Varför Irland?

Varför Irland?

Varje år avlivas tiotusentals unga friska hundar på Irland. Ungefär hälften av dem är greyhounds som avlats för kapplöpning men som inte springer in pengar. Resterande är familjehundar som någon har tröttnat på. Dessa hundar är oftast mellan 6 månader och 2 år och de avlivas på löpande band. Bara för att det finns för många hundar.

Så började det …

Att vi började rädda hundar från Irland var en slump. Vår grundare Carina googlade på “dog pound” och hamnade då på en hemsida på Irland med bilder på hundar och deras avlivningsdatum. Det var allt från labradorer, jack russells, springer spaniels och söta blandrasvalpar. Alla hade mindre än 5 dagar på sig att hitta ett hem, annars skulle de avlivas.
Vi kunde inte se dessa hundar och veta att deras dagar skulle sluta där och då. Så vi bestämde oss för att agera och sedan dess har vi räddat tusentals hundar från Irland.

Familjehundar

En stor fördel med hundarna är att de är familjehundar. Nästan alla har haft en familj och är vana vid det liv som våra svenska hundar lever. De kanske är lite ouppfostrade eller ovana vid miljöer med mycket människor och bilar, men de allra flesta kan flytta rakt in i en familj och landa där på några dagar.
Självklart finns det även fruktansvärda fall av vanvård där hundarna levt ett hemskt liv och då söker vi hem till dem som är beredda på extra mycket jobb och anpassning.

Irland är förskonat från sjukdomar

Ibland förekommer tidningsartiklar om sjukdomar som kommer in i landet via hundar från östeuropa och medelhavsområdet. Vi vill därför vara tydliga med att de omtalade sjukdomarna inte finns på Irland. I kontakt med Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har de inte kunnat uppge några farliga sjukdomar på Irland som inte redan finns i Sverige.

Hundar som förs in i Sverige från Irland via Hundar Utan Hem är vaccinerade enligt svensk standard, de är ID-märkta med microchip, har ett EU-pass och är rabiesvaccinerade enligt Jordbruksverkets nya införselregler från 1 januari 2012.

Hundarna är dessutom avmaskade, avlusade och veterinärbesiktade.