Inför adoption

1. Tänk igenom beslutet att skaffa hund

Att ha hund är en livsstil

Hela ens liv förändras när det finns ytterligare en individ att anpassa sitt liv efter. En hund behöver vila och aktivering, gränser och självförverkligande, gemenskap och sällskap. När den blir skadad eller sjuk måste du ha möjlighet att bekosta veterinärvård som ibland kan vara kostsam.

På många sätt är hundägarskap också ett föräldraskap. Att adoptera en hund innebär ett stort ansvar. Du tar på dig ansvaret för din hunds hälsa och livskvalitet under kanske 15 år framåt.

Därför vill vi att du har tänkt igenom hur en vardag med hund ser ut.

Har du tiden, ekonomin och intresset att aktivera en hund och anpassa livet efter den?

Ställ också följande frågor till dig själv?

 • Har du tid att ta emot en ny familjemedlem just nu?
 • Har du hundpassning klart om det skulle behövs?
 • Har du daglösning första tiden tills hunden är ensamtränad?
 • Har du daglösning på sikt så att hunden inte blir ensam orimligt mycket under resterande del av hundens liv?
 • Har du ekonomi att ha hund, har du råd med kostsam veterinärvård och kan betala 5500 – 8500 kr i samband med adoptionen?
  (Vi adopterar ej bort hundar på avbetalning.)
 • Har ni suttit ner och pratat igenom detta med hela familjen så att det är något som ALLA vill?
 • Vet ni vad det innebär att ha hund och är beredda att anpassa livet efter en hund?

Har du svarat “ja” på alla ovanstående frågor så är du välkommen att fylla i en intresseanmälan.

2. Läs på om situationen på Irland och hundens resa till Sverige

Om du har valt en hund som kommer från Irland så är det viktigt att du förstår vad hunden har varit med om innan den kommer till dig. Den senaste tiden har varit otrygg och full av nya intryck och det är viktigt att du kan erbjuda hunden lugn och trygghet.

Våra hundar har varit med om mycket och ditt beslut måste vara noga genomtänkt och du måste vara beredd att anpassa dig tills hunden är trygg igen.

För att du ska förstå…

Vad vi menar vill vi att hela familjen läser igenom informationen på dessa två sidor och tänker igenom beslutet att skaffa hund.

 1. Hundarnas situation
 2. Hur kommer hundarna till Sverige?

3. Välj rätt hund

När man ska välja hund är det viktigt att hitta hunden som passar dig, din familj och din livsstil. Välj inte hund efter utseendet utan efter individens egenskaper och aktivitetsnivå. Om man tittar på de raser som hunden har i sig så får man ledtrådar om hur krävande hunden kommer att vara och vad den är avlad för att jobba med.

 • Är man inte jättesugen på allt jobb med en valp som tuggar på det mesta och behöver tränas att bli rumsren och lämnas ensam så kan det vara en bra idé med en vuxen hund.
 • Är du själv lite äldre kanske en äldre hund också kan passa dig bra?
 • Välj inte en väldigt aktiv hund om du vill ha en sällskapshund.
 • Välj inte en krävande ras om du inte är intresserad av träning. Detta gäller oavsett om du skaffar en renrasig valp eller väljer att ge en övergiven hund ett hem. Välj hund efter egenskaper och aktivitetsbehov – inte efter utseende.
  Den kontaktperson som ansvarar för hunden du är intresserad av har kunskap om rasen/rasgruppen och kan svara på frågor både om rasen i stort och den enskilda hunden. Men det är också viktigt att du läser på om den eller de raser du är intresserad av. Det är också väldigt viktigt att du tänker igenom vad en omplaceringshund har varit med om och vad den behöver. Det krävs många gånger lite extra anpassning, tid och tålamod från din sida.