Situationen på Kanarieöarna

Situationen på Kanarieöarna

Kanarieöarna är ett populärt resmål men få känner till hundarnas situation på öarna. Kommunen på ön Gran Canaria avlivar 3000 hundar om året på det största hundstallet på ön. Och antalet hundar och katter som kommer in till hundstallen bara fortsätter att öka eftersom man inte satsar på kastreringsprojekt. Många hundar lever på hustak eller i kedja och öns egen jakthundsras podencos canaria är en vanlig jakthund som inte ses som en hund med ett värde utan skjuts eller dumpas så snart de inte duger till jakt.

Många familjer lämnar också in sina familjehundar och en stor del av de hundar som kommer till dessa hundstall är vanliga, trevliga familjehundar. 21 dagar efter att de kommer in, avlivas de.

Befolkningen i Spanien är i ekonomisk kris och har svårigheter att bekosta kastrering själva och det är en ständigt inkommande ström av djur till ”hundstallet”. Det är inte alls ovanligt att man skänker bort en liten valp i present till någon som inte ens har önskat sig en hund.

Mentaliteten hos befolkningen leder till att man utan samvetsförebråelser lämnar in djur som man inte direkt är i behov av eller inte känner för att ta hand om längre. Ofta behandlas valpar som leksaker åt barnen men lämnas in till hundstallet när de skapar för mycket besvär. Detta beteende är socialt accepterat.

Det finns många djurskyddsföreningar på ön men hur mycket de än jobbar på så blir antalet hundar som kommer in till hundstallet värre för varje år som går. Varje dag överges hundar, men tyvärr är det nästan omöjligt att hitta hem till dem lokalt på ön så det här är ett försök att hjälpa några av dem till ett hem i Sverige. På så sätt kan vi hjälpa en hund till ett kärleksfullt hem och de har plats att hjälpa en ny utsvulten hund in i tryggheten.

Många hundar kommer från en familjemiljö medan andra har en hemsk bakgrund och har suttit fastkedjade hela livet eller hittas så magra att de knappt lever. Om du vill göra en insats för en hund som haft det svårt, eller hjälpa en hund som kommer från en familj väljer du själv.

Canary Animal Rescue, som vi har ett samarbetare med, räddar några av hundarna som annars skulle sluta sina dagar på öns dog pound. Föreningen har ingen kennel eller rescuecenter.  Hundarna bor i oftast jourfamijer tills de får ett hem och det gör att vi får en bra beskrivning av hur hundarna är och om de är vana vid t.ex. katter och barn.

Precis som alla hundar som Hundar Utan Hem placerar från Irland kommer de att vara id-märka med microchip, vara fullt vaccinerade med dhppi, rabiesvaccin samt ha pass och avmaskas samt veterinärbesiktas innan avresa. De kommer också att vara behandlade med Bravecto mot fästingar. De från Kanariaöarna testas också för att kontrollera att de inte har hjärtmask. Detta görs både när de kommer in till rescueföreningen och vid hälsokontrollen som görs innan avresa.

Hundarna med mycket tandsten kommer att få tandvård och alla hundar som är gamla nog kommer att kastreras. Hundar Utan Hem lämnar som vanligt en garanti att våra adoptörer inte behöver betala veterinärvård för sådant som uppstått innan hunden kommit till adoptören. För mer detaljer om vad detta innebär se villkoren i adoptionsavtalet.