Vi har drömt om att få göra detta i flera år. Tänk att detta verkligen händer på riktigt. Den 11 reser de väggarna och sen börjar vi gjuta värmegolvet.

Snart kommer vi att börja bygga hundboxarna på insidan. Är du händig och vill hjälpa till? Hör av dig till Carina på carina@hundarutanhem.se eller smsa till 0707295604

Vill du bidra med en gåva? 

 Skänk en gåva:

Plusgiro 30 99 36-3

Swish 123 1616226

Ring 0939-111 90 02  – För att skänka 100 kr

Så här kan du också hjälpa till:

Handla i Hundar Utan Hems webbshop

Skänk en kennel!

Du får ett gåvobevis och vi sätter upp mässingbricka på kenneln med valfri text.
Där kan du t.ex. skriva ditt namn eller “Till minne av xxxx”

Stort hundrum 10 000 kr

Litet hundrum 5 000 kr

Rastgård 3 500 kr

Hundgårdssektion med siktskydd 1500 kr

Hundlucka till rastgård 250 kr

Hundbädd 250 kr 

Gåvobevis 3 000 kr
Gåvobevis 1 000 kr
Gåvobevis 500 kr

Har du ett företag som vill sponsra bygget? 

Kontakta sponsor@hundarutanhem.se för att diskutera hur vi kan hjälpa varandra.
Maila till Carina Olsson på carina @ hundarutanhem.se och berätta vad du kan hjälp oss med.

Tillsammans gör vi skillnad och tillsammans kan vi ge hundarna en varm jul.

Allt planeras i detalj..

Eftersom Biltema, Jula och Bauhaus inte finns på Irland så måste man planera, på detaljnivå.
Hur långa skruvar? hur många skruvar? Självborrande? Vad ska de sitta i? Behövs en bult på baksidan?
Att hjälpa hundar kan innebära att man måste lära sig mycket nytt. Hoppas pusselbitarna passar när vi kommer till Irland..


En summering av 2018

Vi vill börja med att tacka alla underbara adoptörer, jourhem, volontärer, sponsorer, rescue centers och alla ni som på något sätt har stöttat vårt arbete under året, utan er hade vårt jobb inte vart möjligt och tillsammans gör vi skillnad.

Vi tänkte att vi skulle dela med oss av några fall och händelser som berört oss extra mycket under året och där ni har hjälpt oss att hjälpa. Vi har under året räddat över 1100 hundar, både irländska och svenska, som nu lever fantastiska liv i kärleksfulla hem. En av dom är Albert…

När Albert hittades var han i ett fruktansvärt skick, ett vandrande skelett som helt hade gett upp på livet. Vi slutar aldrig förvånas över hur människor kan behandla djur, lik väl som vi inte kan förstå hur hundar som behandlats på det här sättet fortfarande kan ha tilltro till oss människor. Han fick omvårdnad, bra mat och mängder av kärlek men han gick ändå inte upp i vikt och läget började bli allt mer kritiskt. Vi tog blodprover som kom tillbaka och visade fina resultat. Tillslut gjordes en CT röntgen som visade att hans tarmar var blockerade. En operation gjordes och då upptäckte man även att hans tunntarm var kraftig inflammerad. Efter operationen fick Albert ett fantastiskt jourhem, som vårdade honom dygnet runt, gav honom bra mat och sakta med säkert började Albert få både vikten och livsgnistan tillbaka. Utan våra vänner på Dog Action Welfare Group i Cork hade Albert aldrig överlevt, och det är tack vara era donationer som vi hade möjlighet att hjälpa till. Mirakel händer, och Albert är ett mirakel. Albert bor idag med en hundkompis hos en veterinär på en hästgård utan för Enköping. Ett liv han bara kunnat drömma om tidigare, han är fortfarande lite osäker, tycker främmande människor är läskiga, blir rädd om man klappar honom när han inte är beredd, men växer varje dag och älskar att leka med andra hundar och det bästa han vet är mysa med sina människor. Albert är en hund vi aldrig glömmer, och solskenshistorier som denna är vad som gör att vi fortsätter kämpa för utsatta hundar, alla är värda en andra chans.

En som också berört oss och er är en av våra svenska hundar, vackra King, som hade köpts av fel anledningar och med väldigt lite kunskap. Hårda träningsmetoder och brist på förståelse hade skapat en mycket frustrerad kille med många oönskade beteenden. Han blev en väldigt osäker hund som skyddade sig själv med en tuff fasad. Vi letade och letade, la ut nödrop på våra sociala medier och vi började fundera på om vi någon gång skulle hitta Kings ängel. Han behövde ett hem med mycket kunskap, på landet och som var villig att ta sig an honom och som kunde se vilken fantastisk kille han är bakom den hårda ytan. Vi hade nästan gett upp, hundpensionatet som öppnade om sina dörrar och hjärta för King kunde inte behålla honom och vi hade inget jourhem med rätt förutsättningar eller tillräckligt med kunskap för att kunna hjälpa honom, då får vi in en intresseanmälan, det visade sig vara Kings räddande ängel. Allt föll på plats, en person med lika mycket kunskap som kärlek öppnade sin famn för King och idag är han lyckligare än någonsin. King, som numer heter Ralf utvecklas varje dag och har verkligen hittat hem, vi är så glada för hans skull och ni kan läsa mer om hur han har det på vår hemsida.

Sen har vi lilla Jackie, en underbar tjej som haft en otroligt tuff start i livet. Hon blev påkörd av en bil och hennes familj tog henne inte till veterinären på över en vecka. När de väl tog henne dit var det inte för att ge henne vård, utan för att avliva henne. Tack och lov råkade en kvinna som är jourhem åt oss vara på samma veterinärklinik samtidigt som familjen var där och kvinnan tog över Jackie på plats. Istället för att avlivas fick Jackie opereras för sina skador. Operationen gick bra och Jackie kunde börja sin återhämtning. Även här var ni med och hjälpte till, era donationer gjorde det möjligt för oss att hjälpa henne.

Tyvärr var återhämtningen tuff för lilla Jackie. Hon hade väldigt ont och hennes förra familj hade inte tagit hand om henne, hon hade otroligt mycket loppor och var väldigt undernärd. När hon kom till jourhemmet var hon otroligt rädd för mänsklig beröring och duckade undan om någon försökte klappa henne. Men det är historia. Idag lever Jackie ett liv fyllt av kärlek och trygghet i Sverige, hon är en högt älskad familjemedlem.

I slutet av året fick vi veta att 20 stycket staffevalpar, totalt 3 olika kullar och en tik, som är mamma till ena kullen, satt på ett ”holding center” (polisens förvaringsenhet) på Irland och skulle avlivas. Vi kunde inte ignorera detta, att avliva 20 oskyldiga valpar är vedervärdigt. En del av kullen var födda i den här fruktansvärda miljön och har inte sett något annat av världen. Efter mycket om och men lyckades vi övertala dom att skriva över valparna på oss. Valparna var i fruktansvärt dåligt skick, några av dem svävade mellan liv och död och det var mycket tveksamt om alla skulle klara sig. Vi bad er om hjälp och vi blev helt tagna av er respons, tack vare alla donationer kunde alla valpar få den vården som de behövde för att överleva, och alla valpar klarade sig mirakulöst. Med hjälp av WAG Rescue fick valparna återhämta sig i fantastiska jourhem på Irland och ungefär hälften av dem har redan blivit adopterade och lever livet i Sverige, busiga, nyfikna och lyckliga, precis så som valpar ska vara. Resten av valparna och även underbara mamma Bell kommer till Sverige under 2019, håll utkik på vår hemsida.

2018 var också året då vi startade bygget av våra kennlar på Irland. 26 varma hundrum och även rastgårdar som ska byggas på Care Rescue. Tidigare har hundarna bott utan skydd för kyla och vind, det är slut på det nu, ingen av våra hundar ska behöva frysa mer på vintern, nu kommer hundarna vara varma, torra, och trygga i isolerade hundrum, med möjlighet att kunna gå in och ut som det själva vill, i väntan på sina nya hem. Detta är ett enormt stort steg och vi hoppas kunna dela med oss av resultatet inom kort. Detta hade inte heller vart möjligt utan era donationer, det saknas fortfarande en hel del pengar för att kunna färdigställa allt. Men er generositet gjorde att vi kunde påbörja bygget. Vi och hundarna är er evigt tacksamma.

Nu har vi vilat och fyllt på med ny energi under jul och nyår och är redo för 2019 års utmaningar.

Återigen, tusen tack för ert engagemang och stöd. Ni är fantastiska!💙

Hälsningar från Ralf (fd King)

Nu har Ralf bott hos oss i snart 4 månader och vilken fantastisk kille som börjar visa sig.
Jag hittade honom på hemsidan och fastnade direkt för nallebjörnsansiktet och beskrivningen och tänkte att vi behövde varandra just nu och vilken matchning det blev.

Hämtade en liten ettårsslyngel två veckor senare som var väldigt stressad och hade magrat av, det var bara muskler och ett stort huvud. Han kunde inte ta det lugnt, drog i kopplet och skulle hänga i grenar och sysselsätta sig med nånting hela tiden. Kopplet var en kedja då han tydligen gnagde av annat. Han var väldigt osäker på nya bekantskaper, både människor och hundar, och hade väl inte fått lära sig detta sen liten. Det var en ganska rädd liten kille i ett tufft fodral som jag hämtade i september, busade jag med honom så kunde han helt plötsligt lägga svansen mellan benen och kissa ner sig.


Idag bor han på landet på en stor inhängnad tomt med två gamla damer, en bullmastiff och en staffe och ibland min mors lilla dvärgpinchergubbe. De bor fortfarande separerade med grindar inne tills han har lugnat sig lite mer och kan lära sig hur hundar umgås. Han har ätit upp sig och chillar mer än gärna framför kakelugnen, nästan inne i den.
Nu kan han lufsa runt på gården och nosa i lugn och ro på det han känner för men första tiden sprang han bara planlöst och letade grenar att hoppa upp och hänga sig fast i.


Han brukar få i uppgift att dra mig på cykeln och det älskar han, han är så glad och nöjd med sig själv och älskar att få ta i och använda kroppen och göra av med all energi han har, men vi tar också strukturerade promenader med de andra vovvarna med rätt fokus och utan stress.
En av de bästa sakerna som finns är att se honom nöjd och tillfreds efter en gemensam promenad, avslappnad kropp och glad med lågt gungandes svans gå och lägga sig i sin säng för att vila en stund.
Ralf har fortfarande svårt bli lämnad själv hemma då han står och skäller och kissar inne av nervositet men det blir bättre och bättre ju tryggare och lugnare han blir.


Lillkillen är ju trots allt tonåring också och behöver tid, trygghet och guidning i hur han ska bete sig.
Han är en helt ljuvligt genomgod hund som älskar att ge staffekramar och vara nära och vill alltid göra rätt.
Jag tror att han njuter av livet nu och det kommer bara att bli bättre. Ralf är värd det bästa en hund kan ha och jag kommer alltid att finnas där för honom. Vi lär oss massor av varandra. För alltid.

Förbered dig och din hund inför nyår och smällare

Ett nytt år närmar sig och det som är fest och uppsluppna känslor för vissa är en mardröm för vilda djur och för många hundar. Även om det smälls vid många olika högtider så är nyårsafton utan tvekan den dag om året då flest hundar skräms, stressas, flyr i panik och far illa på grund av fyrverkerier.

Vi som adopterat vuxna hundar eller valpar med en okänd bakgrund vet ofta väldigt lite om vad de varit med om innan de kom till oss. Vissa har levt på gatan, bott ute i hundgård eller stått kedjade där de spenderade sin första tid i livet. De kan ha levt utan skydd och  utan möjlighet att ta sig ifrån platsen. De kan ha utsatts för oväder, höga ljud och kanske rentav elaka människor som velat skrämma dem med smällar och oväsen. Oavsett om du har en hund som är ljudkänslig eller inte så bör du planera inför nyår för att hjälpa din hund och i bästa fall kan du förebygga att din hund utvecklar rädsla.
Ta nyår på allvar. Konsekvenserna blir stora för de hundar som blir chockade eller springer bort i panik.

Här får du lite råd inför nyår och hur du gör det bästa av själva nyårsafton.

Det här bör du tänka på inför nyår:

 • Ha alltid sele på hunden när det finns risk att den kan bli rädd (på många platser smälls det veckorna innan och efter nyår). Kontrollera selen och se över kopplet så de inte har några skador eller svagheter som kan riskera att gå upp om hunden plötsligt drar iväg. Selen ska sitta tajt och vara av en modell som hunden inte kan backa ur.
 • Är du orolig för att hunden ska kunna backa ur selen rekommenderar vi att du använder BÅDE sele och ett halsband som sitter så att hunden inte kan backa ur halsbandet.
 • Ett fast koppel är att föredra framför flexikoppel eftersom flexikoppel är svårare att kontrollera vid plötsliga ryck och se till att din hund alltid rastas av en vuxen.
 • Ha inte hunden lös kring nyår. Varje år springer hundar bort efter att de blivit skrämda runt nyår. Ta inte risken, konsekvenserna kan vara förödande.
 • Förbered dig för det värsta och klipp lite päls från din hund och lägg i en ren påse som du försluter. Undvik att ta i pälsen och insidan av påsen så att allt är fritt från din lukt. Om din hund springer bort kan en ID-hund söka efter din hund med hjälp av doften från pälsen.
 • Fäst ditt telefonnr på hundens halsband.
 • Tajma dina rastningsrundor. Det smäller mer när det är mörkt ute, så gå längre rundor när det är ljust och bara korta rundor när sannolikheten är större att det smäller.

 

Så här kan du förebygga skotträdsla:

 • Något kul vid varje smäll! Oavsett om din hund är rädd eller inte så är det bra att hitta på något kul varje gång det smäller. För en orädd hund är det bra vaccination mot framtida problem.
  Langa fram hundens favoritleksak eller ge en näve supergott godis. Det spelar ingen roll vad hunden gör, fokusera på känslan. Målet är att skapa du en positiv association där hunden gör kopplingen att smällar = lek och godis!
 • Lyssna på smällare på Spotify samtidigt som ni leker och gör roliga saker. Börja på låg volym och öka ljudnivån i takt med att hunden leker och har roligt.Lägg gärna upp en träningsplan i samråd med en hundpsykolog.

 

På själva nyårsafton.

 • Om du har möjlighet att åka utanför stan eller någonstans där det inte skjuts så mycket fyrverkerier rekommenderar vi det. Fly från stan om du kan, låna en stuga i skogen eller ta in på hotell nära en flygplats.
 • Rasta hunden på annan plats. En del hundar blir så rädda av en smällare att de inte längre vill gå promenader där de bor. Därför är det en fördel om man kan ta bilen och rasta hunden någon annanstans än hemma. Om din hund blir skrämd på annan plats så kommer den inte att vara rädd för miljön utanför hemmet.
 • Adaptil och Zylkene är de preparat som räknas som milt orosdämpande. En kraftigt rädd hund kommer inte att hjälpas mycket av de preparaten utan kan behöva receptbelagd medicin.
 • En “Thundershirt” hjälper många stressade hundar. Den kan köpas i tex djuraffär men man kan också göra en egen variant; https://sethsjoblom.com/2016/01/16/lugna-hunden-med-tryggt-tryck/
 • Planera dagen så att sista rastningen sker på kvällen, gärna timmar innan tolvslaget eftersom det ofta smäller hela kvällen.
 • Ge din hund något gott att tugga på eller låt hunden söka godis för att dra uppmärksamheten från fyrverkerierna. Förbered med ordentliga tuggben eller fryst Kong som räcker hela 12-slaget, se till att hunden har kommit igång att äta innan det värsta smällandet börjar.
 • Bygg en trygg koja/slott/bur.
 • Dra ner persienner och/eller häng tyg för fönstret (det både ljudisolerar samt tar bort ljussken).
 • Använd flera ljudkällor, ha på tv, radio och musik på normal nivå i alla rum under hela dagen och långt in på natten.
 • Håll dörrar och fönster stängda.
 • Öppna eventuell skumpa tyst, smällande från korken kan skrämma.
 • Flytta in hundbädden och titta på film och ät popcorn i badrummet om din hund är lugnast där.
 • Låt hunden vara delaktig i firandet så mycket den vill, bjud på något gott och ha det mysigt tillsammans.
 • Ge närhet om hunden söker det. Ge massage och lugnande beröring.
 • Vill hunden vara ifred, låt den vara ifred men lämna den inte ensam.
 • Försök att själv hålla dig lugn om du är tycker att det är obehagligt med smällarna. Energi smittar. Om du är orolig för att din hund ska bli rädd så kommer hunden att märka din oro och leta efter något som inte stämmer och reagera mer på att det smäller.
 • Se också till att hunden är rastad ordentligt på innan de värsta fyrverkerierna sätter igång. Om det smäller långt efter 12-slaget så kan det vara värt att vänta lite längre innan du rastar din hund. Lägg er och vila och sätt alarmet på 02 eller 03.  Rasta inte längre än absolut nödvändigt.
 • Hunden behöver göra sina behov men måste inte motioneras just detta dygn och de kan om de behövs hålla sig liiite längre. Om det smäller så att din hund blir rädd så kommer hunden troligtvis inte att vilja göra några behov förrän rädslan har lagt sig igen. Så ha inte för bråttom ut.Om du har en hund från Hundar Utan Hem som springer bort vill vi att du kontaktar oss omgående så att vi kan hjälpa till.

  Vi önskar er en mysig nyårsafton, ett Gott Nytt År och ett fantastiskt 2019!

Copyright Hundar Utan Hem & R+ hundskola i samarbete.

God Jul & Gott Nytt År

Hundar Utan Hem önskar er alla
en trevlig och skön jul och nyårshelg!

Vilket år vi har haft – under 2018 har vi lyckats rädda och hitta hem åt drygt 1000 irländska och 120 svenska hundar – de flesta av dessa hundar hade, utan vår hjälp, varit avlivade eller bott utomhus utan en varm bädd, utan kärlek och stimulans. Vi har även kunnat påbörjat bygget av vårt fina, varma rescue på Irland. Det kommer göra stor skillnad för de hundar som får bo där i väntan på ett hem. Vi har fått fantastisk fin respons och många vill bidra med material och arbetskraft – (psst.. det behövs mer för att färdigställa bygget). Tänk vad mycket som kan åstadkommas när vi går tillsammans!

Så varmt TACK till alla er som stöttar oss på olika sätt – adoptörer, jourhem, månadsgivare, sponsorer, gåvogivare och inte minst våra fina vänner som sliter hårt på rescues på Irland – Det är ni som gör detta möjligt!

Något annat som krävs för att rädda och hjälpa så många hundar är hängivna och fantastiska medarbetare som jobbar hårt – och det har vi! De har slitit hårt under året så över jul- och nyårshelgen tar vi lite ledigt och svarar på intresseanmälningar i mån av tid. Vi finns självklart tillgängliga som vanligt för våra jourhem och i akuta frågor från adoptörer.

Vi älskar att se hur bra alla våra adopterade hundar har det hemma hos er ❤