Jourhem

Vi är i ständigt behov av tillfälliga hem till de hundar vi omplacerar, så kallade jourhem. Det finns flera anledningar till att vi placerar hundar i jourhem. Det kan bero på att hunden vantrivs i kennelmiljö och inget jourhem går att hitta på Irland eller att det är fullt hos våra samarbetspartners/dogrescues på Irland och vi behöver frigöra utrymme för att kunna rädda en ny hund. Är det då en hund vi känner oss säkra på att vi kan hitta ett bra hem åt väljer vi att låta den resa hit och fortsätta söka efter hundens hem när den finns här. Det kan också vara så att något i den nya adoptionsfamiljen inte fungerar och att hunden behöver flytta till ett jourhem i väntan på att vi hittar ett nytt hem. Ibland händer det att adoptionsfamiljen inte kan ta emot hunden samma dag som den kommer och då behövs det korttidsjour några dagar eller veckor.

Vad innebär det att vara jourhem?
Som jourhem öppnar du ditt hem för en hemlös hund i väntan på att vi hittar ett permanent hem som adopterar hunden. Du bidrar med din tid, kärlek, mat, lek och behandlar hunden som om den var din egen.

Tiden i jourhem kan vara allt från ett par dagar till en längre tid. Vanligtvis brukar dock hunden få ett permanent hem inom ett par veckor.

Tid
Som jourhem måste du ha tid att ta emot och introducera en ny hund i din familj. När hunden kommer kan du inte räkna med att den kan lämnas ensam och den kommer behöva ensamhetsträna korta stunder tills den känner sig trygg. Man får inte lämna hunden ensam längre än vad han/hon är mogen för.

Kostnader
Hundar Utan Hem arbetar med mycket snäva marginaler och generellt kan vi inte erbjuda jourhem någon ersättning för t.ex. mat, bensin, hundleksaker, hundkläder och annat. Vi är mycket tacksamma om ni själva bidrar med det ni tycker att hunden behöver.

Har ni inte råd med hundens omkostnader vill vi att ni berättar det för oss innan ni säger ja till att ta emot hunden, gärna redan i intresseanmälan. Det är mycket möjligt att vi behöver er hjälp ändå och får lösa hundens omkostnader på annat sätt.

Eventuella veterinärkostnader står Hundar Utan Hem för men ni måste alltid ta kontakt med vår veterinäransvariga och få en skriftligt godkännande innan ni uppsöker veterinär. Blir hunden blir akut sjuk eller skadad ska veterinär omgående uppsökas, men hundens kontaktperson ska kontaktas så fort det är möjligt. Det är mycket viktigt att jourhem följer de förhållningsregler som står i jourhemskontraktet så att hunden inte skadas eller blir sjuk på grund av vårdslös hantering av hunden.

Hur går det till?
Om du tror att du och din familj skulle passa som jourhem så vill vi att du fyller i en intresseanmälan (du hittar även länken överst på sidan). Fyll i ALLA fält i intresseanmälan så att vi kan utvärdera om du passar som jourhem och i så fall för vilken hund.

När vi har en hund som behöver jourhem och som vi tror passar dig kontaktar vi dig. Innan du tackar ja att ställa upp som jourhem är det viktigt att du är säker på hur din planering ser ut den närmaste tiden och att du stämmer av med oss hur lång tid du kan ta på dig ansvar att vara jourhem åt en hund. Det är mycket viktigt att du är säker på att du kan ta hand om hunden hela den tid vi bestämt för att undvika att hunden oplanerat behöver byta jourhem och få ett onödigt uppbrott och en flytt.

När hunden kommer
Om hunden kommer direkt från Irland kommer du och hämtar hunden vid någon av våra mötesplatser för vår hundtransport eller på Arlanda. Du kommer få instruktioner av din kontaktperson. Läs igenom informationen noggrant.

Tänk på att allt för hunden är nytt och du måste vara beredd på att hjälpa och stötta hundens första tid. Läs mer hur du kan hjälpa hunden under ”Bra att känna till”.

Kommer hunden från en annan familj i Sverige bestämmer vi gemensamt med nuvarande hem och er hur vi bäst löser hämtning/lämning av hunden.

Jourhemskontrakt
När hunden kommer får du skriva på ett jourhemskontrakt. I kontraktet står det vilka skyldigheter du som jourhem har och vad Hundar Utan Hem som ägare av hunden har. Läs noga igenom jourhemskontraktet så du är säker på att du vet vad du tar på dig för ansvar.

Säkerhet
Som jourhem äger ni inte hunden men har ansvar för hundens och omgivningens säkerhet. Då vi ofta inte vet vad hunden varit med om tidigare vill vi att du undvika att sätta den i situationer där den känner sig trängd och behöver försvara sig. Ha därför inte hunden lös på områden som inte är inhägnat. Håll alltid barn och hundar under uppsikt när de vistas tillsammans. 

Löpande dialog om hunden
Det är viktigt för oss att vi har en kontinuerlig dialog med dig som jourhem. För att kunna ge en rättvisande bild i hundens annons vill vi att du som jourhem hör av dig och berättar hur hunden utvecklas och berättar om dess personlighet och vilken typ av hem ni tror passar hundens behov. Vi vill gärna att ni skickar fina fotografier på hunden, det brukar göra det lättare för oss att snabbt hitta ett bra hem.

När hunden hittar ett hem
Det är hundens kontaktperson som ansvarar för att intervjua intresserade adoptörer och avgör om de är lämpliga eller inte. Potentiella adoptionsfamiljer måste få komma och träffa hunden efter överenskommelse med er och oss. Såklart vill vi ha din återkoppling om hur träffen har gått och om du fick någon uppfattning av den andra familjen.

Speciella jourhem
Ibland får vi in hundar som av olika anledningar behöver en extra trygg och stabil miljö att landa och hitta sig själva i. Vi söker därför speciella jourhem som kan ge hjälpa dem på ett bra sätt, självklart i nära samarbete med vår hundpsykolog.

Som speciellt jourhem vill vi att du:

  • inte har andra hundar
  • inte har andra djur (katt, kanin, fåglar m.m.)
  • inte har barn under 12 år
  • kan erbjuda mycket lite eller ingen ensamtid
  • har erfarenhet av större och/eller mer krävande hundraser
  • har möjlighet att ta emot en hund med kort varsel

Om du stämmer in på beskrivningen skicka in en intresseanmälan, gärna redan idag, och skriv i kommentar att du tror du kan vara ett speciellt jourhem.Just nu
Dags att köpa julklappar!   [6 dec]

Gör dina julklappsinköp här och hjälp hundarna!

Gå in i vår webbshop och köp de finaste och mest...

Samarbete med TidyApp   [3 nov]

Hemstädningsföretaget TidyApp har valt att sponsra Hundar Utan Hem bland annat genom att...

Zoe behöver hjälp!   [9 sep]

Zoe är en 8-årig bichon frise som den 12 augusti lämnades in av sin familj med bitskador i ansiktet från...

Visa fler >>